0
Terug naar overzicht

Try before you die: uitvaartkisten uitproberen in Japan

28/12/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
Try before you die: uitvaartkisten uitproberen in Japan

Japan heeft een van de snelst vergrijzende bevolkingsgroepen ter wereld. Met de verwachting dat de bevolking in Japan de komende 50 jaar zal krimpen, worden uitvaartbeurzen en seminars over de dood steeds populairder. Een terugkerend onderdeel op dit soort Japanse evenementen is het 'proefliggen' in een uitvaartkist. Lees hier meer over de zogenoemde 'Japan coffin experience'. 

In een kist liggen = langer leven

In Japan kennen ze de uitdrukking dat als je in een uitvaartkist gaat liggen als je nog in leven bent, je nog lang niet dood gaat. Dit is natuurlijk niet de enige reden dat men in Japan zo geïnteresseerd is om kisten uit te proberen. Uit een onderzoek dat door Japantrends is gehouden, blijkt dat Japanners graag nu al zoveel mogelijk de kosten voor hun uitvaart in kaart willen brengen, omdat deze vaak hoog uitvallen. Door zich goed voor te bereiden en te laten informeren over de mogelijkheden voor de uitvaart proberen zij de kosten zo laag mogelijk te houden. 

Kisten passen in de Japanse media

Daarnaast is deze trend ook aangewakkerd door boeken en films waarin de uitvaartbranche wordt belicht. Zo schrijft auteur Dr. Jinichi Nakamura onder zijn foto waarin hij zelf in een kist ligt: "Wat ik je het meest aanbeveel om je eigen dood in concrete termen te overdenken, is de ervaring van het liggen in een kist." Ook de film Departures heeft invloed gehad op de vele end-of-life seminars en uitvaartbeurzen. In deze film worden Japanse uitvaarten en de rituelen die hierbij komen kijken belicht. 

"En, past de kist?"

Tijdens de Japan coffin experience kunnen bezoekers, als ze dit willen, in een kist liggen om deze uit te testen. Zoals er in een kledingzaak wordt gevraagd of een bepaald kledingstuk goed zit, wordt er in dit geval gevraagd of degene zich comfortabel voelt in de kist en of de kist goed past. Zo niet, dan probeer je toch gewoon een andere kist uit? Opvallend is dat het uitproberen van kisten in Japan niet alleen bezoekers trekt die al op leeftijd zijn, maar ook jonge mensen die nu al bezig zijn met het voorbereiden op de dood. En geloof het of niet, maar de kisten worden uitvoerig getest. Zo doen sommige inliggende zelfs een aantal minuten hun ogen dicht in een gesloten kist en is het heel normaal om een foto te laten maken terwijl je erin ligt. Ook selfies mogen niet ontbreken. Wel zo handig natuurlijk, want dan kun je aan vrienden en familie vragen wat zij van de kist vinden en hoe je eruit ziet in de kist!

Welke kist kies jij?

Kisten zijn er in allerlei formaten, kleuren, materialen en vormen. In Ghana worden er bijvoorbeeld kisten gemaakt in de vorm van bierflesje en zelfs auto’s. De gedachte achter deze creatieve kisten in Ghana is dat de passie die je in je leven had wordt doorgevoerd in je laatste rustplek. Hoe tof is dat?

Ook in Nederland is het heel goed mogelijk om een uitvaartkist te personaliseren zodat deze aansluit op hoe iemand in het leven stond. De enorme hoeveelheid keuzes maakt het soms wel erg lastig om een kist uit te kiezen die bij jou of je dierbare past. Weet jij al hoe jouw kist eruit moet komen te zien en… zou je deze eerst willen uitproberen? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: The Atlantic

Delen:

Leveranciers

Alvast inspiratie opdoen voor een uitvaartkist? Neem een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk meer leveranciers van kisten

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje