0
Terug naar overzicht

Alles wat je wilt weten over een crematie en cremeren

14/05/2018
Redactie
Delen:
Alles over de crematie

Eerder las je alles over de begrafenis al. Hier ontdek je alles over de crematie en wat hierbij komt kijken. Hoeveel kost een crematie bijvoorbeeld.
En hoe zit het met de wettelijke voorschriften? Alle info vind je hieronder van A tot Z.

Wanneer gaat de crematie door?

Een crematie vindt plaats minstens 36 uur en maximaal zes (werk)dagen na het overlijden. Toch bestaan er ook uitzonderingen. De periode kan bijvoorbeeld verlengd worden omdat er familie in het buitenland woont die je er graag bij wilt hebben. De periode kan verkort worden in geval van bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte of ongeval. Let op: voor beide gevallen is wel toestemming nodig. 

Hoeveel kost een crematie?

Eenvoudig gesteld: De kosten van een crematie kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de gewenste diensten, en eventuele extra's. Het genoemde gemiddelde tarief van €1.300 is een goede richtlijn, maar het is inderdaad essentieel om te beseffen dat dit alleen de kosten voor het cremeren zelf dekt. Er komen bij een uitvaart nog andere kosten kijken.

De openingstijden van een crematorium

In België wordt elk crematorium beheerd door een lokale overheid en kan nooit uitgebaat worden door een privébedrijf.

Wat gebeurt er met de sieraden?

Meestal verzamelen de meeste crematoria in België sieraden en andere resten, zoals implantaten en protheses, voor goede doelen zoals het Rode Kruis. Het is aan de nabestaanden om te beslissen of ze de sieraden al dan niet willen verwijderen voordat de crematie plaatsvindt. Maar let op: pacemakers moeten altijd van tevoren worden verwijderd vanwege het risico op ontploffing.

Wat te doen met bloemen?

De crematie vindt meestal voor de uitvaart plaats, zodat de bloemen bij de sierurne kunnen geplaatst worden tijdens de plechtigheid.
Na de plechtigheid worden de bloemen meestal meegenomen naar de begraafplaats en bij het columbarium of strooiweide gelegd.

Strenge controle van documenten

Voordat de crematie plaatsvindt, wordt er altijd een grondige controle van de documenten uitgevoerd. Dit omvat het "gemeentelijk verlof tot verbranding" en het document met het registratienummer. De medewerker van het crematorium controleert zorgvuldig de namen en het nummer op de documenten en op de kist. Als de documenten ontbreken of de nummers niet overeenkomen, gaat de crematie niet door.

Een vuurvast steentje ter identificatie

Nadat alle documenten zijn gecontroleerd, wordt een vuurvast steentje met een uniek nummer op de kist geplaatst om vergissingen te voorkomen. Dit steentje wordt gebruikt om de as later te identificeren en wordt samen met de as bewaard. Als de as wordt verstrooid, kun je ervoor kiezen om dit steentje te bewaren of om het samen met de as uit te strooien.

Alles over het crematieproces

Om het milieu te beschermen, worden eventuele plastic of metalen handvatten van de kist verwijderd voordat deze tussen 800°C en 1100°C (afhankelijk van het type oven) in de oven wordt geplaatst. De meeste crematieovens zijn computergestuurd, waardoor het proces automatisch verloopt. Opnieuw wordt het volgende gecontroleerd: de naam van de overledene, de dag van overlijden, het registratienummer, het nummer van het identificatiesteentje en de tijd van invoer en ruiming worden genoteerd in een agenda. Dit document moet worden ondertekend door de medewerker van dienst. De crematie duurt, afhankelijk van het type oven, de lichaamsomvang en de kist, tussen de 55 minuten en anderhalf uur.

Het opruimen van de crematieoven

Na de crematie worden de asresten en metalen resten opgevangen in een aspan. De metalen resten worden eerst verwijderd, wat afkomstig kan zijn van de kist, sieraden of tandheelkundige protheses. De metalen resten worden meestal apart bewaard in het crematorium en periodiek opgehaald door een bedrijf dat deze verwerkt. Ook deze opbrengst gaat jaarlijks naar een goed doel. De as, waaruit de metaalresten zijn verwijderd, wordt verder verwerkt in een ascremulator, vergelijkbaar met een centrifuge met stalen ballen om de as fijn te malen. Vervolgens wordt de as in een hermetisch afgesloten asbus geplaatst, waarop naam, voorletter en registratienummer in onuitwisbare letters moeten staan, zoals wettelijk is voorgeschreven.

Hoe lang moet de as in het crematorium blijven?

De asbus wordt vrijgegeven voor de uitvaart tenzij de crematie tijdens de uitvaart plaatsvindt. Dan wordt de asbus na de plechtigheid aan de uitvaartverzorger meegegeven.

Nu ben je volledig op de hoogte van het crematieproces. Als er toch nog vragen zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze redactie!

Delen:

Reacties (5)

Reactie van hans op 17 dec. 2023 23:17
"Er is een aantal redenen voor de periode van 36 uur. Zo moet de politie nog strafrechtelijk onderzoek kunnen doen als er vragen zijn over de doodsoorzaak. Ook geeft dit nabestaanden de tijd om de begrafenis of crematie te regelen."
Reactie van Gerda Van Looy op 26 mrt. 2022 12:55
"Het graf van mijn ouders wordt eind dit jaar geruimd. Wat zijn de kosten hieraan verbonden en aan de crematie van de resten ?"
Reactie van Evelyne op 4 nov. 2020 20:33
"Mijn moeder haar graf word volgend jaar na 10 jaar Geruimt Wat zijn de kosten om haar resten daarne te cremeren?"
Reactie van Jan Dijkstra op 22 jun. 2018 07:44
"Gelukkig heb ik in mijn leven niet vaak de dood van vrienden of familieleden meegemaakt. Omdat ik eigenlijk niet precies weet wat je moet doen als een naaste overlijdt, zoek ik meer informatie hierover. Interessant dat de crematie na minimaal 36 uur plaatsvindt. Wat is de reden hiervoor? "
Reactie van Marieke op 6 dec. 2016 19:15
"Dit zijn zaken waar je veelal pas na het overlijden van een dierbare aan denkt. Het is fijn dat dit soort info nu ook online beschikbaar is zodat je het rustig tot je kunt nemen. Zo heb je al een idee wat er in het geval van overlijden je te wachten staat als nabestaande. Ik zelf zou graag een crematie willen ondergaan na mijn overlijden. Zo kan mijn geliefde mij overal meenemen en is het geen bedevaart om mij op te zoeken. Mooie blog Britt."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje