0
Terug naar overzicht

Werken als maker van assieraden en herinneringsdiamanten

16/03/2017
Redactie
Delen:
Herinneringssieraden

In de rubriek ‘werken als…’ interviewen we mensen uit de uitvaart- & rouwbranche over hun bijzondere beroep.  Zo willen we jullie de vele mooie, lastige en ontroerende kanten laten zien die deze branche kent… Met sieraden en diamanten kun je op een heel mooie en eigen manier een overleden dierbare herdenken. Je draagt de herinnering aan iemand heel dicht bij je. Steeds vaker zie je dat mensen assieraden en herinneringsdiamanten dragen. Wie maken deze sieraden en bewerken de diamanten? En hoe gaat dat in zijn werk? Wij spraken Lotte Porrio van Oogst Goudsmeden en Mayke van Lifegem. Oogst Goudsmeden maakt onder andere assieraden en Lifegem is leverancier van herinneringsdiamanten.

Herinneringssieraden

“Al die gereedschappen en materialen. De mooie sieraden die je ermee kunt maken. Het was liefde op het eerste gezicht toen ik de vakschool voor edelsmeden binnenstapte,” zegt Lotte. Na de vakschool in Schoonhoven ging ze stage lopen in Utrecht. Later startte ze samen met haar vriendin Ellen, die ze nog kende van de vakschool, een eigen zaak in de Amsterdamse Jordaan: Oogst Goudsmeden. “Het leuke van onze winkel is, dat mensen ook onze smederij zien waar we de sieraden maken.” Allebei de vakvrouwen hebben hun specialiteit. De sieraden die Lotte maakt zijn strak en clean, en de sieraden die Ellen maakt ruw en organisch.

Lotte: "Kom vooral eens langs. Dan zie je hoe en waar alles gemaakt wordt".

Werken in de praktijk

Lotte raadt mensen die ook sieraden willen maken aan de vakschool in Schoonhoven te doen en stage te lopen. “Van werken in de praktijk leer je het meest”, zegt ze. In het begin is het werk van een edelsmid best zwaar en pijnlijk. “Je handen zijn ook je gereedschap. In het begin had ik last van kramp in mijn vingers en gevoelige vingertoppen. Inmiddels zijn mijn handen eraan gewend en heb ik eelt op mijn vingers. Het is eigenlijk net als sporten, training zorgt voor kracht en souplesse”, zegt Lotte. Samen met Ellen kan ze uren aan de werkbank zitten. Het liefst zit ze daar de hele dag. “Helaas moet er ook administratie worden gedaan, dus dat kan niet”, zegt ze lachend.

Welke weg doorloopt een sieraad?

Na een gesprek met de klanten, waarin Lotte en Ellen met hen de wensen bespreken, maken ze een schets in hun verfijnde, tikje nostalgische stijl. Vervolgens kopen ze edelstenen en gerecycled goud in. Het ligt aan het soort sieraad wat voor gereedschap ze moeten gebruiken. Als ze een draad maken, gebruiken ze de trekbank. Vaak moeten ze ook solderen, boren, frezen en smelten. Dan zetten ze altijd een veiligheidsbril op. “Kom vooral eens langs. Dan zie je hoe en waar alles gemaakt wordt”, zegt Lotte.

Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding

Verwerken van as

Lotte en Ellen maken verschillende herinneringssieraden. Zo smelten ze erfstukken om en maken ze assieraden. Hoe verwerken ze as in een sieraad? Achterop een hanger of een ring maken ze een holle ruimte, die vullen ze met as en solderen ze dicht. “Voor mij is het materie. Maar als ik erbij stil sta dat het as van een mens is, is dat best vreemd”, zegt Lotte. “Het belangrijkste vind ik, dat ik iets kan maken wat de klant mooi vindt en troost biedt. Dus ik doe het graag.”

Mayke: "De herinneringsdiamant is zo’n prachtproduct. Je ziet er helemaal niet aan dat het ooit haar of as is geweest".

Een speciale techniek

Mayke van Lifegem zit er ook zo in. Zij houdt van haar werk en ziet het zelfs als een droombaan. “Ik rij heel het land door om mensen herinneringsdiamanten te brengen. De blijheid en ontroering die van hen afstraalt doet me goed”, zegt ze. Lifegem levert diamanten die gemaakt zijn van as en haarlokken. De productie wordt gedaan door hun fabriek in Amerika. “Het is een hele speciale techniek”, zegt ze.

Productieproces herinneringsdiamant

Mayke legt het productieproces in vijf stappen uit. Als eerste is er een kleine hoeveelheid as of een haarlok nodig. Met machines wordt de koolstof in de crematie-as geïsoleerd. Wanneer het een haarlok betreft kan deze door verhitting in een zuurstofarme ruimte in koolstof worden veranderd. Vervolgens zuivert LifeGem de koolstof en met een diamantpers wordt deze onder hoge druk en temperatuur getransformeerd tot een ruwe diamant. De vakkundige diamantslijper slijpt en polijst de diamant in de vorm die de klant heeft uitgekozen. Na een beoordeling van onder andere het karaatgewicht, de zuiverheid en de kleur krijgt de klant een persoonlijk certificaat van echtheid. Tot slot graveert LifeGem een uniek en persoonlijk kenmerk in de herinneringsdiamant.

Vijf uur in de auto

Wij vroegen Mayke wat ze nou lastig vindt aan haar werk. Hier moest ze lang over nadenken. “Als ik dan iets moet kiezen zijn het de lange autoritten. Soms zit ik weleens vijf uur in de auto, als ik bijvoorbeeld een klant in Groningen heb”, zegt ze. Zo’n tien jaar geleden kreeg ze de opdracht een diamant te laten maken van de as van een negenjarig kindje. Dat vond ze wel erg heftig. “Dat kleine urntje stond hier toen binnen, ja dat raakte me erg”, zegt ze.

Per toeval ingerold

Mayke heeft van de as van haar ouders ook diamanten laten maken. “De diamanten blinken zo dat het lijkt alsof dat de schittering van hun ogen is”, zegt ze. Ze heeft geen opleiding gedaan voor haar werk, maar is er per toeval ingerold. Haar man heeft een automatiseringsbedrijf en zijn ex-compagnon was begonnen met Lifegem, toen zijn kind was overleden. De compagnon wilde een diamant van haar as laten maken en besloot dit soort werkzaamheden vaker uit te voeren. Inmiddels werkt hij er niet meer en heeft Mayke het overgenomen. “De herinneringsdiamant is zo’n prachtproduct. Je ziet er helemaal niet aan dat het ooit haar of as is geweest”, zegt ze.

Mooie blauwe ogen

Als Mayke de diamanten heeft gebracht bij nabestaanden, laten deze er vaak een kettinkje of een ring van maken. De meeste mensen kiezen voor witte diamanten, maar ook weleens voor een roze, groene of een blauwe. “Dat is dan vaak een herinnering aan iemands mooie blauwe ogen”, zegt ze. Ze ziet de toekomst van haar bedrijf rooskleurig in. “Ik krijg steeds meer aanvragen. Mensen willen hun overleden dierbaren graag dichtbij zich dragen. Een herinneringssieraad is daar een uitstekend en mooi middel voor”, zegt ze. Werken als maker van herdenkingssieraden en -diamanten is dus een mooi beroep. Je kunt er al je creativiteit en gevoelens in kwijt. Dat je de nabestaanden er blij mee maakt is voor beide bedrijven het allerbelangrijkst. Dat maakt hun werk nuttig. Lijkt het jou leuk om herdenkingssieraden te maken en wat zou je dan willen maken? Laat het hieronder weten.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje