0
Terug naar overzicht

Knutselhoek op de uitvaart: verschillende mogelijkheden

17/05/2022
Redactie
Delen:
knutselhoek op een uitvaart

Een dierbare verliezen is voor kinderen vaak moeilijk om te begrijpen. Met een knutselhoek op de uitvaart kunnen kinderen hun verdriet op een ludieke manier uiten. Jonge kinderen kunnen soms ook niet lang stilzitten op een uitvaart. Knutselen biedt dan een afleiding. Weet je niet hoe je een knutselhoek moet inrichten? Wij geven je graag enkele tips.

Maak een tekeningenwand of -slinger

Geef de kinderen de vrijheid om te tekenen wat ze willen. Misschien willen ze een overleden opa in de hemel tekenen, of iets wat niets met de uitvaart te maken heeft. Als een kind niet weet wat het moet tekenen, kan een volwassene helpen. Leuk idee: maak van de tekeningen een mooie wand, een slinger of leg ze op de kist. Zo laat je de kinderen op hun eigen manier afscheid nemen.

Aan de slag met origami

Met vouwblaadjes kun je allerlei leuke dingen maken. Vouw een bos papieren bloemen, een paar vrolijke bootjes, vogels of vlinders, en versier er de kamer mee. Zo geef je het afscheid vorm met origami.

Versier een glazen pot als herinneringslantaarn

Neem een paar propere confituurpotten of andere glazen potten en laat de kinderen ze versieren met gekleurd vliegerpapier, verf of stift (gebruik wel speciale glasstiften). Geef elk kind daarna een theelichtje dat ze in de pot kunnen doen. Steek het lichtje aan en zet de herinneringslantaarn op een mooie plaats. Let op: als je de pot met stift versiert, moet je hem in de oven zetten. Anders blijft de versiering niet goed zitten.

Schilder op stenen

Neem voor de uitvaart een paar kleine en grote stenen mee naar de knutselhoek, samen met de kinderen of alleen. Laat elk kind een steen versieren en leg die stenen bijvoorbeeld bij het graf.

Vul een troostboekje

Kinderen kunnen veel gevoelens hebben als iemand doodgaat. Je kunt elk kind een boekje geven om herinneringen in te bewaren. Ze kunnen er foto’s in kleven, mooie tekeningen in maken en persoonlijke tekstjes op of in schrijven. Ze mogen het boekje mee naar huis nemen en er later nog in werken.

Maak een doosje met herinneringen

Geef elk kind een klein doosje dat ze kunnen versieren, bijvoorbeeld met verf of mozaïek. Dit wordt een doosje met herinneringen aan de overledene. Stop er bijvoorbeeld een foto en lieve woorden in.

Versier een bloempotje

Kies kleine bloempotjes die de kinderen zelf kunnen versieren. Geef ze een mooi bloemetje of vetplantje om in de pot te zetten en hang of zet ze op een mooie plaats.

Versier een fotolijstje

Kinderen zien graag een foto van een overleden dierbare. Laat ze daarom een fotolijstje versieren tijdens de uitvaart. Ze mogen het lijstje mee naar huis nemen. Kies een mooie foto uit van de overledene en zet het lijstje op zijn of haar kamer of in de woonkamer. Zo heeft het kind de overledene altijd dicht bij zich.

Een knutselhoek op de uitvaart inrichten

Een knutselhoek op de uitvaart kan een mooie toevoeging zijn voor de kinderen. Bespreek met de uitvaartondernemer hoe je dit op de locatie kunt organiseren. Wil je graag dat de kinderen bij de uitvaart zijn, maar wil je zelf niets missen van de ceremonie en de condoleance? Regel dan een kinderopvang op locatie, die even voor de kinderen zorgt.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Yvonne Coolen de Kok op 13 apr. 2023 13:37
"Hallo, Ik was op web aan zoeken en kwam op jullie mooie site terecht. Een site andere dan alle andere! Maar goed mijn vraag, Misschien hebben jullie nog tips. Mijn vader &en opa is ernstig ziek en zal over enige tijd komen te overlijden. Mijn ouders zijn gek op de kleinkinderen ( 3 jongens van 6 - 4 - 4 jaar en kleindochter van nu bijna 2 jaar) en willen dat zij een centraal staan rol of aanwezigheid mogen hebben tijden ziekte bed overleden, dienst op natuurbegraafplaats maashorst (met regels) en het rouw proses. Ik vond het idee van een knutsel hoek een super mooi idee. Mogelijk hebben jullie nog meer inspirerende ideeën? bellenblaas hebben we over gesproken, maar mijn ouders vinden wel dat er dan een gesproken inspirerende tekst bijhoort. de uitvaartondernemer die mijn ouders hebben uitgekozen is erg traditioneel en we merken al wel dat zij hierin weinig ervaring hebben. Wij zelf hebben het boek het eiland van opa. we dacht om dit te geven maar de kinderen kennen het boek al. of soortgelijk een soort getekend verhaal voor de kinderen voor te lezen met de plaatjes uit boek op grote scherm tijdens de ceremonie. De kist mogen de kinderen aan de binnenkant beschilderen. Opa is gek op chocolade en dat krijgen de mensen 2 bonbons ipv een prentje. Wat zijn gezien de leeftijden ook een mooi afscheidskado van opa. Een filmpje van opa voor als ze dadelijk groter zijn of foto voor op hun verjaardag die ieder jaar een keer komt. ik hoor graag jullie inspiratie of evt plekken waar wij met deze ideeën terecht kunnen. we hebben nog wel wat tijd, maar geen idee hoelang nog! Ik hoor graag van u, Met vriendelijke groet, Yvonne Coolen de Kok uit Uden."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje