0
Terug naar overzicht

Bedankjes na de uitvaart: inspiratie en tips

14/09/2023
Redactie
Delen:
Bedankjes na de uitvaart: inspiratie en tips

Het voorbereiden en organiseren van de uitvaart is vaak erg hectisch. Je moet aan veel denken, maar tegelijkertijd heb je ook te maken met verdriet. Wellicht heb je gedacht aan het geven van een uitvaartbedankje aan het einde van de uitvaart. Eerder schreven we al eens over originele uitvaartbedankjes. Maar het kan ook zijn dat je er pas later aan denkt wanneer de uitvaart al achter de rug is. Een week later bedenk je je ineens dat je de aanwezigen graag nog een teken van waardering wilt geven voor hun aanwezigheid op de uitvaart, omdat er op de uitvaart niet genoeg tijd en ruimte was om hen te bedanken. Dit kan met speciale bedankjes na de uitvaart. Maar wat voor bedankje stuur je dan op? Wij geven hieronder een aantal tips.

Tips voor bedankjes na de uitvaart

Het kan een mooi idee zijn om te kiezen voor bedankjes na de uitvaart onder de vorm van persoonlijke herinneringsproducten. Bedenk een bedankje dat gekoppeld is aan leuke herinneringen met de overledene. Hieronder volgen 9 verschillende tips voor een bedankje, die tevens een mooie herinnering vormen.

1- Bloembollen en plantenzaadjes

Stuur een zakje met daarin zaadjes en een aangehecht kaartje met een persoonlijke bedanktekst voor de mensen die aanwezig waren op de uitvaart. De zaadjes kunnen worden geplant in een pot, of als het mogelijk is in de tuin. Het is leuk om een plantje te zien groeien; een plant speciaal ter nagedachtenis aan de overledene. Had de overledene een lievelingsplant of bloem? Dan is het helemaal een mooi idee om hiervan de zaadjes of bollen te geven. Bij Rouwatelier kun je terecht voor bijzonder rouwdrukwerk en bedankjes die je na de uitvaart kunt meegeven aan de gasten of op een later moment kunt opsturen. Dit doen zij op basis van de wensen van de nabestaanden. Zo maken zij ook hele mooie 'vergeet-mij-nietjes', dit zijn gepersonaliseerde zakjes met plantenzaadjes.

2- Filmpjes en foto's

Huurde je op de dag van de uitvaart een fotograaf of videograaf in, is het een mooi idee om de aanwezigen hier een kopie van te geven. Het is namelijk de laatste herinnering aan de overledene voordat er definitief afscheid werd genomen. Ook kun je een filmpje of diashow maken waarin de leuke momenten van de overleden dierbare worden afgespeeld. Op onze leverancierspagina vind je een groot aanbod met fotografen die ingehuurd kunnen worden voor een uitvaartplechtigheid. Kijk bijvoorbeeld bij Oog-en-blikfotografie.

3- Een creatief bedankkaartje

Bij bedankjes na de uitvaart kan  een mooie bedankkaart natuurlijk ook. Maak de kaart extra persoonlijk door er een fotocollage van de overledene op te plaatsen of een veelgebruikte spreuk van hem of haar op te zetten. Het is ook wat persoonlijker wanneer je een eigen tekst op de kaart plaatst of de kaart met de hand schrijft.

4- Een leuk boekje

Er kunnen verschillende soorten boekjes samengesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan een wist-je-dat-boekje waarin je allerlei interessante en leuke weetjes meegeeft over de overledene. Of maak een boekje met allemaal foto's van de overledene op bijzondere momenten. Of wat dacht je van een boekje met mooie gedichten die goed passen bij het karakter en de levenswijze van de overledene? Of noteer in het boekje bekende uitspraken van de overledene waarbij iedereen meteen denkt "O ja, dat was typisch voor hem/haar!" Op deze manier vergeet niemand hoe de overledene in het leven stond en bewaart men de leuke herinneringen.

5- CD met muziek

Geef een CD waar de lievelingsliedjes van de overledene op staan, of vraag aan iedereen welk nummer hen aan de overledene doet denken en zet dit allemaal op een CD. De CD kan dan bijvoorbeeld worden afgespeeld op de dagen dat je de overledene even extra mist of op zijn of haar verjaardag. Dan is hij of zij er toch nog een beetje bij.

6- Vingerafdrukken

Wat dacht je van een herinneringsproduct? Laat bijvoorbeeld de vingerafdruk van de overleden dierbare op een klein sleutelhangertje afdrukken. Dit is iets klein, maar uniek en creatief. Op deze manier kan iedereen de overledene toch nog een beetje met zich meedragen. Ook neemt dit geen ruimte in beslag in huis en raakt men het minder snel kwijt. Een vingerafdruk kun je ook op een andere manier verwerken in een bedankje. Dit kies je helemaal zelf.

7- Een geurkaarsje

Een ander leuk idee voor een bedankje is een kaarsje in de lievelingskleur en -geur van de overledene. Dit kan dan worden aangestoken wanneer je aan hem of haar denkt. Misschien kan je er ook een foto van de overledene bijsteken met een mooie tekst?

8- Een mini gedenksteentje

Geef een klein gedenksteentje mee met een mooie quote of het levensmotto erop van de overledene. Zet ook de naam, geboortedag en sterfdag van de dierbare op het steentje. Een mini gedenksteentje kan een mooi plekje krijgen in huis.

9- Een armbandje met naam

Geef een armbandje met daarop zijn of haar volledige naam of alleen de initialen. Het hoeft natuurlijk geen dure zilveren of gouden armband te zijn. Het is ook perfect mogelijk om dit zelf te maken met kraaltjes of andere materialen die niet al te duur zijn. Het kan bovendien ook dienen als een afleiding van je verdriet. Je bent bezig met iets moois te maken ter nagedachtenis aan een overleden dierbare.

Voel je niet verplicht

Hoewel het steeds vaker wordt gedaan, hoef je je absoluut niet verplicht te voelen om bedankjes te geven aan de aanwezigen op de uitvaart. Iedereen begrijpt dat je je in een moeilijke periode bevindt. Er wordt niet van je verwacht dat je je druk bezig houdt met bedankjes. Bezie het meer als een extra toevoeging aan de uitvaart, wanneer je die nood voelt. En dan komen bovenstaande tips zeker goed van pas.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje