Terug naar overzicht

Knutselhoek op een uitvaart: verschillende opties

17/05/2022
Redactie
Delen:
knutselhoek op een uitvaart

Voor kinderen is het afscheid van een dierbare vaak lastig te bevatten. Een knutselhoek op een uitvaart geeft kinderen de ruimte om hun verdriet op een fijne en speelse manier kwijt te kunnen. Voor jonge kinderen kan het daarnaast ook moeilijk zijn om bij een uitvaart een lange tijd stil te zitten. Knutselen is dan een fijne afleiding. Geen idee hoe je een knutselhoek moet inrichten? Wij helpen je graag op weg.

Maak een tekeningenwand of -slinger

Geef de kinderen alle vrijheid en laat hen zelf kiezen wat ze willen tekenen. Dat kan een tekening zijn van een overleden opa in de hemel, maar het kan ook iets zijn wat niet direct met de uitvaart te maken heeft. Wanneer een kind moeite heeft met het bedenken van iets, laat een volwassene hem of haar dan helpen. Mooi idee: je kan de tekeningen verwerken in een mooie tekeningenwand, aan een slinger of neerleggen op de kist. Zo geef je de kinderen de kans om op hun eigen manier afscheid te nemen.

Aan de slag met origami

Met een stapel vouwblaadjes kunnen kinderen zich goed uitleven. Maak een boeket van papieren bloemen, een paar kleurrijke wensbootjes, vogels of vlinders en decoreer vervolgens de ruimte ermee. De kinderen geven dan het afscheid letterlijk vorm.

Knutsel een herinneringslantaarn

Zet een paar schone jampotten of andere glazen potten neer en laat kinderen deze versieren met gekleurd vliegerpapier, verf of stift (wel speciale glasstiften gebruiken). Geef ieder kind vervolgens een waxinelichtje die ze erin kunnen doen. Steek de kaars aan en zet de herinneringslantaarn neer op een mooie plek. Let er wel op dat het glas in de oven moet als je het met stift versiert. Anders blijft de versiering namelijk niet zitten.

Beschilder stenen

Verzamel voor de uitvaart een paar kleine en grote stenen voor de knutselhoek, eventueel samen met de kinderen. Laat ieder kind een steen versieren en leg deze stenen bijvoorbeeld bij het graf neer.

Vul een troostboekje

Er kunnen een hoop gevoelens loskomen bij kinderen, als het gaat om een overlijden. Je kunt daarom ieder kind een herinneringsboekje geven, die ze vervolgens zelf kunnen vullen. Laat de kinderen hier foto's in plakken, mooie tekeningetjes in maken en persoonlijke tekstjes op/in schrijven. Dit boekje kan mee naar huis genomen worden, zodat ze ook later het boekje verder kunnen invullen.

Versier een doosje

Geef ieder kind een klein doosje dat ze kunnen versieren, bijvoorbeeld met verf of mozaïek.  Dit kan een herinneringsdoosje worden als aandenken aan de overledene. Vul het bijvoorbeeld met een fotootje en lieve teksten.

Versier een bloempotje

Ga voor kleine bloempotten, die de kinderen vervolgens op eigen wijze kunnen versieren. Geef ze een mooi bloemetje of vetplantje om in de pot te doen en hang of zet ze neer op een mooie plek.

Fotolijstje

Kinderen vinden het fijn om een overleden dierbare terug te zien op een foto. Daarom kan het voor kinderen mooi zijn om een fotolijstje te versieren tijdens de uitvaart. Het fotolijstje mogen ze mee naar huis nemen. Kies een mooie foto uit van de overledene en zet het lijstje op zijn of haar kamer of in de woonkamer. Zo heeft het kind degene altijd dichtbij zich.

Het regelen van een knutselhoek op een uitvaart

Een knutselhoek op een uitvaart kan dus een fijne aanvulling voor de kinderen zijn. Overleg met de uitvaartondernemer hoe dit op de locatie doorgevoerd kan worden. Wil je graag kinderen op de uitvaart, maar wel graag zelf alles meekrijgen van de ceremonie en condoleance? Dan kan het ook slim zijn om een kinderopvang op locatie te regelen, die de zorg over de kinderen eventjes overneemt. 

Kinderuitvaart regelen

Bij RememberMe helpen we je met alle liefde bij het regelen van een kinderuitvaart. Je kunt ons 24/7 bereiken op het nummer 085 0475508. Heb je andere vragen over een kinderuitvaart? Bel of mail ons dan: 010 8209753 / info@rememberme.nl. Bekijk ook eens ons inspiratieartikel waarin we een kinderuitvaart met knuffelthema in scène zetten. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje