0
Terug naar overzicht

Het opstellen van het testament

04/02/2016
Redactie
Delen:
Checklist: het opstellen van het testament

Als je niet wil dat bij het overlijden het wettelijke erfrecht wordt gevolgd, is het maken van een testament zinvol. In de wet staat opgenomen wat er automatisch met het nalatenschap gebeurt als iemand komt te overlijden. Als je hier vanaf wilt wijken dan biedt een testament uitkomst. Met een testament kun je jouw wensen t.a.v. je nalatenschap zwart op wit laten zetten. Wij geven je wat nuttige informatie die van pas kan komen als je er over denkt om een testament op te laten stellen.

De erfgenamen volgens de wet

In de wet staat dat alleen familieleden erven. De wet verdeelt erfgenamen in vier groepen van bloedverwanten. De wet bepaalt in welke volgorde de erfgenamen worden opgeroepen. Er worden daarbij vier groepen onderscheiden.

De vier groepen erfgenamen:

  • echtgenoot / geregistreerd partner en kinderen
  • ouders, broers en zussen
  • grootouders
  • overgrootouders

Zolang er in de ene groep nog een erfgenaam is, komt een volgende groep niet aan bod. Als er in geen van de vier groepen erfgenamen zijn, dan gaat de erfenis naar de Staat der Nederlanden.

Met een testament bepaal je zelf wie erfgenaam is en wie niet

Mocht je iemand anders de nalatenschap willen laten erven dan is het handig om een testament op te stellen. In een testament staat wie erfgenaam is en wie juist niet. De erfgenamen hoeven helemaal geen familieleden te zijn van de overledene. Misschien wil jij wel andere erfgenamen aanwijzen zoals een goede vriend of een mooie stichting. Een ander voorbeeld is als je jouw bezittingen na wilt laten aan een partner waarmee je niet getrouwd of geregistreerd bent. Ook al wonen jullie samen, volgens de wet is jouw partner dan geen erfgenaam. In een testament kun je van deze partner een erfgenaam maken. Een eventuele voogdij, bedrijfsopvolging en bezittingen in het buitenland kunnen ook worden opgenomen in het testament.

In het testament kun je ook laten opnemen wie welk bezit erft. Zo weet je dat jouw nalatenschap en dierbaar bezit bij de juiste persoon komt en hiermee voorkom je eventuele ruzies.

Het opstellen van het testament

Hoe ga je te werk? De eerste stap is om contact op te nemen met een notaris. Zij kunnen advies geven en een juist rechtsgeldig document opstellen. De notaris zal in overleg alle wensen noteren en een ontwerptestament toesturen ter controle. Zodra het testament akkoord is, kun je een afspraak maken om het testament te ondertekenen. Ook krijg je een afschrift van het testament met een door de notaris gewaarmerkte kopie. Het originele testament blijft in het archief van de notaris.

De notaris zorgt dat het testament vervolgens wordt ingeschreven bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Hierbij wordt de inhoud niet bekend gemaakt. Bij het overlijden heeft iedere notaris inzicht in het testament.

Aanpassingen in het testament

Het kan zijn dat er iets verandert in jouw situatie. Het is dus verstandig eens in de zoveel tijd te controleren of het testament nog klopt. Zet het om de paar jaar als actie in je agenda, zodat je eraan herinnerd wordt. Mocht er een nieuw testament worden aangemaakt en worden ingeschreven bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag, vervalt automatisch het oude testament. Wel raden we aan thuis het oude afschrift te vernietigen.

Delen:

Leveranciers

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een testament? Bekijk dan onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (4)

Reactie van Arend Binder op 27 jul. 2018 07:58
"Goed dat de wet de nalatenschap regelt, maar dat men met een testament zelf de mogelijkheid heeft hier vanaf te wijken. U zegt dat men zelf kan bepalen wie erfgenaam is. Als je bijvoorbeeld getrouwd bent en de erfenis aan een vriend geeft, hoe zit dat dan? "
Reactie van Filip op 11 jun. 2018 13:00
"Ik lees hier dat je partner niet automatisch erfgenaam is als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Is er nog een verschil in het erfrecht voor een echtgenoot of een geregistreerd partner? Mijn vriendin en ik zijn namelijk niet getrouwd, maar wel geregistreerd. Ik wil wel graag dat zij erft, mocht er iets gebeuren. "
Reactie van Diederik Visser op 24 mei 2018 12:35
"Ik vind het fijn dat je zelf mag vaststellen wie er erfgenaam is en wie niet. Mijn vriendin en ik zijn niet getrouwd, maar ik zou het oneerlijk vinden als zij geen erfenis zou krijgen, mocht ik te komen overlijden. Ik heb voor de rest met mijn advocaat ook precies vastgelegd wie wat krijgt, want ik wil inderdaad geen ruzies. Het lijkt me dat dat niet gaat gebeuren, maar je weet maar nooit. "
Reactie van Jan Dijkstra op 26 apr. 2018 08:47
"Interessant dat er vier groepen zijn van wettelijke erfgenamen. Wat gebeurt er als je helemaal geen erfgenamen hebt en ook geen testament hebt? Ik heb een testament laten opstellen, zodat mijn partner erft (ik ben niet getrouwd en heb ook geen geregistreerd partnerschap). http://www.dv-vd.nl/277/particulier/schenken-en-erven/liever-een-testament"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje