0
Terug naar overzicht

Do's en dont's voor de uitvaart

19/10/2023
Redactie
Delen:
do's en don'ts uitvaart

Over een paar dagen is het zover. Je wordt verwacht op een uitvaart. Voor de meesten is dit een emotionele en beladen dag. Om deze dag zo zacht mogelijk te laten verlopen maakten wij een lijst met do's en dont's. Want afscheid nemen, doe je maar één keer.

De do's voor de uitvaart

  • Wees op tijd! Je kunt beter vijftien minuten te vroeg zijn, dan vijftien minuten te laat. Binnenkomen stormen terwijl de ceremonie al bezig is, is echt not done. In welk geval dan ook.
  • Twijfel je ergens aan? Richt je in de periode voor de uitvaart dan naar de familie. Wil je bijvoorbeeld een iets persoonlijk bij het afscheid meenemen, maar weet je niet of de familie dit prettig vindt? Leg het gewoon even aan ze voor.
  • Houd je graag een speech? Informeer dan altijd eerst even bij de familie of hier ruimte voor is en op welk moment dit mogelijk is. Vinden ze dit oké? Dan vind je hier een lijstje met de do's en dont's voor de uitvaartspeech voor je.
  • Heb je jonge kinderen? Vraag dan altijd even na bij de familie of ze ook uitgenodigd zijn. Mogen de kinderen mee, dan is het verstandig om ergens dicht bij een uitgang te zitten, mochten ze onrustig worden.
  • Geef de familie op de dag zelf zoveel mogelijk ruimte. Je kunt ze op dit moment beter niet overladen met allerlei vragen. Ze hebben immers al genoeg aan hun hoofd.
  • Toon emotie. Wees niet bang om je tranen te laten zien, dit geeft alleen maar aan hoeveel deze persoon voor jou betekent.
  • Laat in de zaal waar afscheid genomen wordt de eerste rijen leeg. Deze zijn namelijk gereserveerd voor naaste familie en vrienden.
  • Is er mogelijkheid tot afscheid nemen? Houd dan een gepaste afstand van de mensen voor je aan de kist.
  • Gedraag je respectvol. Ook als er mensen aanwezig zijn waar je misschien een wat minder goede band mee hebt.

De dont's voor de uitvaart

  • Continu met je telefoon bezig zijn. Zet hem op de stille stand en stop hem weg. Belangrijk is dat je oog hebt voor het afscheid. Je telefoon komt later wel weer.
  • Je bemoeien met het verloop van de dag. De decoratie is misschien niet helemaal jouw smaak, maar dit is wel hoe de familie het wou. En dat is het allerbelangrijkste.
  • Te zware make-up dragen. Denk aan een felblauwe oogschaduw of knalroze lippen. Waarom? Alle aandacht moet uitgaan naar de persoon in kwestie en zijn of haar afscheid. Een bescheiden voorkomen is daarom het beste.
  • Ongepaste kleding. Pas op met wat je aantrekt. Beter even niet dat hele korte rokje of die fel rode jurk. Vraag eventueel bij de familie na wat de wensen qua kleding zijn. Het kan natuurlijk zijn dat op de uitnodiging staat aangegeven dat een bepaalde kleur kleding juist gewenst is.
  • Foto's maken van het afscheid. Tenzij de familie heeft aangegeven hiermee in te stemmen.
  • De uitvaart op social media delen. De familie heeft immers bewust gekozen voor een select groepje mensen die aanwezig mogen zijn op deze dag. Het kan natuurlijk zo zijn dat de familie social media wel accepteert tijdens de uitvaart. Check dan ons artikel 'Social  media tijdens de uitvaart: do's en dont's' even.
  • De kaartjes en berichtjes van anderen gaan lezen.
  • Vervelende of negatieve gebeurtenissen uit het verleden oprakelen. Natuurlijk mag hier best een keer wat over gezegd worden, maar niet op deze dag.
  • Je met volle overgave storten op alle hapjes en snacks. De rest van de gasten zal ongetwijfeld ook wel wat lusten.

Wij zijn benieuwd: wat vind jij echte do's en dont's voor de uitvaart? Mis je wat in deze lijst? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties (5)

Reactie van Gerda Gerritsma op 29 nov. 2021 16:50
"Dat de familie zich onder de gasten begeeft. Makkelijker voor de genodigden om te condoleren. Blijf niet te lang en neem altijd afscheid van de familie"
Reactie van Pauline kok op 12 sep. 2021 19:58
"Te lang blijven hangen alsof het een reünie is voor sommigen,niet klappen,praten tussen door."
Reactie van Riet op 19 feb. 2019 17:53
"Waar ik me aan erger is dat de al dan niet genodigden in de wachtruimte geen stilte betrachten. Luidruchtig zijn, soms hoor je zelfs gelach. Als de goegemeente naar de aula kan gaan wordt er middels een verlichte tekst "Stilte" aangegeven, maar dan nog wordt er doorgepraat."
Reactie van Britt Leenaarts op 8 jan. 2016 18:08
"Beste Annette, dankjewel! En ook dank voor je feedback. Dit is een hele goede en waardevolle tip. Mensen die dergelijke 'concrete acties' ondernemen, zijn inderdaad heel waardevol voor mensen die net iemand verloren hebben. Nogmaals dank voor je aanvulling op dit artikel en wij wensen jou een fijn weekend toe :-). Een warme groet, Britt - RememberMe.nl"
Reactie van Annette de Bus op 8 jan. 2016 15:22
"Mooie lijst. Misschien ook een don't: al te makkelijk zeggen "bel maar als ik iets voor je kan doen". Wat moet een nabestaande daarmee? Die zal niet zo makkelijk iemand bellen om hulp in te schakelen. Biedt concrete hulp aan, ga samen boodschappen doen, maak een afspraak voor een kopje koffie, ga langs om de strijk te doen, biedt aan een middagje op de kids (of huisdieren) te passen. Neem in ieder geval zelf actie om de nabestaande te ondersteunen en hou het contact warm."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje