Terug naar overzicht

Digitale erfenis: wachtwoorden en accounts na overlijden

24/11/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
Belangrijke wachtwoorden en accounts na overlijden

Heeft u al eens nagedacht over wat u allemaal digitaal achterlaat als u komt te overlijden? Dit kunnen belangrijke gegevens zijn, maar denk ook aan foto’s en andere bestanden die uw nabestaanden als aandenken kunnen bewaren. Nabestaanden hebben er vaak echter een hoop werk aan om toegang te krijgen tot de digitale gegevens van hun overleden dierbare. U kunt dit makkelijker maken door al uw wachtwoorden en accounts nu al inzichtelijk te maken. In dit artikel lichten we 5 manieren toe om uw wachtwoorden en accounts aan uw naasten door te geven.

Uw digitale erfenis: wat laat u online achter?

Het delen van wachtwoorden wordt over het algemeen afgeraden, dus de kans is groot dat op dit moment alleen u toegang heeft tot uw online accounts en digitale gegevens. Maar wat gebeurt hier dan mee als u er niet meer bent? Nabestaanden kunnen moeilijk bij uw digitale bestanden komen als uw accounts goed beschermd zijn. Dat is enerzijds natuurlijk goed! Daartegenover staat dat we met het intensiever wordende gebruik van het internet en computers steeds meer digitaal bewaren. Niet iedereen staat er echter bij stil dat hierdoor ook uw digitale erfenis meer en meer wordt. Want weet u eigenlijk wat u online achterlaat? Voor nabestaanden kan het belangrijk zijn om bij bepaalde bestanden te komen. Denk bijvoorbeeld aan uw cryptoportemonnee, digitale contracten, maar ook (recent) beeld- en geluidsmateriaal van u, waar zij troost uit kunnen putten. 

Bij het in kaart brengen van uw digitale erfenis kun u denken aan social media accounts, de cloudopslagdiensten waar u gebruik van maakt, alle websites waar u een account heeft aangemaakt en e-maildiensten, maar denk ook aan streamingdiensten voor film, muziek en games, apps op uw computer, tablet of smartphone, of naast eventuele cryptovaluta andere online tegoeden etc.

Belangrijke wachtwoorden en accounts na overlijden bewaren: 5 tips

1. Maak gebruik van een wachtwoordmanager applicatie

Een wachtwoordmanager is een software waarmee u al uw wachtwoorden op het internet kunt versleutelen en ontgrendelen. Een wachtwoordmanager maakt gebruik van complexe encryptie om uw wachtwoord voor iedere website te beveiligen. 
U komt bij al uw individuele wachtwoorden met één ‘hoofdwachtwoord’ en gebruikersnaam van de wachtwoordmanager. U hoeft dus niet voor elke website uw wachtwoord meer te onthouden. Sommige applicaties maken gebruik van een zogenoemde ‘noodtoegang’. U geeft dan zelf aan wie toegang krijgt tot uw wachtwoordmanager nadat een instelbare periode van inactiviteit is verstreken. Houd er wel rekening mee dat u voor de meeste wachtwoordmanager applicaties moet betalen om er optimaal gebruik van te kunnen maken.

2. Een digitale kluis

Voor het bewaren van vertrouwelijke (officiële) documenten, uw wachtwoorden en accounts kunt u gebruik maken van een zogenoemde digitale kluis. Een digitale kluis kunt u koppelen aan een notariaat. U beslist zelf wie na uw overlijden toegang krijgt tot de inhoud van de kluis. Op deze manier weet u zeker dat uw digitale erfenis in handen van uw nabestaanden komt, als dat uw wens is. Op het internet vindt u diverse websites die een digitale kluis aanbieden met end-to-end encrypted beveiliging. Tip: lees alvorens u een digitale kluis aanmaakt altijd goed de algemene voorwaarden van de website door om te voorkomen dat er eventueel ongewenst gebruik kan worden gemaakt van uw gegevens.

Een ander soort digitale kluis is de Mindlocker. Mindlockers biedt een digitale kluis waarin u al uw dierbare herinneringen in de vorm van foto’s, video's, brieven, tekeningen en geluidsfragmenten kunt opslaan voor een speciaal persoon, op een bijzonder moment in de (verre) toekomst. Lees er hier meer over.

3. Wachtwoorden en accounts bewaren in een Cloud

We hebben het al gehad over een wachtwoordmanager. Een andere soortgelijke manier om uw wachtwoorden en accounts na overlijden aan uw naasten door te geven is met de Cloud. In een cloud kunt u ook al uw inloggegevens en documenten bewaren en beveiligen. Bekende cloudopslagservices zijn de Apple iCloud, Google Drive, Dropbox en Microsoft Onedrive. U bepaalt zelf welke belangrijke documenten en wachtwoorden u binnen deze clouddiensten wilt bewaren. Het is bij dit soort methodes echter wel belangrijk dat u een vertrouwenspersoon hiervan op de hoogte brengt, zodat zij na uw overlijden toegang kunnen krijgen.

4. Inloggegevens vastleggen in een testament

Vindt u het geen fijne gedachten om al uw wachtwoorden online te bewaren vanwege het blijvend risico op een cyberaanval? Dan kunt u overwegen om uw wachtwoorden in een (levens)testament te noteren. U kunt een testament door een notaris laten opstellen. Let op, hier zijn kosten aan verbonden. Bedenk wel dat u uw testament regelmatig moet updaten wanneer u uw wachtwoorden wijzigt. Tip: verander uw wachtwoorden periodiek, het liefst minimaal één keer per half jaar. In een testament bepaalt u ook wie toegang krijgt tot uw wachtwoorden en accounts na overlijden. Houd er echter rekening mee dat de afwikkeling van een testament enige tijd in beslag kan nemen en uw nabestaande niet direct na uw overlijden toegang krijgt tot uw digitale erfenis.

5. Of schrijf het op een papiertje…

Of ga back to basic en schrijf uw wachtwoorden op papier. Voor degene die niet zo handig zijn met applicaties of hier niet te veel geld aan willen besteden, is dit wellicht een fijne manier om belangrijke wachtwoorden en accounts na overlijden door te geven aan uw nabestaanden. U kunt uw wensen met betrekking tot uw wachtwoorden en accounts na overlijden bijvoorbeeld vastleggen in een handgeschreven wilsbeschikking (codicil). Maak een overzichtelijke lijst die u om de zoveel tijd update. Bewaar het papiertje op een veilige plaats of vertel een vertrouwenspersoon waar u uw lijstje met wachtwoorden bewaart. U kunt de bewaarplek ook beschrijven in een testament. 

Wachtwoorden en accounts na overlijden

Uw wachtwoorden en accounts aan uw naasten doorgeven kan dus op verschillende manieren. Kies de manier die het beste bij u past en het meest veilig voelt voor u. Er bestaan voor nabestaanden slechts beperkte mogelijkheden om zonder een wachtwoord toegang te krijgen tot bepaalde accounts. U kunt als nabestaande proberen om rechtstreeks contact op te nemen met de servicedienst. Maar het zou ook goed kunnen dat dit via de rechter moet. In de wetgeving worden bedrijven namelijk niet verplicht om accounts en gegevens te delen met nabestaanden.

U kunt uw naasten dus een hoop moeite en uitzoekwerk besparen door bij leven na te denken over uw wensen met betrekking tot uw digitale erfenis. Voor sommige social media accounts kunt u nú al zelf instellen wat er met uw account moet gebeuren als u er niet meer bent. Lees hier meer over in het artikel ‘Social media zaken regelen voor overlijden’.

Bron: IIP-VV, Consumentenbond

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje