0
Terug naar overzicht

Wat kun je vertellen tijdens de uitvaartspeech?

06/10/2023
Redactie
Delen:
uitvaartspeech

Een uitvaartspeech houden tijdens de uitvaart van een dierbare is niet het makkelijkste dat er is ... We gaven eerder al eens de do's en dont's voor de uitvaartspeech. Ofwel: wat doe je vooral wel en wat beter niet. In dit artikel zoomen we wat dieper in op de inhoud. Want wat vertel je tijdens de uitvaartspeech? Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder een aantal tips voor een pakkende uitvaartspeech.

Stel jezelf voor

Een kleine tip: stel jezelf bij aanvang voor.
Spreek je op een besloten uitvaart, kennen alle aanwezigen je waarschijnlijk, maar op een uitvaart waar bijvoorbeeld ook vrienden, collega’s, studiegenoten of sportvrienden aanwezig zijn, kan het voorkomen dat niet iedereen je kent. In dit geval is het goed om jezelf even kort voor te stellen. Vertel onder andere wat jouw relatie is tot de overledene. Bedenk waar jij je goed bij voelt. Haal je liever (eigen) herinneringen op of houd je liever een chronologisch levensverhaal? Of wil je juist wat meer over de persoon zelf vertellen? Hieronder schetsen we welke insteken je kunt gebruiken. Deze kunnen dienen als kapstok zodat jouw uitvaartspeech een mooi geheel vormt.

Herinneringen

Je hebt er vast en zeker een hele hoop, van heel leuk tot minder leuk ... Maar het gaat om de meest bijzondere herinneringen die tot de verbeelding spreken, die de overledene kenmerkte, die de overledene als het ware weer even 'tot leven brengen'. Een uitvaartspeech is een heel mooi moment om een of meer van deze herinneringen te delen. Dit worden soms leuke, herkenbare verhalen die misschien zelfs wel grappig kunnen zijn. Een grappige herinnering kan deze verdrietige dag een beetje lichter maken. Maar het hoeft niet altijd leuk te zijn. Kende de overledene tijdens zijn of haar leven moeilijke momenten? Ook die mag je benoemen. Het gaat erom dat de aanwezigen zich herkennen in het verhaal dat je vertelt.

Chronologisch levensverhaal

Naast het delen van herinneringen is het ook een optie om wat meer te vertellen over de levensloop van de overledene. Een zogenaamd levensverhaal. Probeer in kaart te brengen hoe iemands leven er chronologisch uitzag, van het begin tot het einde. Dus waar is iemand geboren, naar welke school ging hij of zij, welke opleiding heeft hij of zij gevolgd, is hij/zij getrouwd etc. Zo sta je samen stil bij de belangrijke momenten en markeerpunten uit iemands leven. Je kan hierin zowel hoogtepunten (bijvoorbeeld het behalen van een diploma, een huwelijk, de geboorte van een kind) als dieptepunten (bijvoorbeeld een ziekte of een sterfgeval) benoemen.

Wat maakte iemand uniek

Nog een idee: Ga wat dieper in op de persoonlijkheid van de overledene. Welk type was hij of zij, wat maakte hem of haar zo uniek, waarvoor stond hij of zij bekend? Zo maak je het wat persoonlijker. Het is dan handig om een aantal vragen te stellen en om deze zelf of samen met anderen te beantwoorden.

  • Wat maakte de overledene uniek?
  • Waar hield de overledene van? Denk bijvoorbeeld aan hobby’s.
  • Wat betekende de overledene voor jou?
  • Welke herinnering aan de overledene blijft je voor altijd bij?
  • Hoe stond de overledene in het leven?
  • Wat mis je het meest aan de overledene?
  • Kun je een aantal bijzondere karaktereigenschappen van de overledene benoemen?
  • Had de overledene bepaalde bijzondere uitspraken?
  • Had hij of zij een bijnaam of stond hij of zij op een bepaalde manier bekend?

Door deze vragen te beantwoorden heb je meteen een mooie basis voor een speech, die volledig draait om hoe de overledene in het leven stond en hoe hij of zij was als persoon. Verder is het belangrijk om hier een mooi samenhangend verhaal van te maken.

Een mooi gedicht

Wellicht ben je niet de enige die een speech gaat geven en wordt er al iets verteld over bijvoorbeeld de levensloop van de overledene. Dan is het ook een optie om als toevoeging een gedicht voor te dragen. In het artikel 'rouwgedichten; de helende werking van woorden' geven we tips hoe je zelf een gedicht kunt maken. Maar het is uiteraard ook mogelijk om een gedicht van een ander voor te dragen. Op onze gedichtenpagina vind je verschillende toepasselijke gedichten voor een uitvaart. 

Wat vertel je tijdens de uitvaartspeech: extra tip

Is je speech klaar? Laat hem dan eventueel nalezen door een naaste. Of draag hem aan hem of haar voor. Je kunt dan nagaan of hij/zij het een compleet en logisch verhaal vindt of hij niet te lang of te kort is en of hij voldoende herkenbaar is. Je kunt voor de zekerheid ook een exemplaar van jouw uitvaartspeech aan een familielid of vriend geven. Dit is handig wanneer je overspoeld wordt door emoties, wat natuurlijk heel normaal is. Zo kan iemand anders hem eventueel van jou overnemen, moest je niet meer in staat zijn om de uitvaartspeech weer op te pakken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iemand anders, zoals bijvoorbeeld de ceremoniemeester of iemand uit zijn entourage, de speech te laten voorlezen. Ook zijn er uitvaartsprekers die je kunt inhuren. Dit zijn professionele sprekers die regelmatig bij uitvaarten spreken. Met behulp van jouw input kunnen zij een uitvaartspeech compileren en voordragen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje