0
Terug naar overzicht

Wat kun je doen als je huisdier is overleden?

05/03/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
Wat kun je doen als je huisdier is overleden?

We houden ons steeds vaker bezig met onze eigen uitvaartwensen. Misschien heb je al helemaal uitgestippeld hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien. Maar wat kun je doen als je huisdier is overleden? Heb je ook al eens nagedacht over het afscheid van je huisdier? Om je een beetje aan het denken te zetten geven we wat bruikbare informatie over de verschillende opties waar je uit kunt kiezen als je huisdier komt te overlijden.

Lid van het gezin

Een huisdier wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een volwaardig lid van het gezin. Je geeft je huisdier dan ook alle liefde en goede zorg die je maar kunt geven. Maar helaas komt er ook ooit een dag dat je huisdier er ineens niet meer is. Misschien wel door ouderdom, een ongeluk of omdat het dier ziek was. Na maanden of in de meeste gevallen jarenlang met liefde voor je huisdier gezorgd te hebben wil je waarschijnlijk ook dat er een passend afscheid komt. Maar wat kun je doen als je huisdier is overleden? Natuurlijk heeft iedereen hier een andere kijk op en doet iedereen dit dus op een andere manier. Wij lichten in dit artikel de verschillende manieren en opties toe van afscheid nemen van een huisdier. Wie weet doe je inspiratie op voor het afscheid van je eigen huisdier.

Cremeren

De meeste mensen kiezen er voor om hun huisdier te laten cremeren. Dit is vaak zo vanwege de afstand naar de dierenbegraafplaats, de lagere kosten en omdat veel mensen, vooral kinderen, het fijn vinden om een tastbare herinnering aan het huisdier over te houden. Je kunt er namelijk unieke assieraden van laten maken, denk bijvoorbeeld aan een ketting of een armbandje met de as van je huisdier erin verwerkt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de resten van de as te verstrooien op een speciaal plekje, bijvoorbeeld een plekje waar je huisdier graag kwam. Heb je een tuin? Dan kun je de as ook begraven in de tuin. Kies een mooi plekje uit en plant er bloembolletjes of zaadjes waar prachtige bloemen of planten uit zullen groeien. Je kunt natuurlijk ook gewoon een mooie urn uitkiezen voor de as of je kunt het laten uitstrooien door het crematorium. Er zijn in Nederland erg veel dierencrematoria te vinden. Vaak krijg je de optie om te kiezen tussen een individuele crematie, een collectieve crematie of een anonieme crematie. We lichten deze drie soorten kort toe; 

Een individuele crematie

Bij een individuele crematie wordt je huisdier individueel gecremeerd en dus niet met andere huisdieren van dezelfde soort tegelijk. Bij een individuele crematie kun je er vaak gewoon bij zijn. Je kunt bij een individuele crematie de as mee naar huis nemen in een urn.

Een collectieve crematie

De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Een collectieve crematie houdt in dat je huisdier met meerdere dieren (van dezelfde soort) tegelijk wordt gecremeerd. Vervolgens wordt de as uitgestrooid op een daarvoor bestemd strooiveld. Doordat de as van de verschillende dieren samen wordt gecremeerd is het niet mogelijk om de as van je huisdier mee naar huis te nemen.

Een anonieme crematie

Bij een anonieme crematie wordt je huisdier met een grote groep gecremeerd. Vaak tot wel 15 dieren tegelijk. Bij een anonieme crematie kun je de as van je huisdier ook niet mee nemen naar huis.

Begraven

Heb je liever dat je huisdier wordt begraven zodat je hem of haar af en toe nog kunt opzoeken en een bloemetje kunt neerleggen bij het graf? Dan zijn ook hier verschillende opties voor. Wij lichten hieronder de verschillende opties voor het begraven van je huisdier toe: 

Begraven bij een dierenbegraafplaats

In Nederland zijn er naast de vele dierencrematoria ook tal van dierenbegraafplaatsen te vinden. Hoewel het fijn is om het graf van je huisdier nog te kunnen bezoeken, moet je wel rekening houden met de onderhoudskosten van het graf. Daarnaast is het ook van belang dat er goede en duidelijke afspraken met de eigenaar van de begraafplaats worden gemaakt hierover. 

Natuurbegraven

Ben jij zelf een natuurliefhebber of hield je trouwe viervoeter van wandelen in het park en rollen in het gras, dan is natuurbegraven misschien wel iets waar je aan kunt denken. In Nederland zijn enkele natuurbegraafplaatsen te vinden. Let wel op dat je toestemming moet krijgen van de grondeigenaar alvorens je je huisdier in de natuur laat begraven. Waar je ook naar kunt vragen, en dus rekening mee moet houden, zijn eventuele toekomstige bestemmingsplannen van de natuurbegraafplaatsen. 

Begraven in je eigen tuin

Je kunt er ook voor kiezen om je huisdier te begraven in je eigen tuin mits daar de ruimte en mogelijkheid voor is. Op deze manier blijft hij of zij toch nog dichtbij je. Begraven in je tuin is volgens de wet echter alleen toegestaan tot een bepaald gewicht, namelijk 10 kilogram. Vraag bij de gemeente altijd voor de zekerheid na aan welke voorwaarden je moet voldoen om je huisdier in je eigen tuin te mogen begraven. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden en de regels die moeten worden nageleefd. Wel kunnen we je alvast vertellen dat het niet is toegestaan om je huisdier te begraven als je een huurwoning hebt en dat het gat minstens 1 meter diep moet zijn. Je huisdier moet begraven worden in biologisch afbreekbare materialen. Daarnaast is het ook niet slecht om na te denken over je eventuele toekomstplannen, denk hierbij aan een verhuizing, verbouwing of herinrichting van je tuin.

Opzetten

Je kunt je huisdier ook laten opzetten en een mooi plekje in huis geven. Hoewel dit een duurdere optie is dan bijvoorbeeld begraven in eigen tuin, wordt het toch regelmatig gedaan. Het kan voor verschillende soorten dieren. De meningen over een huisdier opzetten zijn erg verschillend. De een vindt het een fijn idee om zijn of haar huisdier nog in huis te hebben en de ander wil juist liever dat het huisdier wordt begraven of gecremeerd.

Wetenschap

Je kunt ook toestemming geven om je huisdier na overlijden aan te bieden voor wetenschappelijke onderzoeken. Dit kan door middel van een dierendonorcodicil. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je huisdier aan moet voldoen alvorens het dier ingezet kan worden voor de wetenschap. Je huisdier mag bijvoorbeeld niet meer dan 23 kilogram wegen. Ook mag het overlijden van je huisdier niet het gevolg zijn van een ongeluk. Als de wetenschappelijke onderzoeken allemaal zijn afgerond wordt je huisdier naar de destructor gebracht.

Destructie

Het klinkt misschien niet als de meest vriendelijke manier om afscheid te nemen van je huisdier, maar je kunt er ook voor kiezen om je huisdier naar een destructor te brengen voor destructie. Destructie betekent vernietiging. Als je hier voor kiest kun je je huisdier bij de dierenarts achterlaten of naar een vuilstort brengen met een speciaal voor destructie bestemde container. Er zijn meestal geen tot zeer lage kosten verbonden aan de destructie. 

Een warme uitvaart

Hoewel er enkele huisdierenverzekeringen zijn die de kosten voor de crematie of begrafenis voor honden of katten voor een deel vergoeden, bestaat er geen uitvaartverzekering die speciaal gericht is op dieren. Vraag altijd per verzekering na wat voor kosten er worden gedekt. Ondanks dat er geen uitvaartverzekering is voor dieren, kun je op jouw eigen manier een waardige en mooie uitvaart verzorgen voor je huisdier. Denk bijvoorbeeld aan een afscheid thuis, waar je met je gezin nog voor de laatste keer afscheid kunt nemen. Of in het dierenuitvaartcentrum met een kopje koffie of een kop thee. Er zijn dierenuitvaartcentra die dit meteen aanbieden bij de crematie.

Wat kun je doen als je huisdier is overleden? Wat wil jij?

Op de vraag 'wat kun je doen als je huisdier is overleden' hebben we middels dit artikel wel een aardig antwoord kunnen geven. Je weet nu wat de verschillende mogelijkheden zijn. Maar wat zou jij doen? Weet jij het al of heb je hier zelf nog nooit eerder bij stilgestaan? Laat ons in de reacties weten of jij een uitvaart voor jouw huisdier zou willen en hoe je dit dan voor je ziet. Wij zijn benieuwd.

 

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een product om je huisdier te gedenken? Bekijk dan onderstaande bedrijven.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (2)

Reactie van Thessa op 18 mrt. 2019 13:13
"Wat een mooi woord dier-baar. De rouw om een dier kan diepe wonden slaan, vooral wanneer het totaal onverwacht gebeurt. Mijn hart stond nog open toen onze Gover overleed. Daarna heb ik mijn hart iedere dag voorbereid op het mogelijke wegvallen van onze andere hond. Daar had ik inderdaad minder verdriet door, maar ik vraag me af of het een goede manier is om pijn te 'vermijden'. We hebben nu nog vier honden, waarvan 2 hele oude, en ik hou rekening met hun dood...Nu heb ik laatst bij een vriendin alvast afscheid genomen van een van haar honden van 17 jaar oud. Belt ze me twee dagen daarna, verdriet in haar stem...heeft haar hond van 8 jaar een hartaanval gekregen en overleden...Nu weet ik niet meer hoe ik mijn hart kan voorbereiden; wie gaat er eerst???"
Reactie van Marianne Ketting- van der Goot op 7 mrt. 2019 10:29
"Het is mooi dat het afscheid van een dier-bare vriendschap ook op eigen wijze mag worden ingevuld. Veel minder bekend zijn de begeleidingsmogelijkheden die er zijn als het verdriet om het verlies pijnlijk blijft. Dit verdriet durft men vaak alleen met andere dierenbezitters te delen. Ook het proces naar de beslissing toe om een dier in laten slapen is voor veel mensen soms niet te overzien en is ook voor dierenartsen een lastig dilemma. Van een dierenarts mag je deskundigheid in diergeneeskunde verwachten maar deze weet vaak geen raad met het toekomstig verdriet van de eigenaar. Ik begeleid dierenbezitters vanuit mijn deskundigheid op rouwbeleving (vanuit mijn achtergrond als Maatschappelijkwerker) en hoop dat rouw om een huisdier meer acceptatie mag krijgen in de samenleving."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje