0
Terug naar overzicht

5 tips voor rouwverwerking op een creatieve manier

20/01/2020
Redactie
Delen:
creatieve rouwverwerking

Rouwverwerking is een proces dat bij iedereen anders verloopt. Wat voor de een wellicht heel goed werkt, heeft voor de ander nauwelijks toegevoegde waarde. Creatief bezig zijn kan zorgen voor gezonde afleiding tijdens het rouwproces. Creatief bezig zijn kan op ontzettend veel manieren. In dit artikel lichten we graag een paar manieren van creatieve rouwverwerking voor je toe die je wellicht verder kunnen helpen in het rouwproces. 

1- Teken, schilder of boetseer

Al sinds het begin van onze geschiedenis vindt de mens soelaas in het maken van kunst. En dat is niet voor niets. Het is een uiterst bevredigende manier van het uiten van onze emoties. En het mooie is: iedereen kan het! Je hoeft het alleen maar te doen. Dus pak dat potlood, penseel of boetseerklei en creëer iets geheel eigens. Misschien is het niet meteen helemaal wat je ervan verwacht had, maar je zult zien: oefening baart kunst. Picasso en Van Gogh zijn immers ook allebei ergens begonnen.

2- Neem een groepsles

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om lessen te nemen, op een speciale school voor de kunsten of bij een bevriende kunstenaar of kunstenares in de buurt. Ook zijn er creatieve cursussen omtrent rouwverwerking waar je deel aan kunt nemen. Zo kom je tegelijkertijd ook in contact met lotgenoten, hetgeen natuurlijk kan helpen. Misschien is dit een kleine drempel om jezelf overheen te zetten, maar uiteindelijk kan het goed helpen in het verdere rouwproces. 

3- Even een stevig potje zingen

Maar er zijn meerdere manieren om creatief bezig te zijn. Zo kun je je bijvoorbeeld ook uiten in zang. En ook hier geldt weer: misschien ben je geen nachtegaaltje, maar als je er plezier in hebt dan moet het gewoon kunnen. Zingen heeft ook directe positieve invloed op je gemoedstoestand en gezondheid. Als je even een stevig potje zingt dan wordt er namelijk endorfine aangemaakt in je brein. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkig gaat voelen. Verder worden er oxytocinen vrijgegeven, deze hormonen werken op hun beurt weer stressverlagend. Zingen in groepsverband zorgt bovendien voor een sterk gevoel van verbondenheid en saamhorigheid. Je kan het zo professioneel aanpakken als je zelf wilt. Dus zing: in groepsverband, op zangles, of gewoon onder de douche en tijdens het afwassen. 

4- Schrijf of dicht

En dan is er natuurlijk nog een machtig mooie -en bovendien zeer effectieve- manier om ervoor te zorgen dat je gedachten de vrije loop kunt laten gaan. Je kan ze namelijk letterlijk van je afschrijven. Vertrouw je gedachten toe aan papier. Door te schrijven wat je voelt maak je letterlijk je hoofd leeg. Je mag het later teruglezen, maar dat hoeft niet. Het kan een middel zijn om negatieve gevoelens een plek te geven. Qua vorm kun je ook alle vrijheid krijgen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan dichten, of misschien wil je wel een heel boek schrijven. Zo kun je uiteindelijk ook anderen inspireren en steunen. 

5- Raak geïnspireerd en inspireer anderen

Inspiratie is een breed begrip en ook zeer subjectief. Niet iedereen haalt uit dezelfde dingen inspiratie. Daarom is het voor dit punt allereerst belangrijk dat je weet waar je je inspiratie uithaalt. Is dat de natuur, musea of een mooi theaterstuk? De mogelijkheden tot inspiratie zijn bijna eindeloos te noemen. Dus ontdek, bewonder en probeer eens naar de wereld te kijken door de ogen van een kind. En wanneer je die inspiratie dan gevonden hebt, kun je er wellicht ook voor zorgen dat je anderen op hun beurt weer inspireert.

Bonustip: doen waar jij je goed bij voelt

Uiteindelijk is er één ding dat belangrijk blijft: doen waar jij je het beste bij voelt. In een zware tijd is het extra belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Forceer niets, nu is de tijd om te doen wat jij altijd al wilde doen. Dus maak dat schilderij, schrijf dat gedicht of ga naar die theatervoorstelling die je altijd al wilde zien. Je zult merken dat rouwverwerking op een creatieve manier zeker kan helpen, waardoor je jezelf uiteindelijk terug kan vinden. En wie weet schuilt er een echte artiest in je.

 

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje