0
Terug naar overzicht

Condoleancekaart schrijven: tips

16/05/2024
Redactie
Delen:
Tips voor het schrijven van een condoleance kaart

Iemand in je omgeving verloor een dierbare en je wilt hem of haar graag een hart onder de riem steken door een kaartje te sturen. Het vinden van de juiste woorden is soms moeilijk. Soms heb je er echt letterlijk geen woorden voor. Wij geven je een aantal tips voor het schrijven van een condoleance kaart. 

Beter iets, dan niets

Zit je eraan te denken om een kaart te sturen maar twijfel je heel erg? Gewoon, omdat je het toch wel een beetje eng en moeilijk vindt? Onze tip: Gewoon doen. Waarom? Iemand die rouwt, is blij met elke steun die hij of zij krijgt. Dus jouw kaartje valt sowieso in goede aarde. Bovendien is het dikwijls veel erger als je helemaal niets van je laat horen. Zeker wanneer de rouwende een berichtje van jou verwacht. Hij of zij heeft in deze periode steun harder nodig dan ooit. Stuur dus zeker dat kaartje. Je doet er goed aan.

Kun je geen woorden vinden? Zeg dit dan eerlijk.

Daar ligt ze dan voor je neus op de tafel, de kaart waarmee je je medeleven wilt betuigen. Naakt en onbeschreven.
Nu moet je de juiste woorden vinden. Maak je daar niet te druk om. Zelfs als je helemaal geen woorden kunt vinden, is dat niet zo heel erg. Je hoeft echt geen opstel te schrijven. Schrijf wat je voelt. Dus: heb je geen woorden? Zeg dat dan eerlijk. Bijvoorbeeld: "Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar ik wil wel laten weten dat ik elke dag een kaarsje voor jullie brand."

Wees oprecht

De hoofdregel: wees oprecht, wees jezelf en spreek vanuit je hart. Er is niets mooier dan een tekst die recht uit het hart komt en die je oprechte gevoel weergeeft. Past het niet bij jou om woorden als 'gecondoleerd' of 'sterkte' te gebruiken? Dat kan. Dat is ook helemaal niet raar. Zeg gewoon eerlijk wat je wel voelt en schrijf op waar je jezelf wel in herkent. Als je eerlijk en oprecht bent, is het altijd goed.

Zoek naar inspiratie

Vind je geen inspiratie? Zit er niet teveel mee in. Het internet staat bol van mooie woorden, dus maak er gebruik van.
Kijk bijvoorbeeld eens bij onze quotes of gedichten. Er zit vast wel iets tussen dat je kunt gebruiken op de kaart. 

Tips voor het schrijven van een condoleance kaart in een notendop

Eigenlijk is de hoofdboodschap dat je laat weten dat je aan iemand denkt. Hoe en met welke woorden, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Dus geen stress. Neem die kaart en pen ter hand en begin eraan:

  1. Twijfel je? Niet doen! Iemand is hoe dan ook blij met het feit dat je aan hem of haar denkt.
  2. Als je echt niet weet wat je moet schrijven, zeg dat dan gewoon eerlijk.
  3. Wees jezelf. Er is niets mooier dan een oprechte spijtbetuiging die uit je hart komt.
  4. Ga op zoek naar inspiratie. Het internet is hiervoor een goede bron!
Delen:

Reacties (1)

Reactie van Lilit op 14 mei 2020 22:34
"Geachte mevrouw Marianne Gecondoleerd met het verlies van jullie vader. Wij wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje