0
Terug naar overzicht

Ideeën voor gedichten op de uitvaart

27/01/2022
Redactie
Delen:
gedichten op de uitvaart

Afscheid nemen met een gedicht heeft iets moois. Je kunt de overledene gedenken in je eigen woorden en zo eer doen aan de persoon die hij of zij was. Zo kun je een eerste stap zetten bij de verwerking van het verdriet. Vind je het moeilijk om te bedenken waarover je gedicht moet gaan? Dan hebben wij ter inspiratie 7 ideeën voor gedichten op de uitvaart op een rij gezet.

Gedichten op de uitvaart: 7 ideeën

1. Hoe de persoon was 

Dit klinkt als een open deur, maar vormt zeker een goede basis ter inspiratie voor een gedicht. Als jij je dierbare vooral herinnert als een aardig, gul of slim persoon, kun je dat prima in je gedicht voor laten komen. Er hoeven ook niet alleen maar mooie eigenschappen te zijn. Soms heeft iemand een eigenschap die voor overlijden niet altijd leuk was, maar hem of haar wel goed kenmerkt. Via een gedicht kun je zulke eigenschappen wellicht een beter plekje geven.

2. Wat de persoon heeft meegemaakt

De overledene had wellicht een spannend leven vol avontuur. Als je zulke verhalen altijd aanhoorde en ze geweldig vond, kun je ze in je gedicht verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een opa die altijd een dappere politieagent was of een tante die verre reizen maakte. Dit kunnen heldhaftige verhalen zijn, maar dat hoeft niet. Een mooi verhaal kan ook al eer doen aan de spannende gebeurtenissen in diens leven.

3. Wat je nog aan de persoon kwijt wilt in een gedicht

Als iemand plots komt te overlijden, zullen er vast een hoop dingen in je opkomen die je nog had willen zeggen. Over hoe trots je was op je dierbare of dat je hem of haar vergeeft voor slechte gebeurtenissen uit het verleden. Blijf hier vooral niet mee rondlopen. Gebruik het liever als inspiratie voor een gedicht. Zo kun je op de uitvaart alsnog symbolisch afscheid nemen van je dierbare.

4. De mooiste herinneringen

Het schrijven over je herinneringen biedt vele mogelijkheden. Als je samen veel optrok en in gezelschap altijd de mooiste of leukste verhalen te vertellen had, heb je waarschijnlijk genoeg variatie voor in je gedicht. Beschrijf bijvoorbeeld jullie ontmoeting of de maandelijkse uitstapjes die jullie samen maakten. Dit hoeven niet alleen maar blije momenten te zijn. Je kunt ook schrijven over verdrietige gebeurtenissen waarin je steun bij elkaar vond.  

5. Waar vergelijk je de persoon mee?

Het kan lastig zijn om de precieze woorden te vinden om iemand te beschrijven in gedichten op de uitvaart. Als je tegen dit probleem aanloopt, kun je ook vergelijkingen maken of meer beschrijven. Een zin uit een gedicht over je beste vriend luidt dan bijvoorbeeld: ‘Jij was mijn rots in de branding die zich altijd staande hield’. Op die manier uit je je gevoel op een creatieve, maar toch ook duidelijke manier.

6. Zijn of haar favoriete liedje

Veel mensen hebben gedurende hun leven een vast aantal liedjes waar ze keer op keer naar kunnen luisteren. Misschien vertellen de teksten wel precies hoe jij over de overledene denkt of hoe je hem of haar ziet. Deze songteksten kunnen als het ware jouw inspiratie vormen voor een persoonlijk gedicht op de uitvaart. Dit betekent niet dat je hele strofen moet kopiëren, maar je kunt een aantal woorden of quote’s eruit halen als basis voor je eigen dicht. En door het favoriete lied van de overledene aan te halen, blijf je dicht bij je dierbare.

7. Een beschrijving van hoe het leven van de persoon er verder uit zou zien

Bij het meemaken van een te jong overlijden, zul je als nabestaande wellicht met veel open einden zitten. Je dierbare had immers nog een heel leven voor zich. Als je moeite hebt met die gedachte, zou je afsluiting kunnen vinden in een gedicht. Hierin kun je op de uitvaart vertellen welk mooi leven de persoon zou hebben gehad. Benoem aspecten als naar welke school hij of zij toe wilde of waar de bruiloft zou plaatsvinden en hoe dat eruit zou zien. Ondanks dat je slechts veronderstellingen kunt doen, kan het je mentaal misschien meer rust geven.

Als je op zoek bent naar meer inspiratie voor gedichten op de uitvaart, kun je ook een kijkje nemen in onze gedichtengalerij.

Bronnen: Uitvaartspeech.nl

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Gerrit op 7 okt. 2021 10:43
"Bij de uitvaart Werden er meerdere gedichten voorgedragen wat erg mooi was. Voor mijn gevoel was een gedicht wel iets wat niet altijd bij mij was gebleven. Ik heb toen een Urn gekocht en nu elke keer dat ik daarna naar kijk heb ik gelijk dat ik aan hem denk. De gedichten waren mooi maar een urn is toch voor mij iets wat bij mij blijft. "
Reactie van Ria Rondeel op 16 apr. 2020 13:17
"Ik zoek al heel lang een gedicht, ik heb het via Pinterest gezien. Het gaat over iemand die vraagt om begrip als hij of zij niet verder kan. Het begon met als ij de vogels niet meer hoor zingen. Het greep mij enorm aan omdat wij een zoon verloren hebben door zelfdoding. Kan iemand mij helpen?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje