0
Terug naar overzicht

Een overleden dierbare thuis gedenken: 11 ideeën

12/09/2023
Redactie
Delen:
Een overleden dierbare thuis gedenken: 11 ideeën

Er zijn verschillende manieren om een overleden dierbare te herdenken. Je kunt bijvoorbeeld het favoriete plekje van de overledene bezoeken of de lievelingsbloemen van de overledene bij het graf neerleggen, maar er zijn ook heel wat manieren om een overleden dierbare in huis te gedenken. Zo zijn er creatieve ideeën om dierbare herinneringen op een bijzondere manier thuis een plek te geven. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Wij geven je 11 ideeën ter inspiratie.

Een overleden dierbare thuis herdenken: 11 ideeën

1. Kussens en dekens

Lig je regelmatig op de zetel om bijvoorbeeld een film te kijken, kan het gemis je op zo’n moment ineens overvallen. Misschien wel tijdens het kijken van de favoriete film van de overledene of simpelweg omdat je een emotionele film bekijkt of omdat jullie altijd samen op de zetel lagen. Dan kan het fijn zijn als je je even aan iets letterlijk kunt vastklampen zoals een kussentje of een heerlijk warme deken ... Een overleden dierbare thuis herdenken kan perfect met een troostkussen of deken. Je kunt een kussen laten maken met de foto van je dierbare of een tekst. Of je kunt een kussen of deken laten maken van zijn of haar kleding. Op die manier is hij of zij toch nog altijd een beetje bij jou. 

2. Een moderne urne

Misschien voor de hand liggend, maar je kunt een overleden dierbare thuis herdenken door op een mooi plekje een urne te plaatsen. Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden voor urnen. Van gepersonaliseerde urnen tot zeer moderne urnen die soms zelfs helemaal niet meer lijken op een urne. Voor personen die het niet zo leuk vinden dat het bezoek vragen stelt bij het zien van de urne in de living is het ideaal om te kiezen voor een moderne urne die past bij het interieur en meer weg heeft van een modern kunstwerk.

3. Mooie vaas of pot

Een overleden dierbare thuis herdenken, kan ook op een heel subtiele manier. Bijvoorbeeld door de initialen van de overledene in een glazen vaas te laten graveren. In deze vaas kun je regelmatig de lievelingsbloemen van de overledene zetten. Maar een ander interessant idee is de urne of pot door Keramiek Kunst op maat te laten maken. De urne of pot kun je vullen met assen, maar ook met andere waardevolle spullen van de overledene zoals een horloge een bril of een sieraad van hem of haar.

4. Herinneringen in kunst

Wat dacht je van herinneringen in kunst? Zo maakt Portretten van Liefde heel mooie portretten die je een plek in huis kan geven. Ze gaan aan de slag aan de hand van een foto van de overledene. Tot in de kleinste details herinner je je plotsklaps momenten die niet op de foto staan.

5. Favoriete quotes of gedichten van de overledene inlijsten

Je kent ze vast wel, de bekende woorden "live, laugh, love" die je af en toe ingelijst in de woonkamer of slaapkamer (en soms zelfs in het toilet) tegenkomt wanneer je bij iemand op bezoek gaat. Is het geen idee om zelf quotes in te lijsten die jij bij de overledene vindt passen of quotes of uitspraken die de overledene zelf vaak gebruikte? In plaats van quotes kun je natuurlijk ook voor mooie gedichten kiezen. Ga voor een omlijsting die past bij de rest van je interieur en maak er zo een mooi geheel van. Surf eens naar onze quotespagina of naar onze gedichtenpagina voor inspiratie. Wie weet vind je hier wel mooie woorden die jou aan de overledene doen denken.

6. Een stolp

Onder een stolp kun je ook waardevolle spullen bewaren. Waarom geen mooie bloem die je aan hem of haar doet denken? KoesterRozen zijn echte rozen die op een speciale manier geprepareerd zijn (gestabiliseerd) waardoor ze minimaal 2 jaar mooi blijven. Kies de kleur van de roos, de omlijsting (stolp/vitrine/lijst) en voeg eventueel een gravure toe om het helemaal af te maken.

7. Een moodboard met herinneringen aan de muur

Je kunt ook een zogenaamd herinneringsmoodboard maken waarop je jullie mooie herinneringen vastprikt of plakt. Foto's, brieven, gedichten, kleine voorwerpen die van de overledene waren, tekeningen, het kan allemaal. Je kunt er een herinneringsplek aan de muur van maken in je kamer of in de woonkamer. Vooral foto’s werken goed.

8. Herinneringsbeeldje 

Naast een herinnering in de vorm van een schilderij kun je ook aan een beeldje denken. Een beeldje met een speciale betekenis of een beeldje dat jou meteen aan de overledene doet denken. Of wat dacht je van een beeldje dat je ooit van de overledene kreeg? Geef dit gerust een mooi plekje in de living.

9. Herinneringskaarsen

Je kunt een kaarsje aansteken om een overledene dagelijks of op speciale dagen te herdenken. Om het nog extra speciaal te maken kun je ook een persoonlijke kaarshouder laten ontwerpen waar je een kaarsje of theelichtje in kunt doen. Neem bijvoorbeeld Foto in Glas. Zij maken onder andere prachtige kaarshouders van glas waarin de foto van de overledene in 3D is verwerkt. Het is een bijzondere manier om jouw dierbare herinneringen op een unieke manier te laten vereeuwigen en een mooi plekje in huis te geven. Bekijk ook eens ons Pinterestbord vol met inspiratie voor herinneringskaarsen.

10. Herinneringsboompje voor thuis

Een overleden dierbare thuis herdenken, kan ook door een herinneringsboompje te plaatsen. Aan de takken kun je spulletjes hangen die je aan hem of haar doen denken. Bijvoorbeeld foto's of mooie herinneringen die je op papier zet. Heb je geen ruimte voor een klein boompje, dan kun je ook mooie takken in een vaas zetten. Het is een sfeervolle manier om een overleden dierbare thuis te herdenken. 

11. Herinneringsmeubel 

En waarom geen herinneringsmeubel? Javy Design maakt prachtige meubelstukken voor in huis. Ook moderne ontwerpen zoals Memoriae vind je bij hen terug. Dit is niet zomaar een meubelstuk, maar een meubelstuk met een bijzonder verhaal. Met het herinneringsmeubel van Javy Design herdenk je een overleden dierbare op een stijlvolle manier.

Een overleden dierbare thuis herdenken: meer ideeën

Heb jij nog leuke ideeën om een overleden dierbare thuis te herdenken of heb je zelf ook dierbare herinneringen als decoratie in huis? Laat het ons weten in de reacties. Wie weet haalt iemand anders hier ook wel inspiratie uit!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje