0
Terug naar overzicht

Je eigen uitvaart voorbereiden: tips en adviezen

16/04/2024
Redactie
Delen:
uitvaart voorbereiden

Een uitvaart voorbereiden begint met het vastleggen van de uitvaartwensen. Als je je al eens met jouw eigen uitvaartwensen of die van een naaste hebt beziggehouden, weet je dat er veel bij komt kijken. Wellicht heb je jouw uitvaartwensen ook al ergens vastgelegd. Dat is geruststellend voor jezelf en je nabestaanden! Heb je dit nog niet gedaan? Lees dan vooral verder. Wij geven hieronder tips en adviezen om een uitvaart voor te bereiden.

Uitvaartwensen vaak niet besproken

Niet iedereen houdt zich nu al bezig met zijn of haar dood en al helemaal niet met hoe de eigen uitvaart zal verlopen. Dat begrijpen we wel: het is niet bepaald iets waar je graag over praat. Maar omdat er zo weinig over de uitvaartwensen wordt gesproken, ontstaat er vaak veel onduidelijkheid over hoe iemand zijn of haar uitvaart het liefst had gewild, wanneer het zo ver is. Stel dat je een begrafenis wilt en je nabestaanden zijn hier niet van op de hoogte en gaan er na je dood van uit dat je gecremeerd wilt worden? Je mag er niet aan denken. Om het niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw nabestaanden wat gemakkelijker te maken, kun je alvast je uitvaartwensen vastleggen op papier of in een (online) document.

Je eigen uitvaart voorbereiden: voordelen

Je eigen uitvaart voorbereiden heeft zo zijn voordelen. We hebben hierboven al kort een voordeel aangestipt, maar er zijn er meer. We lichten een aantal belangrijke voordelen toe:

  • Als jij vooraf jouw uitvaartwensen vastlegt en dit deelt met een of meerdere personen, dan kunnen zij voor jou de uitvaart regelen zoals jij die nu voor je ziet en die bij jou past. 
  • Voor nabestaanden is het geruststellend dat zij geen belangrijke beslissingen hoeven te nemen waarbij ze twijfelen of ze wel de juiste zijn. Denk bijvoorbeeld aan een van de belangrijkste vragen over de uitvaart: begraven of cremeren? 
  • Je eigen uitvaart voorbereiden zorgt ook voor een handig overzicht van wat je wilt. Je kan hiervan dan al de prijzen opvragen, zodat je alvast een kostenplaatje hebt. Zo weten jij en de nabestaanden hoeveel geld de uitvaart ongeveer zal kosten en kun je ook hiervoor voorbereidingen treffen. Zet bijvoorbeeld maandelijks een bedrag opzij of kies voor een uitvaartverzekering.
  • Een persoonlijke uitvaart of een uitvaart die past bij hoe de overledene in het leven stond, heeft een positieve invloed op het rouwproces van de nabestaanden. Je uitvaart is immers een van de laatste herinneringen aan jou.

Je eigen uitvaart voorbereiden leidt tot een troostende herinnering

We staan nog iets langer stil bij het laatste punt in onze lijst met voordelen van het voorbereiden van de eigen uitvaart. Een persoonlijke uitvaart kan zelfs jaren erna nog troost bieden aan de nabestaanden. Een positieve terugblik op de uitvaart levert een belangrijke bijdrage aan het verwerken van het verlies van een overleden dierbare. Een uitvaart die bij jou als persoon past en zoals jij ze hebt gewild, zorgt voor een troostende herinnering voor vrienden en familie. Des te meer een reden om jouw uitvaartwensen nu al in kaart te brengen.

Een uitvaart voorbereiden met onze online planning tools

Maar hoe bereid je een uitvaart nu goed voor? Maak kennis met onze online uitvaart planning tools! De uitvaart voorbereiden wordt met de planning tools een stuk gemakkelijker. Onze gratis uitvaart planning tools bieden houvast, structuur en inspiratie voor een persoonlijk afscheid. De planning tools bestaan uit een wensenlijst, een lijst met praktische zaken, een genodigdenlijst en een draaiboek. Je kunt op elk gewenst moment aanpassingen doen in de documenten en je kunt jouw uitvaartwensen gemakkelijk delen met anderen. Ook helpen de tools je, als je de uitvaart van een naaste organiseert. De tools zijn gratis, gemakkelijk om in te vullen en ze worden veilig opgeslagen. Ga meteen aan de slag!

Of met onze uitvaartplanner

In onze uitvaartplanner leg je al je wensen in verband met je uitvaart vast met een potlood. Verstandig om er eens in de zoveel tijd weer naar te kijken en dan te bepalen of je er nog wel hetzelfde over denkt. Het is jouw uitvaart, dus jij kunt deze geheel naar eigen wens invullen. Handig voor jezelf of om als cadeau te geven aan iemand die al nadenkt over zijn of haar afscheid. De uitvaartplanner is te koop voor in onze webshop.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje