0
Terug naar overzicht

Een geschenk voor iemand die rouwt

13/12/2022
Redactie
Delen:
geschenk voor iemand in rouw

Verliest iemand in je naaste omgeving een dierbare? Dan is het vaak lastig om te bedenken wat je aan iemand kunt geven als steunbetuiging. Waar heeft iemand behoefte aan en wat is gepast? Vaak worden bloemen gegeven, natuurlijk is dat een mooi gebaar en kun je dat altijd geven als geschenk voor iemand in rouw. Maar soms wil je iets anders geven. Wij verzamelden de 10 mooiste ideeën. Hier vind je zeker iets dat bij je past.

Geef een Troostbox cadeau

Bij RememberMe kregen we heel vaak de vraag  wat een passend geschenk voor iemand in rouw is. We gingen daarom zelf aan de slag gegaan met een passend geschenk en we ontwikkelden de Troostbox. Deze doos is gevuld met lieve en mooie producten en is bedoeld als hart onder de riem voor iemand die een dierbare verloren is. We werkten drie varianten uit: 

  • een box voor mannen, 
  • een box voor vrouwen 
  • een box voor allebei. 

Elke doos bevat toepasselijke producten en ook een boekje met tips, mooie quotes en gedichten over rouw en verlies. Je bestelt de box makkelijk online en kunt ook een mooie kaart toevoegen. De box laten we binnen enkele dagen bij je thuis bezorgen. Lees hier meer over de Troostbox.

Een helpende hand in het huishouden

Als nabestaande ben je de eerste dagen emotioneel onder de voet. Bovendien moet er ook nog veel rond de uitvaart geregeld worden. Dan is er niets fijner dan thuiskomen in een schoon huis en verrast worden met een warme maaltijd die op je staat te wachten, in plaats van zelf de keuken in te moeten duiken. Vraag hulp aan je vrienden en regel het zo dat ze tijdens de eerste week om de beurt een gezonde maaltijd op tafel toveren. Lukt dat niet? Dan is een volle koelkast met verse boodschappen ook een mooie geste.

Babysit voor een dag

Voor ouders met kinderen die net een dierbaar iemand zijn verloren, zou je kunnen aanbieden om de kinderen een dagje of weekend mee te nemen. Het geeft de ouders even de tijd om rustig bij te komen van het afscheid. Daarnaast zullen ook de kinderen even afleiding hebben met die leuke uitstap.

Trek er samen op uit

Na alle drukte kan het fijn zijn voor de nabestaande om even wat afleiding te krijgen. Trek er samen op uit. Stel zelf een activiteit voor of vraag je maatje waar hij/zij zin in heeft. Enkele ideetjes: een dagje wellness, een fijne boswandeling of een dag naar het strand. Het geluk zit vaak in de kleine dingen.

Een unieke vingerafdruk

Een vinger- of voetafdruk kan ook een mooie blijvende herinnering zijn. Als er een vingerafdruk van de overledene is dan kun je deze verwerken in bijvoorbeeld een sieraad, waardoor de nabestaanden hun dierbare altijd bij zich kunnen dragen. Als familie- of vriendengroep kun je ook jouw vingerafdruk laten verwerken in een kunstwerk voor je vriend in rouw, een schilderij bijvoorbeeld. Dit is een heel bijzondere manier om je medeleven te tonen.

Herinneringen

Op de dag van de uitvaart kun je een moment creëren om aan de genodigden te vragen of ze hun mooiste, leukste, dierbaarste herinnering aan de overledene willen opschrijven, op papier of op een steen. Al deze handgeschreven herinneringen bewaar je dan op een creatieve manier, zoals aan een boom, op keien, in een pot.  Later kunnen de nabestaanden de herinneringen verzamelen in een album of ergens anders.

Een herinneringsproduct

Waarom zou je niet voor kiezen om samen met de nabestaande een mooi herinneringsproduct te laten maken? Bijvoorbeeld iets gemaakt uit de kleding van de overledene. Of laat uit de as een 'herinneringsboom' groeien. In dit artikel vind je 9 voorbeelden van mooie herinneringsproducten. Een heel mooie manier om iets blijvends aan de nabestaande te geven.

Kunst

Dacht je al aan een kunstobject dat de overledene symboliseert als cadeau? Een portret van de overledene of een mooi tuinbeeld kan pakkend zijn. Of een kunstwerk met daarin een bekende uitspraak, stopwoord of quote van de overledene. Dat is ook mooi.

Shining star

Het is een fijn idee dat de overledenen over ons waken en over onze schouders meekijken. Je kan tegenwoordig ook een ster vernoemen naar iemand. Zo weet je zeker dat er boven altijd iemand voor je is. Een prachtig geschenk voor iemand in rouw.

Een geschenk voor iemand in rouw op het jubileum

Zet de dag van het overlijden in je agenda een jaar later. Het is voor de nabestaanden een moeilijke dag, dan is het fijn om op die dag een aardigheidje of kaart te sturen en hen zo een lichtpuntje te geven. Zo laat je weten dat je meeleeft. Maar ook andere bijzondere dagen zijn belangrijk, denk aan een verjaardag of de feestdagen. Op die dagen is het altijd fijn voor de nabestaanden om te merken dat er mensen zijn die aan hen denken.

Delen:

Reacties (5)

Reactie van alfred jansen op 6 feb. 2023 10:27
"hoewel er inderdaad hele mooie ideeen hierboven zijn genoemd die mij persoonlijk zouden aanspreken blijft het wel een persoonlijke kwestie of je zoals in het geval van alma als rouwende het ook daadwerkelijk mooi vind, wij mensen zijn allemaal hetzelfde maar ook allemaal verschillend en de ene rouwt heel anders dan de andere, omstandigheden,gevoelens,de manier waarop,interpretatie,gemoedstoestand en vele andere factoren kunnen hierbij een rol spelen wees dus niet beledigd,teleurgesteld,of boos op iemand als hij het cadeau kennelijk niet zo waardeerd als jij persoonlijk zou verwachten, je hebt het toch immers gegeven om de persoon in kwestie een hart onder de riem te steken uit een goed hart ,niet om naam als schilder te maken. in plaatrs van je onvrede erover uit te spreken zou je jezelf ook kunnen afvragen hoe je iemand dan wel kan opbeuren, je bereikt namelijk precies het tegenovergestelde wanneer die persoon in kwestie de reactie leest en daar ook nog eens schuldgevoel of verdriet over krijgt is het dat waard? hetzelfde geldt voor opbeurende opmerkingen, ïe bent nog jong" "je moet toch verder""het is al zolang geleden"äls ik iets voor je kan doen (en vervolgens niet thuis geven) ïk weet hoe je je voelt"zijn zulke voorbeelden naast talloze andere opmerkingen, hoewel ze vaak uit een goed hart komen werken ze op den duur tegenovergesteld en soms zelfs irriterend bij iemand die verdriet heeft, je zou beter kunnen zeggen ik kan me een voorstelling maken dat je verdriet hebt en ik vind het echt rot voor je maar weet dat ik er voor je ben dag en nacht als je dat wilt, (en je dan ook echt aan die belofte houdt!) soms moet iemand ook gewoon verdriet kunnen hebben want er is niet niks gebeurd. het is niet voor niks dat rouwenden dikwijls zich alleen begrepen voelen door mensen die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt ik ben geen wijsneus die net afgestudeerd is maar verloor mijn vrouw op 4 september 2022 op 45 jarige leeftijd na een ziektebed en een eindeloos gevecht voor het hele gezin van meer dan 8 jaar."
Reactie van mooieuitvaartkisten.nl op 21 aug. 2022 12:15
"Een geschenk dat mooi is om te geven en fijn om te ontvangen zou heel goed een troostmannetje van 'kunst en kist' kunnen zijn, Iris Popma maakt ze van draad en papiermaché en ze omarmen je met een liefdevol gebaar. En ze zijn ook nog eens betaalbaar..... "
Reactie van Myrthe op 9 nov. 2019 15:24
"Beste Alma, Misschien zat diegene daar wel helemaal niet op te wachten. Kunst is heel persoonlijk. Welke boodschap wilde je geven met dat kunstwerk? Het is het belangrijkst dat dat overkomt. Een ding is maar een ding. Respectloos is een interpretatie. Wat als jij iets krijgt voor je verjaardag en je vind het niet leuk. Wat doe je er dan mee? Moet je nagaan als iemand waar je heel veel om geeft er niet meer is. En dan heb je iets gekregen waar je niet blij mee bent en je daar steeds aan herinnert. Wil je dat dan? Geef jij om die persoon of om de etiquette?"
Reactie van Alma op 7 jun. 2019 20:58
"Wat als iemand die je ter nagedachtenis een kunstwerk cadeau geeft en dat dan verkoopt voor een prikkie? Ik wist niet wat ik hoorde. De persoon die het heeft gekocht belde mij om naar de betekenis van het beeld te vragen. De koper stond perplex bij het horen dat het een cadeau was te nagedachtenis voor zijn overleden vrouw. Ongelooflijk wat respectloos."
Reactie van Marina Cremer op 25 nov. 2018 10:57
"Mooi..... heb je ook een cadeau idee voor rouwen om een levende , hele goede vriend die door hersenletsel dusdanig is veranderd dat ik hem bijna niet meer herken in wie hij was? Het mag vanwege mijn budget niet te duur zijn."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje