0
Terug naar overzicht

Etiquette tijdens een uitvaartplechtigheid

30/03/2023
Redactie
Delen:
Etiquette tijdens een uitvaartplechtigheid

Opeens ligt hij daar op de deurmat: de rouwbrief van die dierbare persoon die onlangs is overleden. Je bent uitgenodigd om aanwezig te zijn op zijn of haar uitvaart, maar je voelt je een beetje onzeker. Hoe zat het nu ook alweer met  eigenlijk met de etiquetteregels rond begrafenissen of crematies? Hieronder vind je alle informatie.

Kleding en make-up

Het is makkelijk om te zeggen dat je per definitie een zwarte outfit uit de kast moet trekken. Anno 2018 is dat echter niet altijd meer zo vanzelfsprekend. De regels bij een begrafenis of crematie voor wat betreft kleding zijn in de loop der tijd namelijk versoepeld. Als er niks op de uitnodiging staat aangegeven, is het inderdaad wel gebruikelijk om voor zwart of een donkere kleur te kiezen. De familie draagt meestal zwart, van de genodigden wordt dit niet verwacht. Dan volstaat een klassieke look, maar soms kiest de familie er echter voor om voor een andere dresscode te gaan. Dan geven ze dit aan op de uitnodiging.

Twijfel je? Bijvoorbeeld omdat de persoon die overleden is niet zo gek was op het volgen van regels en etiquette?
Neem dan even contact op met de familie of de begrafenisondernemer en vraag het even. Dit zullen ze alleen maar waarderen. Wat betreft regels omtrent make-up lees je het best even het artikel 'Make-up op de uitvaart'. 

Het condoleren

Bij elke uitvaart, groot of klein, in binnen- of buitenland, komt het moment dat je als gast de familieleden gaat condoleren; hiermee toon je dat je met ze meeleeft. Hoe dit in zijn werk gaat, is per uitvaart verschillend. Bij de ene uitvaart gebeurt dit op de traditionele manier door middel van een condoleancerij, maar dit is niet altijd het geval. De familie kiest zelf wat voor hen het beste aanvoelt.

Kijk hiervoor naar de begrafenisondernemer. Hij zal aangeven welke condoleance manier gekozen werd door de familie.

Bij een persoonlijke condoleance is het 't allerbelangrijkst dat je je probeert in te leven in de betreffende persoon. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld geen behoefte aan een lang gesprek, probeer het dus kort te houden, maar wel met gevoel. Soms is een hand en een knikje of een kleine knuffel al genoeg. Daarnaast zijn er nog meer mensen die hen willen condoleren en is het voor de familie een beladen taak. Kort, krachtig, maar met gevoel zijn dus de kernwoorden. Wil je meer kwijt? Bewaar dit dan voor na de uitvaart of schrijf het op een rouwkaart of in het rouwboek wanneer dit beschikbaar is.

Wat neem je mee als gift?

Wat je mee moet nemen naar een begrafenis of crematie, is opnieuw een persoonlijke kwestie. Eigenlijk hoef je tout-court niets mee te nemen. Mensen waarderen vaak je komst al heel erg.
Soms krijg je bij aankomst een bloem die je tijdens de dienst op de aangegeven plaats bij het groeten van de overledenen kunt achterlaten.
De familie koos die bloem, omdat ze een speciale betekenis heeft. Je kunt de betekenis die achter elk type bloem schuilt. Houd ook rekening met de volgende punten:

  • Kijk altijd na of er op het rouwbericht de volgende zin genoteerd staat: noch bloemen noch kransen. Breng dan zeker geen bloemen mee. Of organiseer geen ophaalronde met de collega’s om een bloemstuk te laten leveren.
  • Is bloemen toesturen toegestaan?
    Dit staat vermeld op de rouwbrief. Ben je niet zeker? Neem dan contact op met de begrafenisondernemer.

In plaats van bloemen kun je overigens ook voor andere persoonlijke gebaren voor bij de uitvaart kiezen. Informeer ook hierbij altijd even bij de familie of daar ruimte voor is. Een andere optie is om de naaste familieleden een Troostbox te geven. Deze box is gevuld met mooie en lieve artikelen die je cadeau kunt doen aan iemand in rouw. Uit dit originele cadeau kan de familie veel troost putten.

Etiquette op een begrafenis of crematie begint en eindigt met respect!

Of je wel of geen geschenk meeneemt, houd altijd in je achterhoofd dat 'respect' het eerste en het laatste gebaar moet zijn bij de uitvaart. Hierbij staan de volgende regels voorop:

  • Respect begint bij op tijd komen.
  • Verdiep je van tevoren in de locatie en de route om fouten te voorkomen.
  • Zet altijd je telefoon op stil, of nog beter: gewoon helemaal uit.
  • De overledene en nabestaanden gaan voor alles.
  • De gasten zijn niet het belangrijkste, blijf dus niet continu hangen bij die ene, goede vriendin.
  • Vind je iemand minder leuk? Dat kan, maar laat dat absoluut niet merken. Dit is niet het moment.

Heb jij nog andere tips die je aan dit lijstje wil toevoegen? Laat dan gerust een reactie onder dit artikel achter.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje