0
Terug naar overzicht

Creatieve rouwkaarten: originele ideeën

09/04/2024
Redactie
Delen:
Creatieve rouwkaarten

Vroeger was rouwdrukwerk vrij traditioneel, gekenmerkt door sobere kleuren en materialen. Vandaag is er gelukkig veel meer mogelijk. Want hoe mooi is het om de unieke eigenschappen van de overledene als een rode draad door de uitvaart te weven? Het drukwerk is de eerste stap in dit proces. Hoe tover je een basic exemplaar gemakkelijk om tot een creatieve rouwkaart? Hieronder volgen een paar ideeën.

Een rouwkaart met kleur

Je kunt de kleur van de kaart afstemmen op de persoonlijkheid van de overledene. Is er bijvoorbeeld een bepaalde kleur die perfect past bij zijn of haar karakter? Dan kun je deze teint terug laten komen op de rouwkaart. Maak bijvoorbeeld de hele achtergrond van jouw creatieve rouwkaart in een bepaalde kleur op. Maar het is ook een idee om bijvoorbeeld de letters, een randje of een bepaald figuur in de gekozen kleur te zetten. Ook mogelijk: gekleurde enveloppen gebruiken.

Creatieve rouwkaarten met een print

Je kunt ook werken met prints. Denk bijvoorbeeld aan een kaart bedrukt met hartjes. Of een item bedrukt met het logo van de sportclub waar de overledene bij aangesloten was. Of wat dacht je van een kaart met streepjespatroon? Ook een idee is om verschillende patronen te combineren. De patronen kun je vervolgens ook weer laten opmaken in een mooie kleur naar keuze.

Werk vanuit een thema

Vandaag de dag hebben uitvaarten vaak een bepaald thema. Voorbeelden zijn een bourgondisch, een ecologisch of een kleurenthema. Was de overledene bijvoorbeeld een dierenvriend? Dan kun je ervoor kiezen om dit als hoofdelement te gebruiken in de uitvaart… startend bij de rouwkaart. Door een bepaald element door te voeren in alle aspecten van de uitvaart, creëer je een mooi en kloppend geheel. 

Creatief met foto’s

Met foto’s kun je veel creatieve kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld de foto op een mooie manier laten uitsnijden voor een bijzonder effect. Of je maakt een fotocollage waarmee je de hele voorkant van de kaart vult. Trouwens, het is niet erg als je zelf niet in het bezit bent van dergelijke creatieve genen. Verschillende bedrijven in rouwkaarten helpen je bij het ontwerpproces van creatieve rouwkaarten. Ze tonen je wat er mogelijk is met foto’s.

Een rouwkaart met een gouden randje

Tegenwoordig is het mogelijk om een kaart te bewerken met een gouden folie. De drukker kan de gouden folie zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de rouwkaart aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan de naam van je dierbare in goudfolie of kleine details, zoals hartjes en sterretjes met een gouden randje. Deze bijzondere, nieuwe techniek geeft de creatieve rouwkaart een luxueuze en warme uitstraling.

Gebruik speciaal materiaal

Wist je dat je voor de rouwkaart vaak kunt kiezen uit verschillende materialen? Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om bij een ecologische uitvaart te kiezen voor een rouwkaart van gerecycleerd papier en/of karton. En wat dacht je van een rouwkaart van ongebleekt papier? Ook bestaan er papiersoorten met een parelmoerglans. Of misschien wil je net een variant met een matte afwerking. 

Een unieke vorm

Ook wat de vorm betreft, kun je alle kanten op. Een rouwkaart hoeft niet altijd vierkant of rechthoekig te zijn. Je kunt ook kiezen voor een ronde variant of voor een hartjesvorm. Over creatieve rouwkaarten gesproken! Dit zijn wel vaak ‘speciale verzoekjes’. Wil je een bijzondere vorm? Benader dan een aantal leveranciers en vraag hen wat de mogelijkheden zijn. Op deze manier kun je ook meteen de prijzen vergelijken.

Zelf je creatieve rouwkaarten ontwerpen...

Wist je dat er websites bestaan waar je jouw eigen rouwkaart van A tot Z kunt personaliseren? Dit doe je met behulp van een zogenaamde ontwerptool. Snel aan de slag dus!

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Geralda ter Haar op 14 sep. 2017 14:20
"Interessant dat jullie zoveel informatie geven. De ontwerptool op deze websites kon ik zo niet vinden, maar na het zoeken vond ik de website mycardsrouwkaarten.nl. Daar is het gelukt om de kaart voor mijn moeder te maken zoals ik wilde."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje