0
Terug naar overzicht

Terminaal zijn: wat kun je nalaten aan een kind?

12/02/2018
Redactie
Delen:
nalaten aan een kind

Als je terminaal bent, heb je helaas geen andere keuze dan je (langzaam) bezig te gaan houden met de waardevolle mensen om je heen en hoe je jouw laatste levensfase(n) met hen wilt gaan invullen. Daarnaast kun je je gedachten ook laten gaan over mogelijke dingen en/of gebaren die je aan deze mensen zou kunnen nalaten. Eerder gaven we je al een aantal voorbeelden van mooie zaken die je kunt nalaten aan je geliefde. Maar, wat als je weet dat je je kind moet achterlaten? Hieronder enkele tips met voorwerpen die je kunt nalaten aan jouw kind ... Zodat hij of zij jou altijd op mooie momenten zal herinneren.

1 Samen knutselen: een schatkist vol prachtige herinneringen

Als je een relatief jong kindje gaat achterlaten, is het een heel mooi idee om hem of haar te betrekken bij hetgeen dat je wilt nalaten. Dit is niet alleen voor het kind een waardevolle bijdrage aan het rouwproces dat voor de deur staat, ook voor jou is dit een fijne invulling van de tijd die je nog hebt samen. Knutsel bijvoorbeeld samen een grote schatkist in elkaar, die je vervolgens vult met jullie mooie herinneringen samen. Dit kunnen foto's zijn, maar ook die langverwachte tickets voor die  voetbalwedstrijd waar jullie laatst heen gingen. Of maak zelf een aantal mooie dingen (briefjes, cadeautjes) die je in deze schatkist legt, die hij of zij pas mag openmaken op de datum die jij erop schreef.

2 Een cadeautje op elke belangrijke dag van het jaar

Dit voorbeeld zag je ook al terug in ons item omtrent mooie gebaren die je kunt nalaten aan je geliefde, maar kan ook zeker meegenomen worden in de ideeënlijst voor het nalatenschap van je kind. Ga voor jezelf eens na welke belangrijke dagen er het komende jaar aan zitten te komen. Zijn of haar verjaardag bijvoorbeeld ... En die Kerstdagen, die vanaf nu eigenlijk nooit meer hetzelfde zullen zijn. Jij kent jouw kind als geen ander en je weet precies waar zijn of haar hart sneller van gaat kloppen. Voorzie elk cadeautje van een lief, inleidend briefje en schrijf op de verpakking voor welke gelegenheid het cadeautje is.

3 Bespreek met je kind welke spullen voor hem of haar belangrijk zijn

Het lijkt misschien wat voor de hand te liggen, maar het daadwerkelijk praten met je kind over hetgeen dat je na wilt laten en wat voor hem of haar belangrijk is, gebeurt lang niet altijd. Het is misschien wat confronterend, maar door aan jouw kind te vragen aan welke spullen hij of zij emotionele waarde hecht, wordt bij jou de mogelijkheid gecreëerd om jouw stukje nalatenschap aan hem of haar nog waardevoller te maken. Heeft je zoon bijvoorbeeld aangegeven fan te zijn van jouw platencollectie, maak dan een mooie bundeling van jouw platen en voorzie elke plaat van een briefje met jouw persoonlijke verhaal dat erachter schuilt, bijvoorbeeld.

4 Een handgeschreven brief nalaten aan een kind ...

Simpel, maar enorm waardevol: schrijf een mooie brief waarin je al jouw gevoelens naar je kind uit. Of zie deze brief als een gelegenheid om al jouw toekomstwensen voor hem of haar op te schrijven: dat je zeker weet dat hij of zij die geweldige job gaat scoren bijvoorbeeld en dat je altijd over hem/haar zult waken, waar hij of zij ook gaat of staat ...

5 ... Of een reeks brieven met to-do instructies

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om - net zoals we dat in de film P.S. I Love You al zagen - een reeks van brieven voor te bereiden, bijvoorbeeld een jaar lang elke maand een exemplaar... twaalf dus. Elke maand geef je jouw kind een opdracht die hem of haar een heel klein beetje helpt in het rouwproces. Natuurlijk moet je deze opdracht wel afstemmen op de leeftijd van je kind. Is je zoon of dochter bijvoorbeeld twaalf, dan kun je als opdracht uitschrijven dat hij of zij bijvoorbeeld een dagje gaat genieten in een pretpark met de andere ouder (en jij voorzag natuurlijk de tickets!). Is je zoon of dochter al wat ouder, dan kan een opdracht zijn om een festival te bezoeken met zijn of haar beste vriend(in) en ook hier zorg jij ervoor dat de tickets er al zijn.

6 Een 'Remember me' videoboodschap nalaten aan een kind

Het kan helaas ook zo zijn dat je kindje dusdanig jong is op het moment dat jij gaat sterven, dat hij of zij misschien maar enkele dagen, weken, maanden of jaren van je heeft meegekregen. Hoe mooi is het dan dat jij op film vastlegt wie jij bent als vader of moeder? Wat typeert jou? En wat deed je altijd zo graag met hem of haar? Of wat dacht je van een uitgebreide babbelsessie over de gekke, leuke en mooie dingen die je als vader of moeder met hem of haar als kind meemaakte? Hij of zij zal zich dit immers niet meer (zo goed) herinneren, maar door deze mooie momenten vast te leggen op beeld, betrek je jouw kind - ook in een latere levensfase, als jij er niet meer bent - in de mooie momenten die jullie samen deelden.

7 Een fotoboek met jullie mooiste, liefste en gekste foto's samen

Verzamel de foto’s waarop jullie gieren, lachen, brullen of gekke gezichten trekken. Juist: de foto's die eigenlijk altijd zo vanzelfsprekend lijken, vormen nu de mooiste herinnering ooit. Bundel ze in een mooi fotoboek. Je kunt er voor kiezen om een fotoboek online te maken, maar je kunt ook je creatieve handen uit de mouwen steken en zelf een fotoboek in elkaar knutselen.

8 Voor elke levensfase die komt een persoonlijke wens

Ja, het is enorm lastig dat je die levensfases van je kind niet zult gaan meemaken. De pubertijd bijvoorbeeld, of het moment dat hij of zij mag starten met rijlessen. Je kan er fysiek dan misschien niet meer bij zijn, maar je kunt wel jouw wensen per levensfase nalaten. Hoe? Via kleine briefjes bijvoorbeeld, of via kleine cadeautjes die je door een ander familielid laat overhandigen.

9 Een persoonlijk sieraad samen laten ontwerpen

Je kunt er ook voor kiezen om een mooi sieraad speciaal voor je kind te laten samenstellen. Een prachtige ring met jullie initialen of een armbandje waarin je die spreuk verwerkt die voor jullie zo belangrijk is. Tip: betrek hem of haar bij het ontwerpproces en ga samen naar een juwelier om dit persoonlijke gedenksieraad te laten maken.

10 Een 'levenslessen kit' als steuntje in de rug

Dit lijkt een beetje op het schatkist idee dat we eerder al omschreven, alleen zit het verschil hierin dat je deze survival kit zelf maakt, eigenlijk zonder dat je kind ervan afweet. Het is een pakket waarin je jouw adviezen verstopt die hem of haar helpen in het verdere leven. Dat kan een opsomming van levenslessen zijn om het hem of haar een beetje makkelijker te maken (denk aan sollicitaties, de eerste dag op de hogeschool of het moment dat je zoon of dochter een eerste huis wil kopen). Ook mooi: een lijstje met how to deal with it tips, voor als je kind heel erg verdrietig is en jou als ouder heel erg mist. Het is in onze ogen misschien wel het allermooiste wat er is: persoonlijke adviezen nalaten aan een kind, om zodoende als ouder je aanwezigheid toch nog een plekje te geven in zijn of haar leven.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje