0
Terug naar overzicht

Zeven manieren om er toch een fijne kerst van te maken

22/12/2022
Redactie
Delen:
fijne kerst

Kerstmis staat binnenkort weer voor de deur. Voor de meeste mensen betekent dat een tijd vol plezier, maar als je rond de feestdagen iemand verliest of net verloren bent, sta je vaak niet te wachten op alles wat er bij kerst komt kijken. Toch zijn er veel dingen die je als nabestaande kunt ondernemen rond deze tijd van het jaar. Wij vertellen je wat je kunt doen om er alsnog een fijne kerst van te maken.

1. Nodig mensen uit of ga op bezoek

Het kan verleidelijk klinken om in je bed of op de bank te blijven als je er even doorheen zit. Een beetje tijd alleen is zeker niet erg, maar juist met de feestdagen kan het fijn zijn om mensen om je heen te hebben. Als je samenkomt met je dierbaren geeft dat de gelegenheid om te praten over je gevoelens wat flink kan opluchten. Dit hoeft niet op de kerstdagen zelf. Als je het net voor kerst doet, voorkom je dat je op de kerstdagen binnenstapt in een drukke en vrolijke sfeer, terwijl jij je neerslachtig voelt. Bijkomend voordeel is dat iedereen op de hoogte is van hoe jij je voelt, waardoor men er beter rekening mee kan houden.

2. Geef een nieuwe invulling aan oude tradities

Een dierbare missen met de kerst betekent ook dat je gezamenlijke tradities niet meer op dezelfde manier kunt voortzetten. Ga vooral niet bij de pakken neerzitten, maar probeer de tradities anders in te richten. Zo kun je nog altijd een kerstdiner houden met de familie of vrienden van de overledene of je kunt koekjes bakken in de vorm van de dingen waar de overledene van hield. Je zou er zelfs een nieuwe traditie aan kunnen toevoegen, bijvoorbeeld het terugkijken van oude videobeelden waar de overledene op staat. Zo plan je meteen een mooi moment in om hem of haar jaarlijks te gedenken voor een fijne kerst.

3. Neem deel aan activiteiten voor een fijne kerst

Afleiding is een goede manier om je verdriet wat meer te verlichten of even te vergeten. Gedurende de kerstperiode zijn er veel verschillende activiteiten om aan deel te nemen. Dit hoeven niet alleen maar evenementen als een kerstmarkt of kerstconcert te zijn. Je kunt ook naar een herdenkingsdienst of een fijne wandeling maken aan het strand en binnen warme chocolademelk drinken voor een fijne kerst. Zo ben je er toch even tussenuit en vermijd je de drukte.

4. Versier je huis met spullen van de overledene

Je kunt veel troost halen uit de spullen van de overledene. Als hij of zij ook heel erg van kerst hield en dozen vol decoratie had staan, voelt het wellicht verzachtend om deze spullen een tweede leven te geven in jouw huis. Op die manier kun je bij jezelf weer wat nostalgie en troost naar boven halen. Natuurlijk kun je de overledene ook terug laten komen in je kerstdecoratie.

5. Verwerk je verdriet met een goed boek of een goede film

Of je nou liever onderuit zit met een boek of voor de buis zit met een film, beide activiteiten kunnen je door een lastige periode heen helpen. Bepaalde verhalen zullen een vorm van herkenning oproepen. Wellicht had de overledene ook een favoriete film om te zien of een favoriet boek om te lezen. Als hij of zij die niet had, kun je ook je tijd doorbrengen met een boek of kerstfilm waar je een mooie boodschap uit kunt halen gedurende de feestdagen. 

6.  Zet je verdriet om in creativiteit

Je dierbare herinneren in een product geeft wellicht een fijne mate van aanwezigheid en doet de persoon eer aan. Heb je liever geen ‘standaard’ herinnering op tafel? Dan kun je ook zelf iets moois maken. Zo laat je je creatieve geest de vrije loop en kun je iets ontwerpen wat echt kenmerkend is voor je dierbare. Wellicht vind je bij onze DIY ideeën wat inspiratie. Daarnaast is knutselen gewoon een leuk tijdverdrijf waarbij je ook creaties kunt maken die losstaan van je de overledene, maar wel afleiding bieden. 

7.  Doe iets goeds voor een ander

Het risico op eenzaamheid is groot met kerst. Zeker als je een dierbare kwijtraakt en een kleinere sociale kring hebt, kun je je best eenzaam voelen. Goed om te weten is dat je niet de enige bent die een gevoel van eenzaamheid ervaart. Kom in actie en probeer iets voor een ander te doen. Op die manier zal niet alleen de ander, maar wellicht ook jij een beter gevoel met meer positieve emoties ervaren. De mogelijkheden tot liefdadigheid zijn oneindig: van vrijwilligerswerk doen bij het Leger des Heils tot aan oliebollen bakken voor eenzame ouderen.

Een belangrijke laatste tip: forceer rond deze tijd vooral niets en doe vooral waar je je goed bij voelt. Zo kom je de kerstdagen veel gemakkelijker door. 

Bronnen: Wietroostmij.nl, Fleurflirt.nl, Ad.nl

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar hulp voor het verwerken van rouw? Neem dan een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje