0
Terug naar overzicht

Verschillende dieren in rouw

21/09/2023
Redactie
Delen:
Verschillende dieren in rouw

Hoewel het nog onduidelijk is welke dieren allemaal rouwen, zijn er in de afgelopen jaren al meerdere bijzondere handelingen waargenomen die erop wijzen dat ook dieren verdriet hebben na een sterfgeval en bepaalde rouwrituelen uitvoeren. Er zijn bijvoorbeeld olifanten geobserveerd die rouwen om het verlies van een kuddelid en de botten van overleden olifanten bezoeken. In dit artikel lichten we meer bijzondere manieren van rouw bij dieren uit die zijn waargenomen.

Verschillende dieren in rouw

Olifanten en giraffes

Olifanten die rouwen om het verlies van een kuddelid bezoeken de botten van overleden olifanten. Na meerdere lange observaties is geconstateerd dat ze lange tijd bij de botten blijven en ook steeds weer terugkeren naar het overgebleven geraamte. Ze stoten de botten met hun slurf aan en "aaien" deze zelfs met hun poten. Giraffen blijven dagenlang waken bij een overleden giraffejong

Chimpansees en gorilla's

Onderzoekers zijn bij verschillende stervende chimpansees getuigen geweest van een zogenoemde wake. Daarnaast zijn er zelfs chimpansees waargenomen die begrafenis achtige bijeenkomsten houden voor hun overledenen. Hierbij wordt het lichaam van de overleden chimpansee aangeraakt en blijven ze voor een lange periode in de buurt van het lichaam. Chimpansee moeders die hun jong verliezen, dragen het kindje soms zelfs weken lang mee op hun rug. Rouw bij gorilla's is vergelijkbaar met rouw bij chimpansees. Ze raken het lichaam van de overleden gorilla aan, houden het vast en dragen het soms. Daarnaast is waargenomen dat hun gedrag, eet- en slaappatroon drastisch kan veranderen na het verlies van een familielid. 

Dolfijnen

In 2011 trok een dolfijn in Nieuw-Zeeland de aandacht van de media. Dat was niet zomaar natuurlijk! Het zoogdier zwom namelijk niet alleen, maar droeg het karkas van een overleden jong met zich mee. Het lijkt heel bijzonder, maar het is gebleken dat dolfijnen dit vaker doen wanneer een andere dolfijn overlijdt. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de moeder chimpansee, alleen dragen dolfijnen het jong voor een kortere duur bij zich, namelijk tot zes dagen. Dolfijnen houden het lichaam van de overleden dolfijn drijvend en zwemmen er dicht naast, waarbij ze zelfs proberen de overleden dolfijn te doen herleven. Volgens experts is dit de manier waarop zij het verlies een plekje geven en proberen ze te zorgen voor iets waarvan ze niet begrijpen dat het dood is.

Honden

Honden verliezen hun eetlust na het verlies van een baasje of een dier waarmee ze een sterke band hadden. Sommige honden gaan op zoek naar hun verloren metgezel en kunnen zonder hen symptomen van depressie vertonen en heel angstig worden. Eerder deelden we het nieuws over Golden Retriever Bessie die haar overleden baasje Margo Magan samen met de nabestaanden begeleidde naar haar laatste rustplaats in het Ierse Longford. Bij honden kun je ook herkennen dat ze in rouw zijn als ze ineens erg rustig zijn, veel slapen, janken, piepen of totaal ander gedrag tonen dan je gewend bent. Lees hier meer over rouw bij honden.

Katten

Ook katten kunnen na het verlies van een geliefd persoon of een huisdiergenoot van streek raken. In hoeverre een kat rouwt om het verlies van een huisdiergenoot hangt echter sterk af van de band tussen de kat en het overleden dier. Rouw bij katten kan geuit worden in verschillende reacties; het vertonen van zoek- en stressgedrag (de kat gaat op zoek naar zijn maatje) of de kat wordt ineens liever en socialer (het overleden huisdier bezorgde de kat wellicht stress). Maar het kan ook zo zijn dat je totaal geen reactie waarneemt bij de kat (geen gedragsveranderingen). Lees hier meer over rouw bij katten.

Wolven, coyotes en vossen

Ook bij wolven en coyotes kun je merken wanneer zij rouwen om het verlies van een soortgenoot. Deze hondachtige dieren leven immers nauw samen in roedels met een alfakoppel en hun nakomelingen. Hierdoor hebben ze ook een sterke band met elkaar en voelen ze het als een roedellid sterft. Over rouw bij vossen is nog niet heel veel bekend. Wel zouden vossen soms een soort begrafenisritueel uitvoeren. Dit doen zij door allerlei natuurlijk materiaal over de overleden vos te leggen.

Vogels

Ook bij vogels zijn rouwrituelen waargenomen. Zo zijn er meerdere malen verhalen gedeeld over diverse vogelsoorten die hun kopje over het overleden vogeltje legde. Een bekend verhaal is dat van een tamme mulard-eend in New York. Hij deed precies hetzelfde en wilde geen nieuwe vogels in zijn buurt hebben. Niet lang erna zou hij zijn gestorven van verdriet. Kraaiachtigen staan er om bekend zich te verzamelen bij een overleden soortgenoot. Zij doen dit niet per se omdat zij verdrietig zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat deze "bijeenkomsten" dienen om te bepalen waar de kraai aan is overleden, zodat zij zichzelf tegen datgene kunnen beschermen. Bij eksters is door experts waargenomen dat zij takjes en grassprietjes bij een overleden soortgenoot neerleggen.

Elk dier rouwt op zijn eigen manier

Hoewel het niet duidelijk is hoeveel van het waargenomen verdriet bij dieren simpelweg het resultaat is van instinctief gedrag en hoeveel echt een emotionele reactie is, is één ding zeker: dieren kunnen net zoals mensen verdriet ervaren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe verschillende dieren rouwen. Elk dier is uniek en dat betekent dat het gedrag van een dier in rouw sterk van elkaar kan verschillen, wederom net zoals bij mensen.

Bron: Onzenatuur.be

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje