0
Terug naar overzicht

Persoonlijk gebaar voor bij de uitvaart

13/08/2020
Redactie
Delen:
Persoonlijk gebaar voor bij de uitvaart

Afscheid nemen is altijd persoonlijk en uniek. Bloemen zijn traditioneel, maar er zijn tal van andere manieren om een speciaal eerbetoon te geven aan je dierbare. Voor diegenen die buiten de gebaande paden willen treden of iets extra's willen toevoegen aan het traditionele bloemenboeket, hebben we enkele suggesties:

1. Persoonlijke post-it

Kies een post-it die qua kleur of vorm echt bij de overledene past. Schrijf er een eigen boodschap op en kleef die op de kist. Een gemeenschappelijke spreuk, een beschrijving van jullie band of die ene grap die jullie altijd deelden?

2. Herinneringsboekje

Bundel al jullie unieke en kostbare momenten in een persoonlijk boekje. Foto’s, teksten of een lijst van zijn of haar prachtige eigenschappen? Leg het boekje als ritueel in de kist.

3. Tijdlijn of fotolint

Creëer een lint met foto's die jullie mooiste herinneringen toont. Plaats elk moment op een kaartje en hang ze in chronologische volgorde op. Dit lint kan rond de kist gelegd worden of de ruimte aankleden. Na het afscheid neem je het eventueel mee naar huis.

4. Donatie met betekenis

Leed de overledene aan een specifieke ziekte of aandoening? Overweeg dan een persoonlijke gift voor een goed doel. Alle beetjes helpen. Geef je bijdrage aan iemand nauw verbonden met de overledene, zoals de partner of familie wanneer er geen plaats voorzien werd in de aula om je donatie achter te laten.

5. Wensballon

Welke wens zou je de overledene meegeven? Deel die via een wensballon naast de kist. Of laat hem op, op een plek vol herinneringen. Let wel: in sommige Belgische gemeenten mag je geen wensballon oplaten.

6. Foto met boodschap

Die foto waarop jullie samen gieren van het lachen of in stilte genieten van een zonsondergang? Print die op kwaliteitspapier en schrijf op de achterkant jouw gevoelens. Wil je liever dat die niet gelezen worden door anderen? Kleef hem met de foto naar voren op de kist.

7. Persoonlijk kaarsje

Laat een kaars personaliseren met een foto of tekst. Steek ze aan tijdens het afscheid. Geef ze ook een centrale, mooie plek, zodat anderen hun boodschap in de buurt van het kaarsje kunnen achterlaten, bij de kist, op een tafeltje, ...

8. Handgeschreven brief

De ideale manier om ongezegde woorden anoniem te delen. Schrijf alles neer wat je voelt en leg jouw brief ook in de kist. Zo blijven jouw woorden altijd heel dichtbij je dierbare overledene en heb je toch nog alles kunnen delen wat je wilde zeggen.

9. Jij bent het allerbelangrijkste gebaar

Jouw aanwezigheid spreekt het luidst. Neem persoonlijk afscheid en respecteer de wensen van de familie en partner. Heb je trouwens onze tips al gezien voor een persoonlijke uitvaart van A tot Z?

En heb je zelf een suggestie voor een persoonlijk gebaar? Deel het hieronder. Samen inspireren we elkaar!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje