0
Terug naar overzicht

Samen eten en drinken na de uitvaart

07/02/2023
Redactie
Delen:
Samen eten en drinken na de uitvaart

Na de uitvaart met elkaar samenkomen kan erg fijn zijn. Je kunt met vrienden en familie napraten over de uitvaart, herinneringen ophalen en simpelweg gewoon even samen zijn. Het is gebruikelijk dat hier ook een hapje en een drankje bij worden geserveerd. Net als veel aspecten van de uitvaart kun je hier een eigen invulling aan geven. Samen eten en drinken na de uitvaart kan op zo een moment ook zorgen voor verbinding. In dit artikel vertellen we hier meer over en delen we inspiratie voor de uitvaartcatering.

De klassieke koffie en cake

Veel mensen denken bij een uitvaart nog aan koffie en cake. Dit is een klassieke keuze die al heel lang in Nederland bestaat. Vroeger was het namelijk normaal om vanaf het overlijden tot aan de uitvaart te vasten. Vaak, in combinatie met verdriet en rouw, aten mensen niet voldoende. Het kwam zelfs wel eens voor dat op de uitvaart mensen flauwvielen. Een priester bedacht dat de mensen iets moesten eten voor de uitvaart. Dit werd een kopje koffie en een versgebakken cake. Deze traditie is blijven hangen. Tegenwoordig heb je veel meer keus voor de uitvaartcatering en hoef je niet per se voor koffie en cake te kiezen. Mocht je dit wel willen, dan kun je hierin ook variëren. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten cakes. Zo heb je de klassieke cake, wortelcake, appelcake, citroencake en nog veel meer. Kies voor de favoriete cake van de overledene of cupcakes in verschillende smaken.

Externe cateraar

Het organiseren van een uitvaart kost veel tijd en energie. Er moet van alles geregeld worden. Tegelijkertijd zit je met het verdriet. Het is daarom helemaal geen gek idee om de uitvaartcatering uit handen te geven. Er zijn veel professionele cateraars die zich hebben gespecialiseerd in de catering voor een uitvaart. Hoewel je de organisatie van de catering uit handen geeft, beslis je natuurlijk zelf wat voor eten en drinken na de uitvaart geserveerd wordt. Cateraars hebben verschillende arrangementen waar je uit kunt kiezen. Voorbeelden van arrangementen zijn: 

  • Borrelhapjes
  • Bittergarnituur
  • Kleine sandwiches met verschillende soorten beleg
  • Gebakjes 

Er zijn zelfs cateraars die specifieke arrangementen aanbieden. Zo heb je een taartarrangement of een kaas- en worstarrangement. Het voordeel van een cateraar inhuren is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het eten en drinken na de uitvaart. Je kunt je volledig focussen op het afscheid en samenzijn. Sommige cateraars hebben ook een aan huis service. Alles rondom de catering wordt thuis tot in de puntjes geregeld, waardoor je in alle rust kunt samenkomen. 

Do it yourself eten en drinken na de uitvaart

Wil je liever de regie in eigen hand houden? Dan kun je de uitvaartcatering natuurlijk ook zelf organiseren. Zoals we eerder al benadrukten komt er veel kijken bij het organiseren van een uitvaart. Als je alles zelf wilt regelen, maak het jezelf dan vooral niet te moeilijk. Houd het klein. Zorg voor verschillende kleine hapjes en drank waar de overledene dol op was. De hapjes kunnen van extravagant tot heel simpel zijn. Bekijk eens het artikel '30x hapjes bij de uitvaart' voor inspiratie voor hapjes bij de uitvaart.

Diner op een bijzondere locatie

Je kunt er ook voor kiezen om het eten en drinken na de uitvaart groots aan te pakken door een diner te organiseren. Dit hoeft natuurlijk niet op de uitvaartlocatie zelf. Dit kan thuis of op een andere bijzondere locatie. Denk bijvoorbeeld aan een locatie die bij de overledene past of waar de overledene graag kwam om een hapje te eten.

Samen eten en drinken na de uitvaart zorgt voor verbinding

Na de uitvaart samenkomen is een belangrijk moment. Het is een moment om samen, met eten en drinken, te ontspannen. Alle emoties op je af te laten komen en deze te delen met de rest. Na de uitvaart, waarna je vaak een leeg of eenzaam gevoel overhoudt, is het goed om nog even te kunnen napraten met anderen. Je kunt herinneringen ophalen, samen huilen, maar ook samen lachen om de leuke momenten. Het delen van jouw ervaring is de eerste stap in jouw rouwproces. Door er eten en drinken na de uitvaart bij te serveren ontstaat een ongedwongen sfeer die iedereen met elkaar verbindt. 

Tip: geef eventueel bij de uitvaartondernemer aan wat je wensen zijn met betrekking tot de uitvaartcatering. De uitvaartondernemer denkt graag met je mee over de mogelijkheden om samen te eten en drinken na de uitvaart.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje