0
Terug naar overzicht

Uitvaart dresscode: wat trek je aan op een begrafenis of crematie?

13/04/2023
Redactie
Delen:
Uitvaart dresscode

Heb je binnenkort een begrafenis of een crematie, maar weet je niet zeker wat een geschikte outfit is? Geen nood! In dit artikel vertellen wij je wat je moet weten over de uitvaart dresscode.

Nette kleding

Het is nog steeds vrij gebruikelijk om voor de uitvaart voor een nette, meestal donkere outfit te gaan. Door een zorgvuldige outfit uit te kiezen, toon je ook respect voor de overledene en de nabestaanden. Het is niet gebruikelijk om in alledaagse kleding op een uitvaart te verschijnen of om kleding met felle kleuren of drukke patronen te dragen. Tenzij het de uitdrukkelijke wil is van de overledene. Soms gebeurd het dat hij/zij dit zo wil. Dan staat dit ook op de rouwbrief vermeld. Er staat dan bijvoorbeeld dat je casual gekleed mag komen of er wordt gevraagd om een bepaalde kleur in je kleding terug te laten komen. In dit artikel gaan we er echter even vanuit dat er geen bijzondere kledingwensen zijn. 

Dresscode voor mannen

Voor de mannen is het over het algemeen gepast om in zwart, grijs of donkerblauw kostuum te komen. Daar draag je dan eventueel een wit overhemd onder. Je kunt ook kiezen voor een andere kleur, zolang het maar geen felle kleuren of (vrolijke) prints zijn. Ook wordt er vaak gekozen om een stropdas te dragen. Voor een minder formele uitvaart hoef je niet perse een net pak of gilet te dragen, een net overhemd is dan ook voldoende. Draag je liever ook geen overhemd? Ga dan voor een nette trui of shirt in een neutrale kleur, met daarbij passend een nette broek. Een jeansbroek dragen op een uitvaart is geen standaard gebruik, dus probeer altijd een nette, donkere broek te dragen. En dan de schoenen: mannen dragen het best proper gepoetste lederen schoenen die matchen met de rest van de outfit. 

Dresscode voor vrouwen

Vrouwen hebben meer keuze dan mannen. Vrouwen kunnen namelijk kiezen uit een klassieke rok met een blouse, een broek, een sobere jurk en uit open of dichte schoenen. Zolang het maar een verzorgde uitstraling heeft en er niet te veel ontblote lichaamsdelen zichtbaar zijn, is het acceptabel. Denk er ook aan dat je niet al te vrolijke kleuren draagt, maar dat je meer kiest voor donkere kleuren. In plaats van een klassieke jas kunnen vrouwen ook voor een poncho of mantel als bovenkleding kiezen. Ook voor de vrouwen geldt: kies schoenen die bij de rest van je outfit passen. Ga je voor nette laarzen of toch liever voor hakken? Zolang het maar geen sneakers of alledaagse schoenen zijn, is het goed. Wat betreft accessoires en sieraden raden we aan om het subtiel te houden.

Dresscode voor kinderen

Voor kinderen houd je hetzelfde uitgangspunt aan als voor volwassenen. Kies voor sobere kleding in neutrale kleuren en zonder drukke prints. Zorg er ook voor dat de schoentjes proper zijn en bij de rest van de outfit passen en dat het haar er verzorgd uitziet.

Uitvaart dresscode: waarom donkere kleding?

Het is van oudsher gebruikelijk om in België sobere, zwarte kleding te dragen om naar een begrafenis of crematie te gaan. Zwarte kleding wordt gezien als beleefd en respectvol en de kleur zwart toont ook aan dat je rouwt. Tegenwoordig wordt er niet meer uitsluitend voor zwarte kleding gekozen. De traditie om zwart te dragen vervaagt steeds meer. Meestal is het alleen de naaste familie die in het zwart komt. Wel wordt nog steeds vaak voor donkere en rustige kleding gekozen. Donkere kleuren staan traditioneel bekend als een teken van respect. Draag je liever geen zwarte kleding, omdat je ze misschien niet hebt, denk dan aan donkergrijs of donkerblauw. Deze kleuren worden ook vaak gedragen naar een uitvaart. Let wel op of er niets over de dresscode is vermeld in de uitnodiging. Als dit het geval is moet je je hier wel (zoveel mogelijk) aan houden.

Twijfels over de uitvaart dresscode?

Staat er niks op de kaart en twijfel je of je wel heel klassiek moet komen, bijvoorbeeld omdat de overledene niet zo van formele kleding hield? Of is het een uitvaart van iemand met een andere culturele achtergrond en weet je niet of hier een andere dresscode geldt? Vraag dan aan de familie of andere genodigden wat er qua kleding wordt verwacht. Het gaat er uiteindelijk om dat jij je prettig voelt bij de kledingkeuze en dat het ook aansluit bij de wensen van de overledene en nabestaanden.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje