0
Terug naar overzicht

Waar en waarin wil de kistenmaker begraven worden?

08/02/2017
Redactie
Delen:
Waar en waarin wil de kistenmaker begraven worden?

Met veel passie ontwerp en maak ik kisten en baren. Daarbij is het belangrijk voor me dat de producten zoveel mogelijk worden opgenomen in de grond of zo zuiver mogelijk as geven bij crematie. Ik werk dan ook met natuurlijke materialen en gebruik alleen producten die 100 % moleculair oplosbaar zijn.

Mijn eigen sterfelijkheid

Het is onvermijdelijk dat ik tijdens mijn werkzaamheden weleens nadenk over de ‘verpakking’ van mijn eigen lichaam als ik ben overleden. Het wordt ook steeds helderder wat ik wil, door gesprekken met mensen die op korte termijn komen te overlijden en nabestaanden die bij mij kisten, baren en waden komen bekijken.

Ik meende het te weten

Tot een paar jaar geleden was het voor mij duidelijk dat ik gecremeerd wilde worden. Totdat...de natuurbegraafplaats Heidepol werd geopend. Mijn belangstelling werd gewekt door ‘eeuwige rust in de schoonheid van de natuur’ en door het feit dat er geen grafzerken worden geplaatst. Samen met mijn vrouw ben ik op onderzoek uitgegaan.

Een houtschijf op een graf op Heidepol Een houtschijf op een graf op Heidepol

Natuurbegraven

Het idee van natuurbegraven vonden we dusdanig mooi dat we besloten een graf te kopen op de Heidepol. Een prachtige, dynamische plek, bestaand uit bosschages en oude akkers. Bij de aankoop van het graf bleek er genoeg ruimte te zijn om het lichaam er te zijner tijd in te leggen zoals ik dat wil. Zonder kleding, slechts gewikkeld in een witte linnen doek met ultramarijn kleurige biezen. Ik zal op een aardeplank liggen als praktische ondersteuning, met mijn hoofd gericht naar het oosten. Ik denk dat ik op deze wijze het milieu zo min mogelijk belast en respectvol en bescheiden in de aarde wordt opgenomen.

Noodzaak

Ik ervaar het als een noodzaak om de omkleding van het lichaam en de samenstelling van kist, wade en baar bespreekbaar te maken en om daar voorlichting over te geven. Door onwetendheid, belangenverstrengeling en door het ontbreken van wettelijke richtlijnen wordt er nog teveel gewerkt met vervuilende materialen. Ook onder de noemer van ‘eco’ en ‘natuurvriendelijk’.

De toekomst van de aarde en natuur zijn leidend.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje