0
Terug naar overzicht

Etiquette bloemen bij de uitvaart: informatie en tips

01/08/2023
Redactie
Delen:
Etiquette uitvaartbloemen: informatie en tips

Er bestaan verschillende etiquetteregels bij de uitvaart. Wij begrijpen dan ook dat je ze niet allemaal kent. Daarnaast ben je natuurlijk niet per se verplicht om elke etiquetteregel te volgen. Het is echter wel handig om een soort handleiding te hebben met de regels en gebruiken bij een uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan de etiquette rond bloemen of kransen bij een uitvaart. Om je verder te helpen, vertellen we je meer over de etiquetteregels rond uitvaartbloemen.

Etiquette uitvaartbloemen kiezen

Wij krijgen vaak de vraag welke bloemen geschikt zijn voor de uitvaart. Er bestaan dan ook heel veel verschillende bloemen, dus wij  begrijpen hoe moeilijk het kan zijn om een juiste keuze te maken. Het soort rouwstuk dat je geeft, hangt onder andere af van de relatie die jij tot de overledene had. Wij lichten dit toe met 3 soorten rouwstukken:

 • Kistbedekking; de kistbedekking wordt in de meeste gevallen door directe naasten van de overledene besteld. Als je geen directe familie bent, bestel dan liever geen kistbedekking zonder dit eerst goed met de familie of de begrafenisondernemer te overleggen.
 • Rouwstuk; een rouwstuk kan in principe door iedere relatie worden besteld. Je hoeft niet perse directe familie te zijn. Een rouwstuk kun je ook bestellen als je bijvoorbeeld een vriend of collega van de overledene was.
 • Rouwboeket; een rouwboeket is een alternatief voor een rouwstuk en is vaak wat goedkoper. Een rouwboeket wordt meestal op de dag van het afscheid gemaakt en afgeleverd.

Vaak wordt op het overlijdensbericht aangegeven welke bloemen de nabestaanden graag willen en in welke kleur. Als dit niet het geval is kun je altijd nog kiezen voor de lievelingsbloemen of bloemen in de lievelingskleuren van de overledene. Kies vooral voor bloemen waar jij je ook goed bij voelt om te geven. Of bekijk ter inspiratie deze 10 voorbeelden van bloemen voor de uitvaart.

Tip: geef bloemen met een symbolische betekenis die jouw relatie tot de overledene mooi kenmerken. 

Wat schrijf je op het rouwlint?

Nu je een keuze hebt gemaakt voor de bloemen, wordt het tijd om een mooie en persoonlijke tekst te bedenken voor op het rouwlint. Wij geven enkele voorbeelden van veel gebruikte teksten hiervoor:

 • Rust zacht
 • Rust in vrede
 • Dag lieve (naam overledene)
 • Je zult altijd in onze herinnering blijven voortleven
 • Je zult gemist worden
 • Tot het einde gestreden, rust nu maar uit
 • Voor altijd in mijn hart
 • Bedankt voor alles
 • We houden van je
 • Goede reis
 • Vaarwel
 • Uit het oog, maar niet uit het hart

Ook de namen van de gevers kunnen worden toegevoegd op het rouwlint. Afhankelijk van hoeveel namen erop moeten komen, wordt de boodschap aangepast. 

Tip: als de overledene wordt gecremeerd, gebruik dan liever geen woorden als 'rust zacht' op het lint.

De bloemen versturen

Lees het overlijdensbericht heel aandachtig, zodat je niets over het hoofd ziet. 

Als je een rouwstuk bestelt, is het van belang om dit tijdig te doen. Geef aan de bloemist door waar en wanneer het geleverd moet worden, zodat zij er voor kunnen zorgen dat het rouwstuk op tijd en in goede staat aanwezig is bij de uitvaartdienst.

Of neem contact op met de begrafenisondernemer. Hij regelt dit dan verder met de bloemist zodat de bloemen en -stukken of -kransen zeker voor de plechtigheid aanwezig zijn.

Etiquette uitvaartbloemen bezorgen: extra tips

Als aanvulling op bovengenoemde informatie met betrekking tot het versturen van bloemen, hebben we nog een aantal extra tips voor je op een rij gezet: 

 • Neem telefonisch of per mail contact op met de begrafenisondernemer wanneer je graag bloemen wil laten leveren op de uitvaart. Zo ben jij gerust dat ervoor gezorgd wordt.
 • Als er in de rouwkaart staat aangegeven dat de familie liever geen bloemen thuis (of op locatie) ontvangt, dien je hier respect voor te hebben. Soms vraagt de familie om in de plaats een donatie te doen voor een goed doel dat hen nauw aan het hart ligt. En er zijn gelukkig genoeg andere manieren om je steun te betuigen. Zo kun je op een later moment bijvoorbeeld een troostgeschenk opsturen.

Etiquette bij een uitvaart

Zoals we eerder al aangaven, bestaan er verschillende etiquetteregels die je als handleiding kunt gebruiken. Zo kunnen we ons voorstellen dat je ook wel vragen hebt over welke kleding je liever wél of niet kunt dragen naar de begrafenis of crematie. En het condoleren ... Hoe gaat dat precies in zijn werk? Allemaal vragen die wij voor jou beantwoorden in het artikel 'Etiquette op een begrafenis of crematie'.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje