0
Terug naar overzicht

Bloemen na de uitvaart: DIY ideeën

02/04/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
Bloemen na de uitvaart

Kleurrijke boeketten maken steeds meer een belangrijk onderdeel uit van de uitvaart. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de prachtige bloemen na de uitvaart? In de meeste gevallen worden deze  weggegooid. Dat is natuurlijk zonde. Daarom gingen wij op zoek naar bijzondere DIY-ideeën. Ter inspiratie lijstten we toffe ideeën op, zodat je de bloemen na de uitvaart nog iets langer kunt bewaren.

Bloemen na de uitvaart: diverse DIY-ideeën 

Mee naar huis nemen

Je kunt er als nabestaande voor kiezen om de bloemstukken mee naar huis te nemen. Geef ze de volgende dagen een mooi plekje in huis. Zet de bloemen na de uitvaart in een geschikte vaas, misschien zelfs in de lievelingskleur van de overledene voor een extra persoonlijk gevoel. Richtte je thuis een herdenkingsplekje in met allerlei spullen en foto's van de overledene? Dan kun je de bloemen erbij plaatsen als aandenken aan het laatste afscheid. Beginnen de bloemen na een aantal dagen te verwelken? Dan kun je er indien gewenst voor kiezen om ze telkens te vervangen door dezelfde soort bloemen.

Bloemen plukken uit de rouwbloemen

Er wordt ook steeds meer gekozen voor grote bloemstukken in allerlei kleuren en soorten. In plaats van de bloemen weg te gooien, kun je alle gasten of alleen de familie, één voor één naar voren laten komen om een bloemetje te plukken uit bijvoorbeeld een groot rouwstuk op de kist. Zo nemen zij ook een mooie herinnering mee naar huis. Dit is een mooi ritueel waarbij je de nabestaanden betrekt bij het laatste afscheid. En deze betrokkenheid kan een positieve invloed hebben op het verloop van het rouwproces. 

Het rouwboeket bewaren 

Je kunt de door jou geplukte rouwbloemen na de uitvaart ook bewaren door ze in een uniek en persoonlijk object te verwerken. Dit kun je zelf uitproberen met behulp van DIY-tips van Pinterest of ergens anders, maar ... voor een perfect resultaat kun je hiervoor ook een professional onder de arm nemen. Laat het rouwboeket bijvoorbeeld maken door Floral Stories. Floral Stories biedt een breed assortiment aan mogelijkheden om jouw rouwbloemen te vereeuwigen en de herinneringen aan je overleden dierbare dicht bij je te dragen. Zij staan voor een moderne, innovatieve en duurzame manier van bloembehoud, waardoor de kleur, vorm en textuur zoveel mogelijk intact blijven. Het rouwboeket bewaren in een gepersonaliseerd voorwerp kan erg waardevol zijn vb. een object in de vorm van een vierkant, een piramide, een hart, maar ook aan een lief waxinelichtje of een herinneringssieraad. Het kan allemaal!

Bloemen na de uitvaart drogen

De uitvaartverzorger vraagt na afloop meestal aan de naaste familie of zij de bloemen mee naar huis willen nemen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de bloemen thuis te laten staan totdat ze verwelken en je ze uiteindelijk zelf moet weggooien, maar gelukkig bestaan er genoeg andere alternatieven. Zo kun je ze ook laten drogen bijvoorbeeld. Enkele andere ideetjes:

  • Potpourri; van de gedroogde bloemblaadjes kun je heerlijk ruikende potpourri maken. Tips en tricks hiervoor vind je op het internet.
  • Een zeepje; zelf zeep maken kan op allerlei manieren, maar wist je dat je ook een zeepje kunt maken met gedroogde bloemblaadjes? Naast het feit dat het superlekker ruikt, is het ook nog eens erg natuurlijk. 
  • Een schilderij; Verf fungeert als lijm voor de bloemen. Neem een witte achtergrond of kies een kleur die bij de bloemen past óf een kleur die de overledene erg mooi vond. Is het doek droog, dan kun je er een laag clear tar gel op aanbrengen. Dat verlengt de duurzaamheid van het schilderij en zorgt ervoor dat het na korte tijd niet onaangenaam gaat ruiken.
  • Een kaars; met de gedroogde bloemen kun je ook een mooie kaars maken die je kunt aansteken op bijzondere dagen waarop het gemis extra groot is. Het kaarsvet kun je parfumeren met een flesje jasmijn olie en een scheutje geranium olie.

Foto 1 t/m 5:  Floral Stories

Naar een woonzorgcentrum brengen

Of breng de bloemen naar een woonzorgcentrum in de buurt. Zij kunnen de bloemen als fleurige decoratie gebruiken, waar de bewoners vrolijk van worden. Zo maak je met deze bloemen tóch nog een liefdevolle en warme sfeer.

Geef ze als bedankje mee na de plechtigheid

Heb je er al aan gedacht om de bloemen na de uitvaart aan de gasten mee te geven als bedankje? Zet een of twee bloemetjes in een klein vaasje en laat die vaasjes na afloop uitdelen of zet ze neer op een tafeltje bij de uitgang. Zo heeft iedereen een klein aandenken aan deze uitvaartplechtigheid.

Bloemen na de uitvaart: nog meer ideeën

Naast bovengenoemde DIY-ideeën bestaan er nog veel meer bijzondere opties. In het artikel 'Bloemen van de uitvaart hergebruiken' geven we nog meer tips voor het hergebruiken van de bloemen na de uitvaart. Er bestaan veel bedrijven die hier iets moois van kunnen maken.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje