0
Terug naar overzicht

Bijzondere bestemmingen voor as

23/01/2024
Redactie
Delen:
bijzondere bestemmingen voor as

Doe je graag wat anders met de as van je dierbare dan ze ‘gewoon’ uitstrooien of in een urne bewaren? Dan bestaan er veel mogelijkheden. Gelukkig kan en mag er in België heel veel. Hieronder lichten we een aantal bijzondere opties toe.

Verwerk het in kunst

Er zijn verschillende bedrijven die de as van een overledene gebruiken om er een kunstwerk mee te creëren. Forever is hier een voorbeeld van. Met behulp van hun geavanceerde techniek kunnen zij as, foto's, dierbare illustraties en - mits van geschikt materiaal- persoonlijke eigendommen vereeuwigen in duurzaam en kristalhelder plexiglas, geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.

... Of in een fotolijstje

Je kunt ook vragen aan kunstenaar van het voorgaande artikel of hij, met de verf die hij over heeft, jouw favoriete fotolijstje zou willen beschilderen. Het lijstje alleen nog even vullen met jullie allermooiste foto samen en je hebt een prachtige herinnering van as.

Sieraad

Je kan de as van een overledene ook laten verwerken in een sieraad. Het ZilverAtelier maakt prachtige gedenksieraden met de as van je dierbare. Zij integreren de crematie-assen in de juwelen zodat ze een esthetisch geheel vormen. Hiervoor maken ze gebruik van doorzichtige hars. Je kunt er ook voor kiezen om de as onzichtbaar in een juweel te verwerken via een kleine ruimte in het juweel of onder de zetting van een edelsteen.

As uitstrooien in het water

Je kunt er ook voor kiezen om de as van een overleden dierbare in het water uit te strooien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort urnen, namelijk biologische oplosbare urnen. Deze urnen zijn van organisch materiaal met daarin de as van de overledene. Een in het water zinkt de urne in ongeveer 2 tot 3 minuten doordat ze het water absorbeert. Kies je voor deze optie, praat er dan over met je uitvaartverzorger.

De lucht in

Er bestaan speciale vuurpijlen waarmee de as boven zee kan worden afgeschoten. Op het strand met je dierbaren iemand herinneren door een vuurpijl in de lucht te schieten, geeft een spectaculair en bijzonder moment. Je kunt ook twee grote heliumballonnen laten vullen met de assen en deze vervolgens oplaten. Als de weersomstandigheden goed zijn kun je de ballonnen tot wel 40 minuten blijven volgen. In het artikel 'Afscheid in de lucht: de verschillende opties' vind je nog meer ideeën voor het uitstrooien van as in de lucht.

Kweek een boom

Je kunt ook een jonge boom kweken op de vruchtbare bestanddelen van de as van de overledene. Na een tijdje kun je de boom planten, bijvoorbeeld in je eigen tuin. Zo heb je een eigen ‘herinneringsboom’. Neem eens een kijkje bij onze leverancier Mijn Boom.

Of toch een urne?

Uiteraard kun je de as ook in een urne bewaren. Je hebt tegenwoordig enorm veel diversiteit in urnen. Van simpele tot prachtige handgemaakte creaties. Kijk maar eens naar de urnen die Keramiek Kunst maakt. Dat zijn ware kunstwerken.

Bijzondere bestemmingen voor as: extra mogelijkheden

Dit zijn slechts enkele voorbeelden om een dierbare op een bijzondere manier te herinneren. Voor meer bijzondere bestemmingen voor as of herinneringsproducten (gemaakt met as) kun je ook contact met ons opnemen. Wij geven je graag vrijblijvend advies. 

Delen:

Reacties (4)

Reactie van Rob Mantel op 18 okt. 2022 17:14
"Cremeren, en de as wordt uitgestrooid"
Reactie van Rob Mantel op 18 okt. 2022 17:13
"Cremeren, en de as wordt iitgestrooid"
Reactie van nellie van wetten op 4 okt. 2021 12:43
"mag ik de as van mijn moeder thuis bewaren,in een vaasje afgegedekt met een glasbol die aan de bovenkant open is waar ik bloemen in kan zetten??"
Reactie van Jantje op 25 mei 2021 20:53
"Mijn vrouw is net gecremeerd in Amsterdam en het idee is om haar AS te STROOIEN bij haar TWEELINGZUS in Utrecht. Crematorium daar....! Zijn er voorwaarden cq Restricties aan verbonden...???"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje