0
Terug naar overzicht

Unieke begraafplekken te midden van natuur en cultuur

13/04/2017
Redactie
Delen:
unieke begraafplekken

-ADVERTORIAL- Wat ooit begon als een devotiepark (een park waar gelovige katholieken hun geloof konden belijden) met overgenomen elementen uit het oude Palestina, is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest bijzondere en veelzijdige begraafplaatsen van Nederland. Begraafpark Heilig Land Stichting, in de buurt van Nijmegen, is gelegen te midden van prachtige natuur en biedt een keur aan begraaf -en asbestemmingen. Directrice Marieke van Baarle legt de kracht van Heilig Land Stichting uit.

Natuurlijke balans en unieke begraafplekken

Volgens van Baarle is Heilig Land Stichting om veel verschillende redenen een uniek begraafpark. Zo wordt er allereerst bijvoorbeeld alles aan gedaan om de natuurlijke balans te behouden. Van Baarle: "Glanzende stenen of een overdaad aan glaswerk zul je bij ons niet zien. We proberen de eenheid van deze prachtige plek te behouden door natuurlijke vormen, kleuren en vormen te gebruiken." Buiten dat is er bij Heilig Land Stichting veel mogelijk. Het begraafpark kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan mogelijkheden, waarvan er een aantal alleen hier te vinden is. Van Baarle: "Wij streven naar kwaliteit in de breedste zin van het woord, en zijn allesbehalve een standaard begraafplaats. We proberen steeds te vernieuwen. In de loop der jaren zijn er veel unieke mogelijkheden van begraven en asbestemmingen bijgekomen. Een aantal daarvan vind je alleen hier."

Terrasgraf

Zo biedt het begraafpark als enige sinds 2015 de mogelijkheid om in een zogenoemd terrasgraf begraven te worden. Bij het terrasgraf wordt er gebruikgemaakt van een natuurlijk dal in het begraafpark, waardoor de graven als het ware overlopen in het kenmerkende heuvelachtige landschap, en bovendien één worden met het aangrenzende Hof van Olijven. Een ander voordeel van het terrasgraf is dat het onderhoudsarm is. Ook is er hier de mogelijkheid om een asbus te begraven.

Tuingraf

Een tuingraf is een andere populaire mogelijkheid, deze graven zijn ommuurd door ruwe harde mergelstenen. Deze steen - die in het hele park terug te vinden is - is iets bijzonders. De stenen worden namelijk gehouwen in één enkele steengroeve in Zuid-Limburg. Het gebruik van deze markante steensoort is nog een manier om de eenheid in het begraafpark vast te houden. Voor de rest is het tuingraf een van de meest vrije begraafvormen in het park. Van Baarle: "De vorm van het tuingraf is onbepaald en ook de grootte is in principe onbeperkt. Bovendien kunnen er voor meerdere personen grafrechten verleend worden. Er zijn tuingraven bij van zo'n honderd vierkante meter."

In harmonie met de natuur

En dan zijn er nog legio andere opties. "Een andere mogelijkheid is onze natuurbegraafplaats. Hier rust je compleet in harmonie met de natuur, er is slechts een klein merkteken of helemaal geen. De natuurlijke balans van het bos wordt zo in ere gehouden. Ook beschikken we over verschillende asbestemmingen. Bijvoorbeeld in het urnenbos, waar de asbus begraven kan worden met een kunstwerk als gedenkteken. Of het urnengraf, dat van ruwe kunradersteen gemaakt is en als het ware een klein tuingraf is. En dan is er nog de herdenkingskapel, genaamd het Columbarium. Hier worden de asbussen bovengronds in nissen geplaatst. Uiteraard is er ook nog een verstrooiïngsbos, waar de as verstrooid kan worden."

"Het enige wat je niet bij ons vindt zijn de traditionele rijen met graven. Bij ons is geen enkel graf hetzelfde."

 

Een impressie van Begraafpark Heilig Land Stichting

Het menselijke aspect

Buiten de vele verscheidene mogelijkheden probeert Heilig Land zich ook te onderscheiden op het gebied van persoonlijke begeleiding. Van Baarle vindt dit een vanzelfsprekend aspect van haar werk. "Bij ons staat het menselijke aspect altijd vooraan. We hebben veel contact met nabestaanden en proberen iedereen zo goed mogelijk te begeleiden. Juist omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn is het belangrijk om wensen en mogelijkheden goed op elkaar af te stemmen. Zo helpen we regelmatig mensen die op zoek zijn naar een plek om te liggen. Dan geef ik voorbeelden, of lopen we samen door het park en bekijken we rustig de mogelijkheden. Wat spreekt aan? Wat juist niet? Ook bespreken we de grootte, vorm en opbouw en hoe het graf het best past in de omgeving. De graven worden allemaal in eigen beheer gemaakt. Ook beschikken we hier over een aula, genaamd de Piet Gerritszaal, vernoemd naar de oprichter van het park, waar condoleances en afscheidsdiensten gehouden kunnen worden. Maar ook herdenkingsdiners- en lunches worden hier georganiseerd. Zo bieden wij een compleet aanbod."

Nieuwe ontwikkelingen

In de honderd jaar dat het begraafpark nu bestaat, hebben er veel nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden. Begraafpark Heilig Land probeert met de tijd mee te gaan. Het streven naar natuurlijke eenheid, de vele verschillende opties en de combinatie met een persoonlijke begeleiding maakt van Begraafpark Heilig Land Stichting een begraafplaats die in veel opzichten uniek is. Van Baarle: "Het enige wat je niet bij ons vindt zijn de traditionele rijen met graven. Bij ons is geen enkel graf hetzelfde." De grote verscheidenheid aan begraafvormen en asbestemmingen, in combinatie met de prachtige natuur maakt Begraafpark Heilig Land Stichting een unieke locatie. Bekijk de website of neem contact op met Begraafpark Heilig Land Stichting om meer te lezen over de mogelijkheden.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET BEGRAAFPARK HEILIG LAND STICHTING

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje