0
Terug naar overzicht

Een persoonlijke uitvaart: 11 tips voor een uniek afscheid

15/03/2018
Redactie
Delen:
persoonlijke uitvaart

Een persoonlijke uitvaart die recht doet aan het unieke leven dat iemand heeft geleid ... Dat klinkt mooi. Maar hoe zorg je er nu voor dat er ook echt een stukje warmte en persoonlijkheid terugkomt in de ceremonie? En als je je afvraagt of dat veel werk met zich meebrengt? Dan kan ik je geruststellen. Dat valt eigenlijk heel erg mee. Door een aantal elementen een persoonlijke invulling te geven, creëer je al een heel unieke sfeer. Hieronder 11 tips hoe je een uitvaart een persoonlijke toets geeft.

1. Kies een locatie die past bij de overledene

Je kunt de uitvaart organiseren in een uitvaartcentrum maar misschien heb je een andere locatie voor ogen die beter past bij de overledene. Er bestaan tegenwoordig veel bijzondere locaties die zich lenen voor een uitvaart vb. een strandtent, een landhuis of een kasteel. Weet je niet zeker of de locatie die jij voor ogen hebt open staat voor een uitvaart? Vraag dan aan de begrafenisondernemer of hij dit voor je kan nagaan. 

2. Ga voor bijzonder rouwvervoer

Past de klassieke corbillard niet bij de overledene? Weet dan dat er alternatieven bestaan. Een uitvaartfiets, uitvaartmotor of -koets, tegenwoordig kan het. Kijk maar eens bij onze leveranciers .Door te kiezen voor vervoer dat bij de overledene past, maak je het geheel meteen een stuk persoonlijker.

3. Kies een persoonlijke kist of wade

Weet je of je een kist of een wade wilt, dan zijn er ook daarna nog heel veel keuzemogelijkheden. Zo kun je qua kleur, materiaal en uitstraling alle kanten op. Misschien heb je een fijn gevoel bij een ecologische wade of wil je liever een kist bedrukt met persoonlijke foto's. Of wat dacht je van een 'zachte' kist bekleed met stof?

4. Ga voor bloemen met karakter

Ook voor rouwbloemen is er veel mogelijk. Onze tip: Vertel de bloemist over de overledene. Veel bloemisten kunnen met die informatie tot een passend bloemstuk komen. 

5. Maak een andere opstelling

In rijen achter elkaar zitten kan een uitvaart soms wat stijfjes en afstandelijk maken. Je kunt de ceremonie persoonlijker maken door voor een andere opstelling te kiezen (een kring of een U-vorm). Zeker wanneer de uitvaart kleinschalig is, past dit perfect. Vraag wel na waar de uitvaartplechtigheid plaatsvindt of het mogelijk is om voor een andere opstelling te kiezen. Door tijdens de uitvaart in een kring of U-vorm te zitten, voel je je meer verbonden met alle aanwezigen en krijg je een intiemere sfeer.

6. Vraag je gasten iets kenmerkend mee te nemen

Je kunt een symbool/kenmerk dat iemand heel erg typeerde verwerken in de ceremonie. Hield iemand heel erg van mooie kleding, vraag dan of iedereen zijn of haar mooiste outfit aantrekt. Was iemand gek op zonnebloemen? Vraag je gasten om een mooie zonnebloem mee te nemen. Zo betrek je ook je gasten meteen wat meer bij de ceremonie en dat zorgt voor een persoonlijkere sfeer.

7. Neem persoonlijke dingen mee

Door de locatie aan te kleden met persoonlijke dingen, krijg je meer sfeer en maak je het meteen ook meer persoonlijk. Was iemand een fervent fotograaf? Leg dan een fototoestel en zijn of haar favoriete foto’s naast de kist. Of misschien hield iemand wel heel erg van schilderen. Je kunt dan een selectie maken van de mooiste schilderijen en deze ophangen. De mogelijkheden zijn onbeperkt.

8. Serveer het lievelingseten- en drinken

Ook de catering kun je afstemmen op iemands persoonlijke voorkeur. Naast koffie of thee kun je het drankje serveren dat iemand vaak dronk. Hield iemand heel erg van een bepaald soort wijn? Of was iemand verzot op kokoswater? Schenk dit aan je gasten en breng een gezamenlijke toast uit. Ook voor het voedsel kun je het op dezelfde manier aanpakken. Je kunt eten serveren waar de overledene erg van hield.

9. Geef iets persoonlijks mee

Hield iemand heel erg van wierook? Geef aan het einde iedereen een wierookstokje om thuis te branden. Of tuinierde de overledene graag. Dan kun je je gasten een zakje met zaadjes geven om te planten. Maak bijvoorbeeld bij de uitgang een tafel met wat bloempotjes en diverse zakjes met zaden. Op deze manier richt je de ruimte meteen wat warmer in en geef je je gasten iets persoonlijks mee.

10. Bespeel een instrument

Tijdens de uitvaartceremonie kun je de liedjes laten horen waar iemand erg van hield. Door te kiezen voor live muziek wordt het meteen intiemer. Er zijn muzikanten die ervaring hebben om op uitvaarten te spelen. Maar misschien kan ook iemand van de gasten wel een instrument bespelen? Kan bijvoorbeeld een (klein)kind, goed piano of gitaar spelen? Vraag hem dan om een bepaald lied te spelen.

11. Betrek je gasten

Vraag mensen die de overledene goed kenden te helpen bij de uitvaart. Vraag een vriend die goed kan koken om de hapjes te verzorgen waar de overledene erg van hield. En misschien zijn er mensen die graag een mooie herinnering willen delen. Wil je ook kinderen betrekken, vraag hen bijvoorbeeld een mooie tekening te maken of een klein gedichtje voor te lezen. Zo geef je samen met de gasten de uitvaart heel persoonlijk. 

Heb jij een goede tip voor een persoonlijke uitvaart?

Heb jij nog een andere goede tip hoe je een uitvaart meer persoonlijkheid kunt geven? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties (5)

Reactie van Nicky Heinne op 18 jan. 2021 20:55
"Laat een mooie reportage maken door een professionele uitvaartfotograaf. Helaas wordt hier vaak te weinig aandacht aan geschonken."
Reactie van Gea de Boer op 17 jul. 2020 14:36
"In mijn afscheidsritueel met familie en intieme vrienden vraag ik eenieder op een strook papier 1 woord te gebruiken om mij te omschrijven(ik doe de studie stervensbegeleider en dit was een opdracht)en mijn afscheidsdienst is later wat algemener"
Reactie van Ans Ketelaars op 22 mrt. 2018 11:16
"Heel mooi artikel. Ik mis het onderdeel fotografie. Zowel afscheids- als herinnerings fotografie. Dit kan van onschatbare waarde zijn, maar ook steun geven in latere periodes."
Reactie van Olga Bouwens op 14 jan. 2016 14:44
"Dank je wel Dicky. Fijn om te horen! Warme groet, Olga"
Reactie van Dicky op 14 jan. 2016 11:53
"Mooie site met echt veel overzicht en info."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje