0
Terug naar overzicht

Stijlvol landhuis voor een kleinschalig afscheid

18/04/2017
Redactie
Delen:
Kleinschalig afscheid

-ADVERTORIAL- Klassieke zalen, een grote tuin, heerlijk eten en uiterst vriendelijke bediening. Wie vindt zo’n locatie nou niet geschikt voor een afscheid? Als blijkt dat deze locatie ook nog een rijke historie heeft, dan ben je vast helemaal om. We hebben het hier over Landhuis de Oliphant. Een stijlvol landhuis, gelegen aan het Zuiderpark in Rotterdam. We spraken met Rinus van Donk, die al dertig jaar in Landhuis de Oliphant werkt en onder andere de catering en organisatie van evenementen verzorgt. Hij is ook betrokken bij de afscheidsceremonieën die regelmatig worden gehouden. “Nagenoeg alles is hier mogelijk. Tot nu toe was elke uitvaartdienst uniek”, vertelt Rinus.

Kasteelachtige boerderij

“Ik vind het bijzonder om al dertig jaar elke dag in zo’n stijlvol landhuis te werken”, zegt Rinus. Elke keer gaat hij er met plezier heen en geniet hij van de klassieke stijl en de prachtige tuin. “Er staan hier meubels uit Paleis ‘t Loo. Deze zijn in bruikleen. Mooie houten kasten en spiegels”, vertelt hij trots. Landhuis de Oliphant heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot eind zestiende eeuw. In 1591 gaf Cornelis van Coolwijk de opdracht voor de bouw van een boerderij. Van Coolwijk was een ivoorhandelaar die in Delft ‘In de Gulden Olyphant’ woonde. Zijn nieuwe boerderij moest kasteelachtig worden. Op deze manier wilde hij laten zien dat hij aanzien had en invloedrijk was.

Stijlvol landhuis voor een kleinschalig afscheid

Landhuis de Oliphant heeft haar naam onder andere te danken aan de olifant op de gevelsteen boven de toreningang. Ook de winstgevende ivoorhandel van Van Coolwijk speelt hierbij een rol. “De olifant werd geassocieerd met triomf en faam en Van Coolwijk had veel succes”, zegt Rinus. Ter ere van Van Coolwijk is er een zaal naar hem vernoemd: de Cornelis van Coolwijk zaal. Hier worden de uitvaartdiensten meestal gehouden. “Het is een grote ruimte waar zo’n tachtig stoelen kunnen staan. Er is ook plaats voor de kist”, zegt hij. De kist kan eventueel in een kleinere ruimte ernaast staan, zodat mensen in alle rust afscheid kunnen nemen. Boven is een prachtig grote zaal met kroonluchters: de Seigneur d’Heenvliet zaal. Daar kan ook een ceremonie of condoleance worden gehouden. Verder kan er in de zomer gebruik worden gemaakt van de mooie boom- en bloemrijke tuin.

Zo persoonlijk mogelijk

“Bij de Oliphant zorgen we ervoor dat mensen tevreden kunnen terugkijken op een afscheidsceremonie,” zegt Rinus. Zo nemen ze alle tijd voor de nabestaanden. “In een uitvaartcentrum heb je vaak te maken met tijdsdruk. Hier niet. Mensen mogen zolang blijven als ze willen.” Verder staan ze bij de Oliphant voor alles open, zodat het afscheid zo persoonlijk mogelijk kan zijn. Vooral voor mensen die een kleinschalig afscheid willen is de Oliphant geschikt. “Tijdens de dienst is er plek voor zo’n tachtig mensen en tijdens een borrel voor zo’n honderdvijftig mensen.” Rinus merkt dat als de mensen komen nadat ze bij het crematorium of de begraafplaats zijn geweest, ze alles even kunnen loslaten. “De sfeer is hier wat gemoedelijker. Mensen kunnen rustig praten met elkaar. Lekker een hapje en een drankje nuttigen. Dat maakt het allemaal wat minder zwaar.”

Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding

“Alles kan”

Aangezien Rinus verantwoordelijk is voor de catering, kan hij alles vertellen over het culinaire gedeelte van de uitvaart. “Ik werk met een zeer bekwaam team van zo’n vijfentwintig mensen. Voor uitvaarten heb ik vaak een vast clubje mensen. Zij houden zich op de achtergrond en zijn ondertussen de gasten ter wille. Ook staan er een paar koks in de keuken die alles bereiden”, zegt Rinus. In principe is alles mogelijk wat betreft eten en drinken. Rinus bespreekt van tevoren met de nabestaanden wat er geserveerd moet worden. Zij maken de keuzes en zijn daarin volledig vrij. “Hield iemand van bier en bitterballen? Dan serveren we dat. Was highteaën een grote liefhebberij? Dan zorgen we voor een heerlijke high tea. Alles kan.”

Goede herinneringen

“De meeste mensen die hier een uitvaart organiseren, zijn er weleens geweest. Ze hebben goede herinneringen aan de Oliphant,” vertelt Rinus. “Soms komen mensen naar me toe en zeggen me dat ze zich hier zo prettig voelen en nu al weten dat ze hier hun afscheidsceremonie willen houden. Dat vind ik mooi.” Tot nu toe zijn alle uitvaarten prima gelopen. Dat kan eigenlijk ook bijna niet anders, gezien de rustige en sfeervolle omgeving. “Ons doel is om mensen even uit die zware, geladen sfeer te halen. En dat lukt in Landhuis de Oliphant goed.” Zoek je een stijlvol landhuis voor een kleinschalig afscheid? Dan is Landhuis de Oliphant een mooie optie. Bekijk de website eens. Dan zie je wat er allemaal mogelijk is. Ook kun je de geschiedenis van het landhuis lezen en mooie foto’s bekijken. Verder kun je er een hoop informatie vinden over de catering van Rinus.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET LANDHUIS DE OLIPHANT

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje