0
Terug naar overzicht

5 tips voor creatieve rouwverwerking

21/01/2020
Redactie
Delen:
creatieve rouwverwerking

Rouwverwerking verloopt voor iedereen anders. Wat bij de ene persoon werkt, is voor de ander misschien minder effectief. Creatieve activiteiten kunnen tijdens het rouwproces een gezonde afleiding bieden. Er zijn tal van manieren om creatief bezig te zijn. In dit artikel belichten we enkele methoden die je wellicht kunnen helpen.

1- Tekenen, schilderen of boetseren

Mensen vinden al eeuwenlang troost in kunst. Het is een bevredigende manier om emoties uit te drukken. En het mooie aan kunt is: iedereen kan het! Pak gewoon een potlood, penseel of boetseerklei en laat je creativiteit de vrije loop. Misschien voldoet het resultaat niet meteen aan je verwachtingen, maar onthoud: oefening baart kunst. Picasso en Van Gogh zijn immers ook allebei eens begonnen.

2- Volg een groepsles

Je kunt er ook voor kiezen om lessen te volgen bij een kunstschool of bij een lokale kunstenaar. Er bestaan ook creatieve cursussen rond rouwverwerking, waar je ook lotgenoten ontmoet. Dit kan helpen in je rouwproces. Het vergt misschien een kleine inspanning om de stap te zetten, maar het kan veel bijdragen aan je herstel.

3- Zing de longen uit je lijf

Ook zingen is creatief bezig zijn. Je hoeft geen perfecte zanger te zijn; het gaat om het plezier. Zingen verbetert je gemoedstoestand en gezondheid. Je maakt er endorfines en oxytocine mee aan. Feel good hormonen die zorgen voor geluk en minder stress. Zingen in groepsverband creëert een sterk gevoel van verbondenheid. Je pakt het zo professioneel aan als je zelf wilt van een privéleraar tot zingen aan de afwas.

4- Schrijven of dichten

Schrijven is een krachtige manier om je gedachten te ordenen. Schrijf je gevoelens op en maak je hoofd leeg. Je kunt kiezen voor poëzie of je kunt zelfs overgaan tot het schrijven van een boek. En wie weet inspireer of steun je er nog anderen mee.

5- Raak geïnspireerd en inspireer anderen

Inspiratie is persoonlijk en kan overal vandaan komen: de natuur, musea, theater... Ontdek, bewonder en probeer de wereld te zien door de ogen van een kind. En wanneer je je geïnspireerd voelt, draag je die inspiratie zeker over aan anderen. Zoek uit wat jou het meeste triggert en laat je maar eens lekker gaan.

Bonustip: doe vooral waar jij je goed bij voelt

Het belangrijkste blijft: doe wat goed voelt voor jou. In moeilijke tijden is het belangrijk om trouw te blijven aan jezelf. Forceer niets. Maak dat schilderij, schrijf dat gedicht of bezoek die voorstelling die je altijd al wilde zien. Creatieve rouwverwerking kan echt helpen om jezelf terug te vinden. En wie weet ontdek je de artiest in jezelf.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje