0
Terug naar overzicht

Dieren op je uitvaart: vier mogelijkheden

14/11/2016
Redactie
Delen:
dieren op je uitvaart

Misschien ben je wel een onwijze liefhebber van dieren. Of heb je vooral één dier lief: je fijne, trouwe huisdier waar je eigenlijk niet zonder kunt. Heb je weleens overwogen om dieren op je uitvaart uit te nodigen?

Dierenliefhebber

Tijdens een uitvaart wordt een overledene herdacht zoals hij of zij was. Was het een dierenliefhebber? Hoe mooi is het dan om die liefde voor dieren niet alleen te verwerken in een speech of foto’s, maar om deze ook in 'levende lijve' terug te laten komen op de uitvaart? Dieren op je uitvaart kunnen nabestaanden ook troosten. Om je te inspireren geven wij je vijf mogelijkheden om dieren op een uitvaart te betrekken.

Duiven loslaten bij een uitvaart

Wist je dat je duiven kunt loslaten tijdens een uitvaart? Deze mooie dieren geven het afscheid symbolisch vorm: in alle vrijheid vliegen zij naar de hemel. Voor kinderen kan het ook fijn zijn om het afscheid op deze manier mee te maken. De dieren leiden heel even de aandacht af van het intense verdriet en geven iets meer 'luchtigheid' aan de uitvaart.

Met paard en wagen naar de laatste rustplek

Laat paarden je met een mooie wagen vervoeren naar het uitvaartcentrum. Ga voor een landelijke huifkar, een oogstwagen, een paardentram of voor een koets. Een speciale koets, is de postkoets: bij deze koets wordt de kist op het dak geplaatst. Stapvoets kunnen nabestaanden meelopen naar de rustplaats van de overledene. Natuurlijk kan de naaste familie ook met een aparte paard en wagen de rouwkoets volgen.

Laat je troosten door een uitvaarthond

Uitvaarthonden zijn in Amerika steeds gebruikelijker. De rouwhond voelt de sfeer van de groep aan en kan met een klein gebaar een verdrietige nabestaande troosten. Als nabestaande kan het fijn zijn om even de hond te aaien, zonder te hoeven praten.

Eigen dieren op je uitvaart

Wanneer je heel close bent met je huisdier, kan je wens zijn om je huisdier bij je uitvaart te betrekken. Of dat mag, hangt af van de regels van de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Sommigen staan het absoluut niet toe, terwijl anderen een huisdier wel zullen verwelkomen. Het is dan ook goed om dit na te vragen, zodat nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan.

Houd rekening met het dier

Bedenk wel goed in hoeverre het dier zelf ook de behoefte heeft aan een uitvaart. Een huisdier is een belangrijke nabestaande, maar zal een uitvaart niet altijd begrijpen. Een trouwe en rustige viervoeter, die zijn baasje overal volgt, zal zich er prettiger bij voelen dan een dier dat stress krijgt van veel emotionele mensen bij elkaar. Het hangt ook af van de sfeer die je bij de uitvaart wilt: mag er af en toe bijvoorbeeld wat geblaf klinken?

Wij zijn nieuwsgierig naar jouw mening. Zijn dieren welkom op jouw uitvaart? Waarom wel of waarom niet? Laat het ons weten in een reactie!   

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje