0
Terug naar overzicht

Gedichten op de uitvaart: 7 ideeën

29/09/2023
Redactie
Delen:
Gedichten op de uitvaart: 7 ideeën

Afscheid nemen met een gedicht heeft iets moois. Je herdenkt de overledene in je eigen woorden en eert zo de persoon die hij of zij was. Zo kun je een eerste stap zetten bij de verwerking van je verdriet. Mis je een beetje inspiratie? Hieronder vind je zeven ideeën voor gedichten op een uitvaart.

Gedichten op de uitvaart: 7 ideeën

1. Hoe de persoon was 

Dit klinkt als een open deur, maar vormt zeker een goede basis ter inspiratie voor een gedicht. Herinner jij je dierbare vooral als een lief, genereus of slim persoon, kun je dat perfect in je gedicht naar voor laten komen. Je hoeft ook niet alleen maar over mooie eigenschappen te vertellen. Soms had iemand een eigenschap die niet altijd positief was, maar hem of haar wel goed kenmerkte. Met een gedicht geef je zulke eigenschappen wellicht een plekje.

2. Wat de persoon meegemaakte

De overledene had misschien een spannend leven vol avontuur. Als je zulke verhalen altijd aanhoorde en ze geweldig vond, kun je ze in je gedicht verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een opa die altijd een dappere politieagent was of een tante die verre reizen maakte. Dit kunnen heldhaftige verhalen zijn, maar dat hoeft niet. Een mooi verhaal kan ook al eer doen aan de spannende gebeurtenissen in zijn of haar leven.

3. Wat je nog aan de persoon kwijt wilt in een gedicht

Als iemand plots komt te overlijden, zijn er vast een hoop dingen die je nog had willen zeggen. Over hoe trots je was op je dierbare of dat je hem of haar vergeeft voor slechte gebeurtenissen uit het verleden. Blijf hier vooral niet mee rondlopen. Gebruik het liever als inspiratie voor een gedicht. 

4. De mooiste herinneringen

Het schrijven over je herinneringen biedt vele mogelijkheden. Trok je samen veel op en maakte je samen veel mee dan heb je waarschijnlijk genoeg variatie voor je gedicht. Beschrijf bijvoorbeeld jullie ontmoeting of de maandelijkse uitstapjes die jullie samen maakten. Dit hoeven niet alleen maar blije momenten te zijn. Je kunt ook schrijven over verdrietige gebeurtenissen waarin je steun bij elkaar vond.  

5. Waar vergelijk je de persoon mee?

Het kan lastig zijn om de precieze woorden te vinden om iemand te beschrijven in gedichten op de uitvaart. Loop je tegen dit probleem aan, kun je ook vergelijkingen maken of meer beschrijven. Een zin uit een gedicht over je beste vriend luidt dan bijvoorbeeld: ‘Jij was mijn rots in de branding die zich altijd staande hield’. Op die manier uit je je gevoel op een creatieve en duidelijke manier.

6. Wat is zijn of haar favoriete liedje

Veel mensen hebben een vast aantal liedjes waar ze keer op keer naar kunnen luisteren. Misschien vertellen de teksten wel precies hoe jij over de overledene denkt of hoe je hem of haar ziet. Deze songteksten geven jou misschien inspiratie voor een persoonlijk gedicht op de uitvaart. Dit betekent niet dat je hele strofen moet kopiëren, maar je kunt er een aantal woorden of quotes uit halen als basis voor je eigen dicht. En door het favoriete lied van de overledene aan te halen, blijf je dicht bij je dierbare.

7. Een beschrijving van hoe het leven van de persoon er verder uit zou zien

Bij een te jong overlijden, zit je als nabestaande met veel open einden. Je dierbare had immers nog een heel leven voor zich. Als je moeite hebt met die gedachte, zou je afsluiting kunnen vinden in een gedicht. Hierin kun je op de uitvaart vertellen welk mooi leven de persoon zou hebben gehad. Benoem aspecten als: naar welke school hij of zij wou gaan, waar de bruiloft zou plaatsvinden, … Ondanks dat je slechts veronderstellingen kunt doen, geeft het je mentaal misschien meer rust.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor gedichten op de uitvaart, kun je ook een kijkje nemen in onze gedichtengalerij.

Bronnen: Uitvaartspeech.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje