0
Terug naar overzicht

Canadese begraafplaats verlicht op kerstavond

24/12/2016
Redactie
Delen:
Canadese Begraafplaats

Op kerstavond zullen er op de Canadese begraafplaats in Groesbeek kaarsen worden aangestoken bij 2617 graven. Dit is ter nagedachtenis aan de overleden soldaten die omgekomen zijn tijdens de bevrijding van Nederland. “Deze jongens hebben ervoor gezorgd dat wij nu in vrede Kerstmis vieren. Daarom zullen wij ze op kerstavond niet in het donker laten liggen”, zegt initiatiefnemer Bert Eikelenboom van het lichtjescomité.

Schoolklassen naar Canadese begraafplaats

“Iedereen is welkom op kerstavond. Om 16:00 uur steken we alle kaarsen aan voor de overleden soldaten. Het gaat bijzonder mooi worden”, zegt Bert. Het lichtjescomité heeft ervoor gezorgd dat er veel schoolkinderen komen kijken naar de lichtgevende ceremonie. De locoburgemeester is aanwezig om de kinderen te verwelkomen. Zij zal hen uitnodigen een kaarsje te plaatsen. “Het is belangrijk dat de kinderen beseffen dat anderen hun leven hebben opgeofferd voor hun vrijheid. We houden daarom ook een minuut stilte.” Doedelzakspelers en drummers zullen de lichtgevende ceremonie voor de overleden soldaten met hun muziek begeleiden. Er liggen voornamelijk jongvolwassenen op de Canadese begraafplaats. Er komen 2332 jongens uit Canada, de rest uit andere landen. De jongste die er ligt is 17 jaar. “Vaders en moeders hebben hun zonen uitgezwaaid. Ze kwamen nooit meer terug. Dat moet verschrikkelijk zijn geweest”, zegt Bert.

Zoeken naar sponsoren

Het lichtjescomité moest veel regelen voor de ceremonie. Zij moesten 2617 kaarsen aanschaffen en hadden hier een hoop geld voor nodig. “We hebben hard moeten zoeken naar sponsoren. De gemeente Berg en Dal zou bijspringen als er niet genoeg geld was. Uiteindelijk is het ons gelukt. We hebben zelfs een Canadese sponsor gekregen.” Het lichtjescomité kijkt erg uit naar aanstaande zaterdagavond 24 december. “Mensen mogen tot diep in de nacht langskomen om de kaarsjes te zien branden. Het wordt een prachtig eerbetoon aan de overleden soldaten”.

Oproep op Facebook

Groesbeek is niet de enige begraafplaats waar kaarsjes worden gebrand op kerstavond. Meer dan 160 begraafplaatsen in heel Nederland zullen worden verlicht, schrijft de Telegraaf. Maar de ceremonie op de Canadese begraafplaats in Groesbeek is de grootste. Dick Jansen uit het Friese Burgum heeft de actie vorig jaar bedacht. Zowel op de oorlogsbegraafplaats in Burgum en in Holten werden op kerstavond kaarsjes aangestoken. Dit najaar zette de Fries een oproep op Facebook om meer begraafplaatsen in Nederland te verlichten op kerstavond. Er werd volop gehoor gegeven aan deze oproep. 168 begraafplaatsen meldden zich hiervoor aan. Zijn Facebookbericht is eveneens internationaal gedeeld.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje