0
Terug naar overzicht

Een dierbare herdenken op Pasen

29/03/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
Een dierbare herdenken op Pasen

Samen een heerlijk paasontbijt voorbereiden, eieren schilderen, chocolade paaseitjes zoeken in en rondom het huis of gewoon lekker lui en knus in jullie huispak een filmmarathon houden op de bank. Zo zien de paasdagen er voor veel mensen uit. Voor sommigen ziet Pasen er dit jaar echter anders uit, omdat dit bijvoorbeeld het eerste jaar is zonder een geliefde dierbare. Wat doe je dan op deze dagen? Er zijn verschillende manieren om een overleden dierbare te herdenken op Pasen. Eén daarvan is om juist tradities, zoals paaseieren zoeken, voort te zetten. Ter inspiratie delen wij nog meer tips om een dierbare te herdenken op Pasen.

10 x Een dierbare herdenken op Pasen

1. Creëer een gedenkhoekje

Breng een rustig hoekje in huis tot leven door een gedenkplekje te creëren voor je dierbare. Plaats op een tafeltje bijvoorbeeld een foto van de overledene, een mooie kaars en kleine persoonlijke items die herinneringen oproepen. Decoreer de gedenktafel met paastakken en bloemen in mooie lentekleuren. Steek het kaarsje aan en pak een moment om je dierbare te herdenken op Pasen.

2. Foto's erbij pakken

Foto's zijn van onschatbare waarde. Velen vinden troost in het bekijken van foto's waar hun dierbare op staat. Het is een fijne manier om hun liefde en vreugde te herinneren te midden van het gemis op Pasen. Misschien heb je zelfs een heel album met foto's die gemaakt zijn tijdens voorgaande paasfeesten. Pak deze er dan vooral bij om terug te blikken op het fijne samenzijn dat jullie al deze jaren hebben gehad.

3. Bak hun favoriete paaslekkernijen

Een andere manier om een dierbare te herdenken op Pasen is door zijn of haar favoriete (paas)lekkernijen te bakken. Of het nu gaat om zelfgemaakte koekjes, een traditioneel gebak of een speciaal recept dat alleen tijdens Pasen wordt gemaakt; het opdienen van hapjes en drankjes waar je dierbare dol op was kan troost bieden en mooie herinneringen oproepen.

4. Thema-eieren schilderen 

Kies gezamenlijk één thema uit dat de persoonlijkheid of interesses van de overledene weerspiegelt. Bijvoorbeeld, als de overledene van bloemen hield, kunnen de eieren worden beschilderd met kleurrijke bloemmotieven. Of laat iedereen juist zelf een thema uitkiezen dat zij het beste vinden passen. Geef daarna iedereen de ruimte om te vertellen waarom zij voor dit thema hebben gekozen. Dit is een creatieve en leuke manier om een overleden dierbare met het hele gezin te herdenken op Pasen.

5. Maak een wandeling in de natuur

Breng tijd door in de natuur en maak een wandeling in een park of bos waar jij en je dierbare vaak kwamen. Neem de tijd om te reflecteren, herinneringen op te halen en in alle rust na te denken over de mooie momenten die jullie samen hebben gedeeld. Laat je omringen door de schoonheid van de lente en sluit de wandeling eventueel af met een lekker warm kopje koffie of thee in één van jullie favoriete tentjes.

6. Schrijf een brief of gedicht

Schrijven is voor veel mensen een uitlaatklep. Vind je het lastig om met een ander te praten over het verlies en je gevoelens? Probeer deze dan eens voor jezelf op papier te zetten.  Het opschrijven van je gedachten kan helend werken en een positieve invloed hebben op het rouwproces. Schrijf over hoe je je voelt of schrijf een brief gericht aan je dierbare, waarin je je gevoelens, herinneringen en dankbaarheid uitdrukt. Óf schrijf een eigen rouwgedicht ter ere van de overledene. En als je het fijn vindt kun je naar de laatste rustplaats van je dierbare gaan en voorlezen wat je hebt opgeschreven

7. Deel herinneringen met vrienden en familie

Breng tijd door met familie en/of vrienden en deel verhalen over de overledene. Dit kan tijdens het paasontbijt of juist aan het einde van de dag, na alle paas activiteiten. Praat over de momenten die jullie samen hebben beleefd, de leuke en grappige momenten, maar misschien ook de wat mindere. Het delen van verhalen kan troost bieden, een gevoel van verbondenheid creëren en houdt de herinneringen aan de overledene levendig.

8. Doe een goede daad

Ter ere van je dierbare kun je overwegen om een goede daad te doen of een donatie te doen aan een goed doel dat hen na aan het hart lag. Dit kan een manier zijn om voor te zetten wat hij of zij altijd voor anderen deed op Pasen. En het geeft uiteraard een goed gevoel om zelf een positieve impact te kunnen hebben op anderen. Er bestaan stichtingen en kerken in Nederland die jaarlijks een paasontbijt organiseren of met boodschappen gevulde 'paastassen' uitdelen, speciaal voor de minderbedeelden en daklozen. Informeer in je buurt waar je je kunt aanmelden en hoe jij zou een bijdragen zou kunnen leveren.

9. Een moment van stilte

Een minuut stilte is een vast ritueel geworden bij herdenkingen. Het is een manier om je gedachten volledig te richten op degenen die niet meer bij ons zijn. Voorafgaand aan het paasontbijt kun je een moment van stilte inlassen om extra stil te staan bij je dierbare en het gemis van zijn of haar aanwezigheid. 

10. Tradities voortzetten

Tradities vormen de kern van onze verbinding met het verleden en bieden een manier om onze geliefden te blijven eren. Het in stand houden van tradities op bijzondere momenten of feestdagen, zoals Pasen, draagt bij aan het in leven houden van de herinneringen die wij aan onze dierbaren hebben.

Hoe herdenk jij een overleden dierbare op Pasen of andere feestdagen? Deel jouw verhaal in de reacties.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje