0
Terug naar overzicht

Veelgestelde vragen over de erfenis

05/03/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
vragen over de erfenis

Rond de erfenis bestaan soms onduidelijkheden. Hoe bepaal je wie de erfgenamen zijn, wat zet je in een testament en moet je een erfenis altijd aanvaarden? Om verwarring over de erfenis te voorkomen, vind je hieronder 13 belangrijke vragen en antwoorden over dit onderwerp.

13 x veelgestelde vragen over de erfenis

1. Wat is een erfenis precies?

Je weet ongetwijfeld wat een erfenis ongeveer betekent. Toch denken veel mensen bij een erfenis vooral aan het erven van geld en voorwerpen. Maar wist je dat mogelijke schulden ook tot de erfenis behoren? Een erfenis omvat immers het totaal van goederen, geld en schulden die een overleden persoon achterlaat. Men noemt een erfenis ook wel een nalatenschap. Ze vertegenwoordigt alles wat de overledene nalaat, zoals bijvoorbeeld een huis, bedrijf of huisdier.

2. Wie krijgt de erfenis?

Wanneer men iemand tot erfgenaam benoemt, krijgt die persoon de hele erfenis. Bij meerdere erfgenamen verdeelt men de erfenis. Men kan ook een deel van de erfenis aan bijvoorbeeld een goed doel schenken. Wie de erfenis precies krijgt, hangt meestal af van de vraag of de overledene een testament opstelde. Is dit niet het geval, bepaalt het wettelijk erfrecht de verdeling van de erfenis. De wet deelt de mogelijke rechthebbende erfgenamen op in vier groepen. Pas als in een groep geen familielid aanwezig is, komen personen uit de daaropvolgende groep in aanmerking als erfgenaam. De volgorde ziet er als volgt uit:

  1. De eersten die recht hebben op de erfenis als er geen testament is opgesteld, zijn de echtgenoot of geregistreerde partner en de kinderen.
  2. De tweeden die in aanmerking kunnen komen zijn de ouders, broers en zussen.Op de derde plaats komen de grootouders.
  3. Als er geen sprake is van bovenstaande relaties, omdat je niet gehuwd bent of geen geregistreerde partner hebt, er geen kinderen, broers en zussen zijn en als jouw (groot)ouders niet meer leven, komen de overige familieleden in aanmerking voor de erfenis.

3. Moet ik per se een testament hebben?

Je hoeft niet noodzakelijk een testament te hebben, maar het heeft wel veel voordelen. In een testament leg je belangrijke zaken vast over de erfenis. Dat is handig voor jezelf én voor de nabestaanden. Je kunt er bijvoorbeeld onduidelijkheden of zelfs ruzies mee vermijden als je duidelijk opschrijft wie wat krijgt. Lees in het artikel Waarom een testament en wat zet je hierin? meer over het nut van een testament.

4. Wat is het verschil tussen een testament en een verklaring van erfrecht?

Je weet nu waarom een testament handig is, maar wat is een verklaring van erfrecht? Dat zorgt vaak voor verwarring. In een testament bepaal je wie de erfgenamen zijn, terwijl in een verklaring van erfrecht de notaris noteert wie de erfgenamen zijn na iemands overlijden. Als er geen testament is, zijn dat de wettelijke erfgenamen. Erfgenamen kunnen de verklaring van erfrecht bij de notaris opvragen. Banken en andere instanties vragen er soms naar, zodat erfgenamen de zaken van de overledene kunnen regelen.

5. Is een codicil voldoende om de erfenis te regelen?

Een codicil is een alternatief voor een testament, maar het is niet voor iedereen genoeg. Voor de verdeling van je vermogen, het huis, de zorg voor kinderen of om iemand te onterven, moet je naar de notaris. Andere zaken, zoals de verdeling van spullen en je uitvaartwensen, kun je thuis schriftelijk vastleggen in een codicil. Een codicil maak je zelf, gratis, handgeschreven, ondertekend en met de datum van ondertekening. Maar er zijn beperkingen. Er kunnen twijfels zijn over de betrouwbaarheid, het kan kwijtraken of opzettelijk achtergehouden worden. Een codicil kan ongeldig zijn als het niet aan de eisen voldoet.

6. Wat betekent onterven?

Om iemand te onterven, moet je naar de notaris. Het onterven van een partner of kind moet in een testament vastgelegd worden. Je hoeft de onterfde niet te informeren, want het gaat om jouw erfenis en je wilt daar zoveel mogelijk zeggenschap over hebben. Je kunt iemand onterven omdat je bijvoorbeeld geen goede band hebt met die persoon of omdat je je erfenis aan iemand anders wilt schenken. 

7. Wat is een legitieme portie?

Een legitieme portie, of kindsdeel, is de helft van de waarde van het erfdeel in geld dat een kind zou krijgen als de overleden ouder geen testament had opgesteld. Een onterfd kind kan ook bijvoorbeeld een klassieke zetel erven. De waarde van de sofa wordt dan afgetrokken van de legitieme portie. Zonder testament wordt de erfenis wettelijk verdeeld, en kan het kind de legitieme portie binnen vijf jaar na het overlijden van de langstlevende ouder opeisen. Als je een partner onterft, heeft die geen recht op de legitieme portie.

8. Kan een minderjarige erfgenaam zijn?

Vanaf de geboorte heeft een kind recht op de erfenis van de ouders, tenzij je het onterft. Iemand onder de 18 mag de erfenis echter nog niet aanvaarden. Dat doen de ouders of wettelijke vertegenwoordigers. Met toestemming van de rechtbank kunnen zij de erfenis ook verwerpen. Een minderjarige is nooit aansprakelijk voor mogelijke schulden in een erfenis.

9. Wat is een executeur?

Een executeur is iemand die de erflater in een testament aanwijst om de nalatenschap af te handelen. De executeur heeft belangrijke taken, zoals het betalen van rekeningen, het opzeggen van abonnementen en het inventariseren van schulden en bezittingen. De executeur moet zich verantwoorden aan de erfgenamen, die uiteindelijk moeten instemmen met de verdeling en afwikkeling van de erfenis.

10. Hoe lang duurt de afwikkeling van de erfenis?

Het afwikkelen van een erfenis kan ingewikkeld zijn en tijd kosten, vooral als er meerdere erfgenamen zijn die het niet eens zijn. Het proces heeft drie stappen: 

  1. het verkrijgen van een verklaring van erfrecht,
  2. het doen van successieaangifte en 
  3. de definitieve verdeling van de goederen.

De duur varieert, maar kan soms jaren in beslag nemen. Vooral als er sprake is van meerdere erfgenamen die moeilijk tot overeenstemming kunnen komen over de verdeling van de erfenis. Zodra de spullen zijn verdeeld wordt er aangifte gedaan bij de Dienst Belastingen. Nadat alle belastingen zijn afgedragen en alle rekeningen voor bijvoorbeeld de kosten van de executeur zijn betaald, wordt het overgebleven geld uitgekeerd aan de erfgenamen. 

11. Moet ik de erfenis per se aanvaarden?

Nee, je bent niet verplicht een erfenis te aanvaarden. Je hebt drie opties: 

  • de nalatenschap zuiver aanvaarden, 
  • verwerpen of 
  • beneficiair aanvaarden. 

Elke optie heeft gevolgen, die je leest in het artikel 'Erfenis en schulden: hoe zit dat precies?'.

12. Moet ik belasting betalen op de erfenis?

Meestal moet je erfbelasting betalen op een erfenis. Je krijgt wel een vrijstelling over het eerste deel van de erfenis. De belasting hangt af van de waarde van de erfenis en je relatie met de overledene. Hoe groter de waarde en hoe verder de relatie, hoe meer belasting je betaalt.

13. Welke kosten zijn aftrekbaar voor de erfenis?

Bepaalde kosten kun je aftrekken van de erfenis, waardoor je minder erfbelasting betaalt. Als de erflater schulden achterlaat, kun je die aftrekken als je de erfenis zuiver aanvaardt. Ook uitvaartkosten, zoals de aankoop van een graf, grafrechten, rouwadvertenties, huur van een condoleanceruimte en bloemen, zijn aftrekbaar. Let wel op dat deze kosten worden verminderd met eventuele uitkeringen.

Heb je zelf nog vragen over de erfenis? Laat ze dan hieronder achter.

Bron: Notaris.be

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een notaris die jou kan helpen bij zaken rondom de erfenis? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (12)

Reactie van A.J.Bos op 2 nov. 2023 19:49
"Mijn vader is in 2001 overleden en had een langstlevende testament.Hij had oa een viool toebedeeld via testament aan een bepaald persoon maar die was nergens traceerbaar. Is het dan zo dat de viool dan weer terugvalt in de nalatenschap van moeders en dat zij eventueel deze viool mag verkopen?"
Reactie van Petra Pothoven op 23 mrt. 2023 11:39
"Mijn vader heeft na het overlijden van mijn moeder een geregistreerd partnerschap aangegaan met een nieuwe partner. Hij heeft in zijn testament alles nagelaten aan zijn partner. Daar heeft hij ook samen een appartement mee gekocht. In zijn testament ben ik onterfd, maar door zijn overlijden is het testament van mijn moeder open komen te liggen. Ik ben wel erfgenaam van mijn moeder. Hij heeft destijds zijn woning verkocht en met dat geld het huidige appartement aangekocht. Dus het gedeelte van m’n moeder zit in de stenen vh appartement. Om mijn erfdeel van m’n moeders testament op te eisen zal er dus geld over de brug moeten komen. Moet de partner van m’n vader dan maar haar appartement verkopen om mij m’n erfdeel van m’n moeder te kunnen uitbetalen?"
Reactie van Edith Donck op 13 feb. 2023 11:50
"Als een kind in de bijstand zit en hij/zij krijgt een erfenis, dan vervalt de bijstand. Hoe kan dat omzeild worden zodat het kind in de bijstand blijft? En toch kan profiteren van de financiële voordelen? Een fonds of trust oprichten en de erfenis spreiden?"
Reactie van vercauteren patrick op 31 okt. 2022 21:21
"kan ik telefonich contact opnemen metCHRIstianne verhaeg coenders over nalatenschap"
Reactie van Martin van Wijk op 12 sep. 2022 23:05
"Ouders hebben 2 gehuwde kinderen San en Sar, waarvan San samen met zijn echtgenote één kind Jay hebben. San overlijdt vóór de langstlevende ouder overlijdt. Er kan dan sprake zijn van aanwas en/of plaatsvervulling. Bij aanwas zou het gehele erfdeel naar Sar gaan en bij plaatsvervulling zou het erfdeel voor de helft naar Jay gaan en de helft naar Sar. Is het echter niet zo, dat de helft van het erfdeel (het erfdeel van San) naar de echtgenote van San gaat? En als dat niet zo is, hoe regel je dat dan in je testament?"
Reactie van Frans de Ceulaer op 6 jul. 2022 14:25
"Wat gebeurt er als eeen erfgename in lijn komt te overlijden gedurende de erfenisverdeling?"
Reactie van Franco Mastrosimone op 11 nov. 2021 00:54
"Mijn broer en vader willen dat ik de nalatenschap verwerp.van mijn overleden broer Zodoende de nalatenschap volledig op vader komt. Ik opteer echter om dan vooraf een notarieele overeenkomst op te maken voor er wordt verworpen. Waar in wordt benadrukt dat ik van vader een schenking krijg. Dat overeenkomt met het wettelijk erfdeel zijnde 1/4 voor vader 3/4 voor mijn broer en ik. Anders ben îniet zeker dat ik iets ga zien van de erfenis. Ik voel dat er iets niet klopt. Mijn broer regelt alles. En betaalde met zijn persoonlijke rekening een factuur van de schatting van de woning in de nalatenschap. Volgens mij komt dit over als stilzwijgend de erfenis aanvaard te hebben. Of niet. Als ik verwerp gaat alles naar mijn broer en heb ik niets. Ik denk dat hij niet meer kan verwerpen omdat hij al te veel betrokken is om te kunnen verwerpen. OF HEB IK HET MIS?"
Reactie van Wil op 19 aug. 2021 11:57
"Ik ben gescheiden en heb 2 volwassen kinderen. Ik ben voor de 2x getrouwd en mijn huidige echtgenoot heeft geen kinderen. Mijn man heeft voordat wij trouwden een testament laten maken en mij als enig erfgenaam benoemd. Indien ik eerder overlijd dan mijn man, wie erft dan als mijn man overlijd? Zijn dat dan mijn kinderen?"
Reactie van Valerie op 15 mei 2021 14:06
"Na het overlijden van mijn vader, heeft zijn vriendin de camper overgezet op haar naam, en daarmee gezegd dat de camper van haar is. Ik en mijn zus zijn enige erfgenamen, mag zij dit zomaar doen zonder overleg met ons, camper heeft ze inmiddels verkocht en wij krijgen er geen cent van nu , terwijl het op naam van mijn vader stond en bij zijn bezittingen."
Reactie van Tonny op 20 feb. 2021 18:22
"Mijn moeder (weduwe) woont in een verzorgingshuis. Heeft geen eigen huis of iets dergelijks. Er staat geld op haar bankrekening. Wanneer zij zou komen te overlijden, moet er dan geld afgedragen worden aan de staat? Of kunnen we het bedrag, na aftrek van de kosten, verdelen over de 4 kinderen. Het bedrag staat ong. Op 10.000 euro"
Reactie van Christianne Verhaeg op 27 aug. 2020 16:39
"Om een erfenis te verwerpen heb je geen verklaring van erfrecht nodig, alleen een kopie van de overlijdensakte. Als broer kun je die bij de gemeente opvragen waar je zus is overleden. De kosten hiervan zijn 10-15 euro. De nalatenschap verwerpen kun je vervolgens zelf regelen, ook een notaris is niet nodig. Je kunt hiervoor naar de balie van de rechtbank. Het klopt dat de kosten hiervan € 130,00 zijn, dat is het griffierecht dat de rechtbank in rekening brengt. De afweging is echter dat je anders het risico loopt dat je de nalatenschap zuiver aanvaardt en ook voor schulden aansprakelijk bent. Dat risico zou ik niet nemen, zeker als je niet weet of de nalatenschap positief is. Je hebt dus geen verklaring van erfrecht nodig, noch een notaris, noch een advocaat. De kosten van het verwerpen zijn 130 euro en je kunt het zelf regelen bij de rechtbank. Mocht je vragen hebben, dan neem contact met me op! Met vriendelijke groet, Christianne Verhaeg Coenders Nalatenschap"
Reactie van Frank Schuurmans op 24 jul. 2020 13:40
"Mijn zus is overleden in maart 2020. Ze had geen kinderen en ook geen partner. Ik heb verder geen contact met de familie en was er bij toeval achter gekomen dat ze was overleden. Nu krijg ik brieven van de gemeente over belastingen die ik moet betalen omdat ik schijnbaar erfgenaam ben. Ik wil de erfenis verwerpen, maar als ik dat wil doen bij de rechtbank heb ik een verklaring van erfrecht nodig. Deze heb ik niet en moet deze opvragen via de gemeente. De gemeente geeft aan omdat ik niet in de eerste lijn zit, dat dit alleen kan via een advocaat. Dat wil zeggen dat ik eerst 130,- moet betalen aan de rechtbank om de erfenis te verwerpen en daarna het tarief van een advocaat hoe hoog dit bedrag is weet ik niet. Dat betekent dat ik erg veel kosten moet maken om de erfenis te verwerpen, omdat ik niet het risico wil lopen dadelkijk voor schulden op moet draaien voor iemand waar ik geen binding meer me heb. Is er een andere mogelijkheid, die goedkoper is. Alvast bedankt."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje