0
Terug naar overzicht

Welke tekenen wijzen op een naderend einde?

22/10/2019
Redactie
Delen:
symptomen van een naderende dood

Als iemand op sterven ligt dan vraag je je als naaste wellicht af wanneer het einde echt bijna nabij is. Maar hoe herken je een naderend einde? Dat verloopt niet bij iedereen op dezelfde manier en hangt af van de omstandigheden en toestand van de dierbare in kwestie. Toch zijn er enkele tekenen die vaak voorkomen. Wij lijsten er enkele voor je op.

Diverse tekenen van een naderende dood:

Minder eten en drinken

Een van de tekenen die wijzen op een naderende dood is dat de stervende minder eet en drinkt. Hierdoor verliest die gewicht en ontstaan er veranderingen in het gelaat. Let hierbij op ingezakte wangen, ogen die verder zinken in de kassen en een spitse neus. Daarnaast heeft de dierbare veel minder dorst en drogen de lippen en mond uit. Dit kan gepaard gaan met een slechte adem. Door het tekort aan vocht moet de dierbare ook minder plassen. Dit kan leiden tot plots urine- en stoelgangverlies. De urine kleurt bijgevolg donker. 

Een ademhaling verandert

Zit je aan het sterfbed van je dierbare, dan stel je vast dat de ademhaling enigszins verandert. Er komt steeds meer tijd tussen de opeenvolgende ademhalingen. Het kan even stil zijn, gevolgd door een diepe ademhaling. Maar soms versnelt de ademhaling of wordt ze luider. De regelmaat verdwijnt als het ware en hierdoor kunnen hoestbuien of de hik optreden. Blaast iemand zijn laatste adem uit, herken je dat meestal aan een zuchtend geluid.

Een grommend geluid

Iemand die op sterven ligt, heeft soms moeite met hoesten en slikken. Het lichaam heeft moeite om goed te blijven ademen, hierdoor wordt er meer slijm gevormd in het ademhalingsstelsel. Nog een teken van een naderende dood is dan ook een rochelend of grommend gelui van de stervende.

Paarsblauwe vlekken op de huid

Verder in het stervensproces heeft het lichaam meer moeite om het bloed goed rond te blijven pompen. Het bloed wordt vooral verzameld in het bovenlichaam. De ledematen, de mond en de neus worden minder doorbloed. Hierdoor worden ze koud en ontstaan er paarsblauwe vlekken. Deze worden ook wel 'circulatievlekken' genoemd. Ook de huid krijgt minder doorbloeding waardoor de persoon bleker en grauwer wordt.

Weinig reactie op prikkels

Ook al is je dierbare zintuiglijk nog aanwezig, hij of zij zal steeds minder reageren op prikkels. Praat je tegen de persoon, zal deze je bijvoorbeeld wel horen, maar niet meer begrijpen wat je precies zegt. De stervende trekt zich beetje bij beetje meer en meer terug.
je merkt dit aan de afwezige blik. Stap voor stap verliest de persoon het bewustzijn. Misschien wordt hij onrustig of hallucineert hij.
Hierdoor gedraagt je dierbare zich anders dan je gewoon bent. Hij of zij maakt bijvoorbeeld veel gebaren met de handen, terwijl de betekenis ervan niet altijd duidelijk is voor de naasten. 

Zweten, koorts en bloeden

Nog een mogelijk teken van een naderende dood is hoge koorts en overmatig zweten. Naast transpiratie kunnen zich ook bloedingen ontwikkelen. Bijvoorbeeld plotsklaps bloed ophoesten bij een infectie van de luchtwegen. Ook bloed bij de ontlasting is geen uitzonderlijke situatie.

Pupillen reageren niet meer

Normaal gezien verkleinen de pupillen bij fel licht. Kort voor het overlijden, reageren die niet meer. Soms knipperen de ogen ook niet meer. Hierdoor droogt het hoornvlies snel uit.

Snelle of zwakke pols

De vochtopname neemt af en het bloed circuleert niet optimaal meer. Dit komt allemaal door een mindere doorbloeding. Doordat het lichaam niet meer optimaal functioneert, kun je een zwakke of juist een snelle pols krijgen.

Stemming en gevoelens

Bovenstaande signalen verschillen van per persoon tot persoon. Zo is de pijnervaring ook afhankelijk van de stemming en gevoelens die de persoon op sterven ervaart. Belangrijk hierbij is dat het stervensproces rustig verloopt. Wil je weten hoe je als naaste afscheid kunt nemen van iemand die op sterven ligt? Lees dan eens ons artikel: Afscheid nemen van iemand die op sterven ligt.

Bronnen: IKNLTergooiLeef.nl

Delen:

Reacties (4)

Reactie van Bj wilmer op 16 nov. 2022 21:29
"doodgaan is een zachte emotie"
Reactie van Anna Sikkel op 10 jul. 2022 14:36
"Ja ik denk ook vaak aan dood gaan, iedere Dag wel. Maar ik ben dan ook 85 en mijn Partner ook,hij denkt er nooit aan,zegt: Als het zo ver is,merk je het wel!"
Reactie van Leo van den elzen op 8 sep. 2020 20:39
"Ik voel dat ik sterf geen fut meer roggelende geluiden maak ik zweten alle spieren verstijven soms"
Reactie van Micky op 1 mrt. 2020 21:49
"Handig! Zelf heb ik heel erg last van de angst voor de dood dus ik denk super vaak dat ik dood ga...ik heb hier veel van geleerd ook"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje