0
Terug naar overzicht

Week van de Begraafplaats 2017: duurzame uitvaart

24/05/2017
Redactie
Delen:
duurzame uitvaart, Week van de Begraafplaats

Vanaf zaterdag 27 mei tot en met zondag 4 juni vindt de Week van de Begraafplaats 2017 plaats. Zo'n honderd begraafplaatsen, verspreid door heel Nederland, organiseren in deze week open dagen rondom het thema van dit jaar:  duurzaamheid. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan een duurzame uitvaart, maar ook aan een duurzame manier van aanleg en beheer van begraafplaatsen en het verduurzamen van de gebouwen en faciliteiten.

In gesprek tijdens de week van de begraafplaats

Het is de vierde keer dat de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), de Branchevereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) en stichting Terebinth (stichting voor funerair erfgoed) de Week van de Begraafplaats organiseren. De Week van de Begraafplaats levert een mooie bijdrage aan de gemeenschappelijke doelstelling om het publiek vertrouwder te maken met alle aspecten die begraafplaatsen in Nederland bieden. Tijdens de open dagen van de deelnemende begraafplaatsen vinden er lezingen, rondleidingen, excursies en muziekuitvoeringen plaats en worden er op veel plekken speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd. Bij veel begraafplaatsen kun je ook in gesprek met (lokale) uitvaartondernemers, steenhouwers, bloemisten, cateraars en educatieve en natuurorganisaties. Ook kun je vragen stellen over de mogelijkheden op de begraafplaats zoals bijvoorbeeld de grafrechten, maar ook de kosten en het onderhoud van een graf. Bekijk hier het programma van de week van de begraafplaats.

Unieke grafvormen

Een van de deelnemende begraafplaatsen is Begraafpark Heilig Land Stichting. "Op zondag 4 juni organiseren wij een minibeurs over duurzaam begraven", zegt directeur Marieke van Baarle. "Op dezelfde dag wordt er ook een rondleiding gegeven op de begraafplaats." Tijdens de rondleiding ontdek je de verschillende en unieke grafvormen die de begraafplaats rijk is. Denk bijvoorbeeld aan zogeheten tuingraven, die opgetrokken zijn uit mergelsteen, vormen van bovengrondse grafheuvels of terrasgraven die prachtig op het dal uitkijken. "Ik vind het goed dat de Week van de Begraafplaats wordt georganiseerd. Cremeren is nu erg in trek, maar ik vind het belangrijk dat begraven ook aandacht krijgt."

Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken

Eeuwige rust in de natuur

Heilig Land Stichting biedt ook de mogelijkheid om begraven te worden in harmonie met de natuur. Voor de natuurgraven mag uitsluitend gebruik gemaakt worden van natuurlijk afbreekbare materialen zodat het lichaam deel wordt van de natuur. De plaats van het graf wordt alleen aangeduid met een bescheiden markering met daarop een symbool of een voornaam. Daar tegenover staat eeuwigdurende rust midden in de natuur met respect voor de natuurlijke balans in het bos. Een aantal van de bijna vijftig verschillende bomensoorten dateert zelfs nog uit het begin van de 20e eeuw, toen de begraafplaats aangelegd werd.

Informatiemarkt en harpmuziek

Natuurbegraafplaats de Hoevens doet dit jaar voor de derde keer mee. Op zondag 28 mei, van 11.00 tot 17.00, organiseert de natuurbegraafplaats haar jaarlijkse open dag. "Tijdens deze open dag kunnen geïnteresseerden op een laagdrempelige wijze kennismaken met Natuurbegraafplaats de Hoevens", zegt medewerker Charlotte Michielsen van de natuurbegraafplaats. "De hele dag vinden er lezingen plaats en is er ruimte voor een moment van bezinning terwijl men luistert naar harpmuziek van Valérie Rijckmans. Ook is er een informatiemarkt met ecologische kisten, manden, lijkwades, urnen en rouwbloemwerk." Daarnaast kunnen bezoekers in gesprek gaan met diverse uitvaartverzorgers uit de regio.

100 procent Ecologisch

Ook bij Natuurbegraafplaats de Hoevens is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Charlotte: "De natuurbegraafplaats biedt de mogelijkheid tot natuurbegraven waarbij de natuur zo min mogelijk wordt belast." Zo wordt alleen het gebruik van ecologische en vergankelijke kisten, manden en urnen toegestaan. "Maar ook het onderhoud en beheer van de natuurbegraafplaats is 100 procent ecologisch. Zo bestrijden wij onkruid met gekookt water en gebruiken wij geen kunstmest. Doordat op De Hoevens zowel de afscheidsdienst als de begrafenis en de condoleance plaats kunnen vinden hoeven de nabestaanden en hun gasten zich maar één keer te verplaatsen met de auto. Ook dat is duurzaamheid." Tijdens de open dagen ontdek je hoe beide begraafplaatsen invulling geven aan een duurzame uitvaart. Zowel de begraafplaatsen als de activiteiten zijn vrij toegankelijk. Inschrijven is niet nodig. Wil je meer informatie over de begraafplaatsen of de activiteiten die georganiseerd worden? Neem dan gerust contact op met Begraafpark Heilig Land Stichting of Natuurbegraafplaats de Hoevens. Ook andere begraafplaatsen organiseren allerlei activiteiten. Benieuwd wat er wanneer op welke begraafplaats plaatsvindt? Bekijk dan hier de kalender met activiteitenBron foto: Week van de Begraafplaats

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een mooie begraafplaats? Bekijk dan onderstaande begraafplaatsen.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje