0
Terug naar overzicht

Met Friese paarden naar je laatste rustplek

17/01/2017
Redactie
Delen:
Met Friese paarden naar je laatste rustplek

-ADVERTORIAL-

Heb jij er ooit wel eens over nagedacht om je laatste rit plaats te laten vinden per rouwkoets? En zou je dan kiezen voor een traditionele koets of een platte (boeren)wagen? We spraken met Frank van Stalhouderij de Zadelhoff over de vele bijzondere mogelijkheden die een rouwkoets biedt. “Het is allemaal begonnen met enkele rijtuigen en dat is nu uitgegroeid tot meerdere wagens wegens uitbreiding van de uitvaarttak. In de kleuren zwart, wit en sinds kort ook in het grijs.”

Exclusieve historische rijtuigen

Frank: “Stalhouderij de Zadelhoff is ongeveer 25 jaar geleden ontstaan uit de passie van de oprichter, de heer Van Zadelhoff.” Van kinds af aan was hij onder de indruk geweest van de nabijgelegen boerderij Molenkamp in Breukelen, waar authentieke door paarden getrokken rijtuigen verhuurd werden. Door de jaren heen is de collectie van Stalhouderij de Zadelhoff uitgebreid met exclusieve historische rijtuigen. “Zo is er de keuze uit een traditionele zwarte zijlader, een open zwarte achterlader, een open witte rouwkoets en diverse oogstwagens. Als eerste stalhouderij hebben wij nu ook de beschikking over een grijze rouwkoets, in meerdere uitvoeringen”, zegt Frank. De keuze voor grijze rijtuigen is heel bewust gemaakt. "De grijze rijtuigen zijn een mooi alternatief is voor mensen die zwart te somber en wit te uitbundig vinden", aldus Frank.

"Friese paarden zijn statige en rustige dieren en dat maakt ze bij uitstek geschikt voor een uitvaart."

Vijfhonderd rozen

Voor een vrouw van 37 jaar werd ook gekozen voor een grijs rijtuig. Haar uitvaart zal Frank niet snel vergeten. “We kwamen aan in de straat en er stond een man of acht te wachten. We dachten meteen dat het een kleine begrafenis zou worden.” Samen met de kleine groep mensen reden ze naar de begraafplaats. “We reden de bocht om en zagen op de begraafplaats zo’n vijfhonderd mensen staan. Ieder met een roos in zijn hand. Dat was een heel mooi, maar ook een emotioneel moment.” De medewerkers van Stalhouderij de Zadelhoff vinden het heel belangrijk dat het rouwvervoer precies bij de overledene past. Naast een grote keuze in rijtuigen is er ook nog een grote keuze voor wat betreft de verdere aankleding. Wil je bijvoorbeeld dat de paarden een rouwkleed dragen, of wil je een kruis bovenop de koets? Dat behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken

Van tevoren regelen

Nabestaanden kunnen de wensen van de overledene kenbaar maken tijdens een eerste gesprek. Maar het is ook mogelijk om het uitvaartvervoer al van tevoren te regelen voor je eigen uitvaart. Frank: “Er zijn mensen die al een route klaar hebben liggen. Deze mensen zijn niet ziek, maar ze willen het wel al geregeld hebben.” Op de dag van de uitvaart wordt er als eerste naar het eindpunt van de uitvaart gereden. Hiermee willen ze voorkomen dat ze voor verrassingen komen te staan. “Vanuit het eindpunt rijden we dan terug naar de locatie. We checken dan meteen de route zodat alle eventuele risico’s bekend zijn”, zegt Frank. Ook worden de kistdragers begeleid wanneer ze de kist in de koets plaatsen. Het gaat volgens Frank namelijk heel anders dan het plaatsen van een kist in een rouwauto.

Friese paarden

De rijtuigen worden getrokken door Friese paarden. “Het zijn statige en rustige dieren en dat maakt ze bij uitstek geschikt voor een uitvaart. We laten ze met een gerust hart rijden op locaties door heel Nederland. Van Friesland tot aan Limburg, of juist in een drukke stad.” Stalhouderij de Zadelhoff heeft acht van deze sierlijke paarden op stal. Een koets kan getrokken worden door twee of maximaal vier paarden. Ook kunnen nabestaanden kiezen voor een of meerdere volgkoetsen. De bloemstukken worden bovenop de rouwkoets gelegd. Frank: “Op het dak is ruimte voor zo’n vijftien grote bloemstukken. Ook kunnen er nog een aantal bloemstukken om de kist heen gelegd worden.” Zijn er meer bloemstukken? Dan kan er gekozen worden voor een speciale bloemenkoets waarin de extra bloemstukken gelegd worden.

Wil je weten wat Stalhouderij de Zadelhoff voor jou kan betekenen? De medewerkers van de stalhouderij denken graag met je mee over de mogelijkheden. Ook wanneer je alleen je wensen wilt vastleggen voor je dierbaren.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET STALHOUDERIJ DE ZADELHOFF

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje