0
Terug naar overzicht

De uitvaartspeech: 7 vragen over de overledene

24/11/2020
Redactie
Delen:
de uitvaartspeech

Het schrijven van de uitvaartspeech is niet gemakkelijk. Veel nabestaanden vinden het lastig om de juiste woorden te vinden en vinden het soms ook spannend om ze tijdens de uitvaart uit te spreken. Wij begrijpen dit maar al te goed. Met een persoonlijke uitvaartspeech geef je jezelf al snel veel meer bloot dan tijdens een speech voor bijvoorbeeld een huwelijk.

Door jezelf bepaalde vragen over de overledene te stellen geraak je al een heel eind op weg. Hieronder vind je zeven voorbeeldvragen die je helpen om een mooie en persoonlijke uitvaartspeech te schrijven.

De uitvaartspeech: 7 vragen over de overledene

1. Waar en wanneer is hij of zij geboren?

Stel jezelf even snel voor en licht je relatie tot de overledene toe. Daarna stel je jezelf de vraag: waar en wanneer is de overledene geboren?'. 

Was dit op een speciale dag, een speciale week of een speciale periode? Bijvoorbeeld op de verjaardag van opa of oma, vlak voor de bruiloft van een familielid of in een periode dat er een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden die zelfs de geschiedenisboeken is ingegaan? Of misschien vond er wel een andere opmerkelijke gebeurtenis rond de geboorte van de overledene plaats die kan meegenomen worden in de speech. Naast de geboortedatum kan ook de plaats van de geboorte interessant zijn. 

2. Hoe zagen de verschillende levensfasen van de overledene eruit?

In de uitvaartspeech kun je ook in een notendop over de verschillende levensfasen vertellen. Blijven je bijzondere herinneringen bij aan de tijd dat de overledene een baby was of hij/zij was als puber? Je kent vast en zeker leuke of gedenkwaardige anekdotes aan de verschillende periodes. Als het gaat om een wat oudere dierbare kun je in de uitvaartspeech ook terugblikken op de laatste jaren en juist de meest recente herinneringen aanhalen. 

Tip: denk hierbij aan de verschillende levensverhalen die de overledene met je deelde. Zitten hier leuke anekdotes tussen die zeker niet mogen ontbreken in je uitvaartspeech? Schrijf ze meteen op! Voor andere familieleden en vrienden kan het altijd een aangename verrassing zijn om die verhalen te horen.

3. Zijn er bijzondere plekken waar de overledene graag kwam?

'waar kwam de overledene graag?'. Waar sleurde de overledene je als het ware graag mee naar toe? Schrijf ze vooral op en denk aan de leuke momenten die jullie op deze speciale plekken hebben gehad.

4. Was de overledene ziek?

Is de overledene gestorven aan een ziekte of leed hij of zij aan een geestelijke of lichamelijke beperking waar vrienden en familie rekening mee moesten houden? Vertel dan over de afgelopen periode en wat voor invloed de ziekte op jullie had. Hoe ging iedereen hier mee om en hoe ging de overledene er zelf mee om? Stond de overledene nog positief in het leven en wilde hij of zij er nog het beste van maken voor zover het mogelijk was of werd het hem of haar de laatste maanden allemaal te veel? Welke gesprekken vonden er in de laatste maanden plaats? Wat is je allemaal bijgebleven uit jullie laatste gesprekken? Zijn er sterfbedbeloftes gemaakt, welke en hoe ga je daar mee om? 

5. Waar hield hij of zij van?

Als je nu nog met een leeg vel papier voor je neus zit, wordt het hoog tijd om je af te vragen waar de overledene van hield. Wat waren zijn/haar hobby’s, passies en guilty pleasures die je graag wil delen.

Vertel tijdens de uitvaartspeech bijvoorbeeld welk hapje of dessert jou altijd aan de overledene doet denken, omdat hij of zij dit graag at.

Was de overledene heel creatie, dan is het wel leuk om tijdens de uitvaart iets van zijn of haar werk te tonen. Tekende of schilderde de overledene graag? Laat wat van zijn of haar kunstwerken zien. Je zult ervan versteld staan hoeveel vrienden en familie niet afwisten van deze verborgen talenten!

6. Welke hoogtepunten heeft de overledene bereikt?

Hoewel de dag van de uitvaart een dag is waarvan verdriet een groot onderdeel uitmaakt, is het ook een dag om terug te blikken op al het moois uit het leven van de overledene. Vertel over de hoogtepunten uit zijn of haar leven. Wat zijn de momenten of speciale dagen waar de overledene maar al te graag over vertelde en met trots op terug keek? 

7. Wat laat de overledene achter?

En last but not least, wat laat de overledene achter? Zijn er uit de hoogtepunten die je bij vraag zes in dit lijstje noteerde belangrijke prestaties behaald die voor nu én voor later nog een belangrijke impact hebben? Dit kan bijvoorbeeld werk gerelateerd zijn, maar het kan ook iets anders zijn. En voor jou ... Wat liet de overledene voor jou achter? Met deze vraag kun je alle kanten uit, maar het allerbelangrijkste is dat je vooral jouw gevoel volgt en opschrijft wat jij belangrijk vindt ...

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje