0
Terug naar overzicht

De tien mooiste begraafplaatsen ter wereld

18/07/2019
Redactie
Delen:
mooiste begraafplaatsen ter wereld

Zoek je tijdens je vakantie in het buitenland een alternatief voor de musea, pretparken en andere drukke toeristische attracties? Dan hebben wij een plek voor je waar je onder meer rust en een boeiende geschiedenis vindt: een begraafplaats. Een begraafplaats bezoeken staat misschien niet hoog op je to-do lijst als je op vakantie bent. Maar wat als we je vertellen dat er veel begraafplaatsen in de wereld zijn die de moeite waard zijn om te zien als je in de buurt bent? In onze top 10 van de mooiste begraafplaatsen ter wereld ontdek je waarom.

De mooiste begraafplaatsen ter wereld: top 10

1. Neptune Memorial Reef, Florida

Het Neptune Memorial Reef in Florida is een indrukwekkende onderwaterbegraafplaats, die niet gemakkelijk te bereiken is. … Maar als je kunt duiken en een duikbrevet hebt, is het zeker de moeite waard om erheen te gaan! Het Neptune Memorial Reef is een soort crematietuin onder water. Je kunt er mooie gedenkbeelden zien die gemaakt zijn van de as van overledenen. De as wordt met cement gemengd en naar de bodem gebracht. Er is geen andere begraafplaats in de wereld die hierop lijkt. Het is dus een uniek concept. Je begrijpt vast wel waarom het Neptune Memorial Reef op nummer 1 staat in onze top 10 van de mooiste begraafplaatsen ter wereld. Gary Levine bedacht het Neptune Memorial Reef en kunstenaar Kim Brandell ontwierp het.

2. Père-Lachaise, Parijs

Père-Lachaise is een van de meest bezochte begraafplaatsen ter wereld met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar. Ze hoort dus zeker thuis in onze top 10 van de mooiste begraafplaatsen ter wereld. Als je liever de drukte vermijdt, is dit misschien geen goede keuze, maar het is wel een schitterende plek. Op deze begraafplaats rusten veel beroemdheden. Enkele voorbeelden zijn Jim Morrisson, Oscar Wilde en Édith Piaf. Als je Père-Lachaise bezoekt, bewonder je niet alleen de vele graven van beroemdheden, maar ook prachtige sculpturen, indrukwekkende graftombes en bijzondere grafmonumenten. De funeraire kunst is even boeiend als de graven van de beroemdheden die er vrede hebben gevonden.

3. Merry Cementery, Sapanta

Het is een aanrader om het indrukwekkende Merry Cemetery te bezoeken als je in het Roemeense Săpânța bent. Wat deze begraafplaats zo bijzonder maakt, zijn de verhalen die bij elk graf staan geschreven op de blauw gekleurde grafzerken. De verhalen op de grafzerken zijn niet zomaar geschreven. Ze vertellen in korte en komische rijmpjes iets over de overledene die er ligt. Een lokale timmerman begon in 1935 met deze bijzondere traditie.

4. Cemitério dos Prazeres, Lissabon

Het Cemitério dos Prazeres in Portugal lijkt wel een dorp. Dat komt vooral door de vele paden en de huisjes met deuren en gordijnen. Op de begraafplaats rusten veel rijke en bekende Portugezen. Ook vind je er het grootste familiegraf van heel Europa. In het familiegraf van een van de belangrijkste Portugese staatsmannen, Pedro de Sousa Holstein, liggen wel 200 familieleden! Dat is heel uitzonderlijk… Cemitério dos Prazeres betekent letterlijk ‘Begraafplaats van Plezier’. Volgens verhalen heet de begraafplaats zo, omdat het vroeger een aangename plek was om te wonen. Het landgoed werd in 1833 omgevormd tot een begraafplaats nadat er duizenden mensen stierven door een verschrikkelijke cholera-epidemie.

5. Green-Wood Cemetery, Brooklyn, New York

New York is bekend om zijn drukke straten, maar tussen alle drukte vind je een oase van rust in het Green-Wood Cemetery. De begraafplaats is zo groot als een park en je doet er goed aan om wandelschoenen te dragen als je het Green-Wood Cemetery bezoekt. De begraafplaats telt namelijk 600.000 graven en heeft een zeer rijke geschiedenis, die je met een gids kunt ontdekken tijdens een rondleiding. Je hebt minstens een dag of twee nodig om de hele begraafplaats met zijn prachtige architectuur te bewonderen… Tijdens de rondleiding zie je namelijk alleen de meest opvallende graven van de begraafplaats. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook catacomben zijn in het Green-Wood Cemetery. Die kun je echter maar één keer per jaar bezoeken. Bovendien zie je vanaf de begraafplaats de mooie skyline van Manhattan. Dat is mooi meegenomen!

 

Begraafplaatsen wereldwijd op volgorde

6. Waverley Cemetery, Sydney

Het Waverley Cemetery in Sydney is een bezoekje waard, niet alleen vanwege de prachtige graven, maar ook vanwege het uitzicht op de oceaan en de kliffen. Het bekende Bondi Beach ligt op wandelafstand van de begraafplaats. Het Waverley Cemetery telt meer dan 50.000 graven en er worden nog elke week mensen begraven. De begraafplaats is ook te zien in enkele films, zoals Dirty Deeds uit 2002.

7. Cementerio de Santa Ifigenia, Santiago de Cuba

Cementerio de Santa Ifigenia is een belangrijke, monumentale begraafplaats in Cuba. Ze ontstond in 1868 en heeft een rijke geschiedenis. Je vindt er graven van belangrijke Cubanen uit de 19e eeuw, zoals José Julián Martí y Pérez, een van de leiders van de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog. Ook rusten er revolutionairen van ‘De Beweging van de 26ste juli’. Deze begraafplaats staat in onze top 10 van de mooiste begraafplaatsen ter wereld door de prachtige grafmonumenten en de neoclassicistische graven, die je meteen bij de ingang ziet. Dat zijn ook de oudste graven van Cementerio de Santa Ifigenia.

8. Begraafplaats Sint-Annakerk, Oranjestad

Aruba staat bekend om zijn vrolijke en kleurrijke huisjes. Je ziet ze niet alleen als je door de straten van Aruba wandelt, maar ook op de begraafplaatsen. De graven op begraafplaats Sint-Annakerk hebben alle kleuren die je kunt bedenken. Ook de vele bovengrondse graven zijn interessant om te zien. Die zijn bij ons niet gebruikelijk.

9. Municipal Sara Braun, Punta Arena

De begraafplaats van Punta Arena in Chili is een bezoekje waard, als je in de buurt bent. Deze begraafplaats lijkt met zijn vele paden op een dorp. Je ziet er de bijzondere en grote graftombes en mausolea van de rijkste families en beroemdheden, maar ook de kleine en vervallen graven van de armere bevolking. Deze begraafplaats heeft een unieke architectuur die uit 1894 dateert. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Punta Arena.

10. Chichi Cemetery, Chichicastenango

De Chichi Cemetery in Guatemala is een van de kleurrijkste begraafplaatsen ter wereld door de duizenden grafstenen in verschillende kleuren. Ze worden vaak geschilderd in de lievelingskleur van de overledene. Je kunt de kleurrijke begraafplaats al van ver zien. De Maya’s vieren het leven en de dood. Ze vieren elk jaar op 31 oktober Día de los Muertos op deze begraafplaats. Dan versieren de nabestaanden de graven nog meer en eten en feesten ze uitgebreid.

De mooiste begraafplaatsen ter wereld: jouw top 3

Ben je al eens naar een van deze begraafplaatsen geweest of ken je andere begraafplaatsen die een bezoekje waard zijn? Deel in de reacties jouw top 3 van de mooiste begraafplaatsen ter wereld.

Bron foto's: Wikipedia, ghardeman.nl

Delen:

Reacties (6)

Reactie van Frank op 12 aug. 2022 17:12
"Jaren geleden ben ik op de grootste begraafplaats van Boedapest geweest , wat indruk weekend was dat en ook 100e jaren oud."
Reactie van Deborah van der Meer op 23 aug. 2020 09:31
"Schoonselhof nabij Antwerpen"
Reactie van B. van Veen op 30 apr. 2020 12:20
"De begraafplaats in Milaan Italië, Genua en natuurlijk Zorgvlied in Amsterdam"
Reactie van Dase op 25 jul. 2019 11:09
"Deze verdient ook een plaats op de lijst: CEMENTERIO DE CRISTOBAL COLON in Havana Cuba, prachtig.."
Reactie van Tineke Bosman op 18 jul. 2019 15:26
"pere-lachaise, Zo mooi en zo groot, ik heb verschillende foto's van graven van beroemde mensen, ja heel bijzonder."
Reactie van Erik Tax op 18 jul. 2019 10:54
"Cementerio das prazeras in lissabon is idd heel uniek. Een fototeportage maken is een hele uitdaging maar geeft een geweldig beeld "

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje