0
Terug naar overzicht

As bewaren na de crematie: informatie en tips

04/04/2024
Redactie
Delen:
urnenmuur

We zien het om ons heen vaak gebeuren: mensen kiezen voor een crematie na hun overlijden. Voor de nabestaanden betekent dit dat ze moeten bepalen wat ze met de as van de overledene doen. Als de overledene hier zelf geen specifieke wensen over heeft uitgesproken, kunnen de nabestaanden kiezen uit veel mogelijkheden voor de asbestemming. Maar er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden in verband met asbewaring na de crematie en asbestemming. In dit artikel beantwoorden wij veelgestelde vragen over het bewaren van de as na de crematie.

De as bewaren bij het crematorium

De assen bij het crematorium bewaren kan op verschillende manieren. Veel crematoria beschikken over een columbarium en een strooiweide. De as kan in een sierurn in de nissenmuur staan. Of je kunt de assen uitstrooien op de strooiweide. Naast de strooiweide staat een muur waarop je een plaatje met de naam en de geboorte- en sterfdatum van de overledene aanbrengt.

De as bewaren op een begraafplaats

Hoewel het voor sommigen wellicht wat tegenstrijdig klinkt, kun je de as ook bewaren in een daarvoor bestemd graf. Het is zelfs mogelijk om de urn in een bestaand graf te plaatsen. Maar let wel op dat wanneer je een urne wilt plaatsen op of in een graf, je toestemming nodig hebt van de rechthebbende van dat graf.

De urne thuis bewaren

Boven de open haard, in een kast of naast een mooie portretfoto... Vaak bewaren nabestaanden de assen van hun overledene liever thuis. Dit voelt voor sommigen vertrouwd aan. Uiteraard is dit ook mogelijk. De urne mag je meenemen naar huis. De overledene kan ook in zijn testament bepalen waar zijn as bewaard moet worden. Is er geen laatste wens bekend? Dan maken de nabestaanden de keuze.

As bewaren in een uniek product: tips

  • Met behulp van hun geavanceerde techniek kunnen ze bij Forever, foto's, dierbare illustraties en persoonlijke eigendommen vereeuwigen in duurzaam en kristalhelder plexiglas, geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.
  • Het Zilveratelier verwerkt de as van je dierbare in juwelen. Ze integreren de as in de juwelen, zodat ze een esthetisch geheel vormen. Hiervoor maken ze gebruik van doorzichtige hars. Je kunt er ook voor kiezen om de as onzichtbaar in een juweel te laten verwerken via een kleine ruimte in het juweel of onder de zetting van een edelsteen.
  • Zoek je een discrete urne waarvan niemand direct opmerkt dat het een urne is ? Dan heeft Lumunique de perfecte oplossing: een urne verwerkt in een fotokader of lamp. Alles wordt in hun eigen atelier gecreëerd. Daarom is het ook mogelijk om de urnen helemaal naar wens te laten personaliseren. Neem maar eens een kijkje in de webshop
Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje