0
Terug naar overzicht

Bijzondere plekken in de natuur

10/05/2019
Redactie
Delen:
Bijzondere plekken in de natuur

Het voorjaar is een ware metamorfose. Uit het niets komen overal bloemetjes en blaadjes tevoorschijn. Prachtige bloemen die al van ver roepen om aandacht van de bijen, en hele kleine, nauwelijks zichtbare bloemetjes die zich door de wind laten bestuiven. Zaden ontkiemen en zullen later uitgroeien tot prachtige planten of bomen. Frisse blaadjes verschijnen aan de takken. Fris groen van kleur zijn ze. Zo in het voorjaar is groen van de natuur er in veel schakeringen. Er lijken wel tientallen kleuren groen te zijn.

Het citroentje

Tussen al dat groen fladderen mooie vlinders. Zo vroeg in het voorjaar zie je al het citroentje. Deze vlinder overwintert als vlinder in dicht struikgewas zoals de hulst en komt als de temperatuur hoog genoeg is uit zijn of haar schuilplekje. De mannetjes – die fel geel zijn – een paar dagen eerder dan de vrouwtjes – die iets witter van kleur zijn. Samen vormen ze een stelletje wat danst door de lucht als voorspel voor de paring. Maar een citroentje zie je niet overal, alleen waar de vuilboom staat. Het citroentje legt namelijk de eitjes alleen op de vuilboom. Hoe bijzonder is dat!

Een teken

Een vlinder is met zijn fragiele vleugels soms een teken voor mensen dat de overledene nog aanwezig is. We zien het ook terug op onze herinneringsschijven op de natuurgraven. Zo kan ook een plek of een boom herinneren aan een persoon. Op onze natuurbegraafplaats kiezen de mensen een plek vaak heel bewust uit. Een plek die echt past bij hen, als het plekje voor henzelf is of een plekje wat echt past bij de overledene.

Mooiste plekje

Een enkele keer zeggen mensen tegen ons dat wij een plekje mogen uitkiezen, maar dat doen we niet. Het is niet onze plek. Meestal kunnen we de mensen ervan overtuigen dat het beter is als ze zelf langs komen. Eén familie hield voet bij stuk, ze hadden geen tijd en ze waren ervan overtuigd dat wij het net zo goed konden. Ze gaven ons nog een paar suggesties mee… Een paar dagen voor de uitvaart lukte het ze toch om te komen kijken. Ze waren zo blij met de natuurbegraafplaats, maar die plek die wij hadden gekozen, nee dat was het echt niet. De familie kwam tijdens de wandeling door onze natuur het mooiste plekje voor hen tegen. Zo heeft ieder in de natuur zijn of haar mooiste en meest bijzondere plek.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje