0
Terug naar overzicht

Moderne uitvaartmuziek: 10 liedjes ter inspiratie

22/09/2023
Redactie
Delen:
Moderne uitvaartmuziek: 10 liedjes ter inspiratie

Muziek is een belangrijk onderdeel van bijna iedere uitvaart, en dat neemt alleen maar toe. Je vindt hierin troost of viert hiermee het leven van de overledene. De keuze is enorm groot, en uiteraard zijn er net zoveel verschillende muzieksmaken als dat er mensen zijn, maar we wagen het erop. In het lijstje hieronder vind je tien voorbeelden van moderne uitvaartmuziek.

10 x moderne uitvaartmuziek:

1- Wiz Khalifa - See you Again

De Amerikaanse rapper Wiz Khalifa staat bekend om zijn nummers over de geneugten van het leven, Young, Wild and Free is zijn meest bekende hit. In het ingetogen rapnummer See you Again (een samenwerking met zanger Charlie Puth) brengt hij een ode aan een overleden vriend, die tegelijkertijd een traan en een glimlach tevoorschijn tovert. Een mooi voorbeeld van moderne uitvaartmuziek. 

2- Mumford and Sons - Ghosts that we knew

De Britse band Mumford and Sons steekt rustieke folk in een modern jasje. De poëtische teksten lenen zich voor veel gelegenheden. Het prachtige Ghosts that we knew van het album Babel uit 2012 is slechts een van de vele prachtige liedjes die deze band voortbracht.

3- Muse - Starlight

Muse is al een aantal jaren een van de meest gevierde bands ter wereld, en dat is niet voor niets. Naast harde gitaarrock produceren deze artiesten, onder leiding van de charismatische frontman Matthew Bellamy ook prachtige ballads. Of -zoals hieronder - een nummer dat zweeft tussen een ballad en rocksong in: het hypnotiserend mooie Starlight van het album Black Holes and Revelations (2006).

4- Skylar Grey - Coming Home

De dood kan ook gezien worden als een nieuw begin, een thuiskomen na een lange reis. Dit prachtige nummer van Skylar Grey verwoordt die gedachte ondersteund door een combinatie van strijkers, pianowerk én een fijne beat. De typische stem van Grey doet de rest. Het lied is talloze keren geremixed (waaronder met de rapper P.Diddy), maar de originele versie blijft, volgens mij, toch het allermooist. 

5- Coldplay - Viva La Vida

Zoals de titel van het nummer eigenlijk al prijsgeeft is Viva La Vida in essentie een ode aan het leven. En eigenlijk kan alleen Coldplay dat op deze manier brengen. Het oeuvre van de Britse band bestaat uit meer pareltjes die zich lenen voor een moderne uitvaart, bijvoorbeeld het iets oudere nummer The Scientist. 

6- Jay-Z & Mr. Hudson - Forever Young

Voor dit nummer remixte de New Yorkse Rapper Jay-Z een oude klassieker uit de jaren tachtig. Forever Young van Alphaville (1984) stak hij in een modern jasje. De rustieke raps van Jay-Z in combinatie met het catchy, tijdloze refrein maken van deze remake een moderne klassieker die niet onderdoet voor het origineel.

7- Foo Fighters - My Hero

Dit nummer is een ode aan alle helden die we helaas moeten missen. Foo Fighters-zanger Dave Grohl schreef dit nummer ter nagedachtenis aan zijn goede vriend en mede-bandlid Kurt Cobain, de in 1994 overleden frontman van Nirvana. Voor wie de originele versie iets te hard is: er bestaat ook een prachtige, unplugged versie van het nummer.

8- Rihanna - Stay ft. Mikky Ekko

Een van de gevoeligere nummers van Rihanna. Het wondermooie Stay, gemaakt in samenwerking met Mikky Ekko verwoordt het gevoel waarmee nabestaanden vaak worstelen. De sfeervolle, sobere ballad gebruikt slechts een paar simpele piano-akkoorden en de prachtige stemmen van Rihanna en Ekko doen de rest. En dat is meer dan genoeg. Een echt sterk lied heeft weinig nodig om diep te raken.

9 - Mr. Probz - Waves (Robin Schulz remix)

Een housebeat is misschien niet (of juist wel) de eerste keuze waaraan je zou denken op een uitvaart. Maar Waves, een monsterhit uit 2014 van de Nederlandse zanger Mr. Probz en geremixed door dj Robin Schulz is wel heel erg fijn. De tekst zit vol metaforen voor het leven, en het rauwe randje van de stem van Mr. Probz maakt dat het upbeat nummer toch gevoelig overkomt. Is deze deephouse-mix toch iets te veel? Dan is er nog altijd het origineel, en dat vind je hier.

10- Ben Howard - Only Love

De getalenteerde singer-songwriter Ben Howard maakt ontzettend mooie nummers. Ze worden gekenmerkt door zijn interessante gitaarspel en zijn typisch hese stem. In Only Love vertolkt hij een van de meest universele gevoelens op aarde: liefde. Zijn boodschap in dit lied, 'Only Love' (alleen maar liefde) is iets dat we allemaal graag mee willen geven aan onze overleden dierbaren.

De lijst hierboven is slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid voorbeelden van moderne uitvaartmuziek. Vind je dat er nog echt een nummer bij hoort? Laat jouw suggestie hieronder achter.

 
Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje