0
Terug naar overzicht

Boeken over rouw en overlijden voor kinderen

18/08/2022
Redactie
Delen:
boeken over rouwen en de dood voor kinderen

Het verlies van een dierbare is ook voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Jonge kinderen ervaren dit anders dan oudere kinderen, maar ieder kind gaat op zijn/haar manier met het afscheid om. Helaas worden sommige jonge kinderen ook met hun eigen eindigheid geconfronteerd. Hoe ga jij hiermee om en hoe help je je kind hierbij? Boeken over rouwen en de dood voor kinderen kunnen een houvast bieden. Voor alle leeftijden werden boeken geschreven die kunnen helpen bij rouwverwerking of het concept van de dood. De insteek is telkens anders, maar wel altijd met het oog hen te helpen.

Boeken voor volwassenen met rouwende kinderen

Diego en Billy | RememberMe
Diego is verdrietig omdat zijn opa is overleden. Hij vraagt zich af waar zijn ouders nu zo druk mee bezig zijn. Billy, het blauwe fantasiewezentje dat vanuit een tekening van Diego tot leven is gekomen, legt het uit. Billy vertelt Diego over onderwerpen als overlijden, rouw en uitvaart(rituelen). Dit boek biedt een handvat voor ouders/verzorgers en docenten die op een laagdrempelige en leerzame manier de uitvaart en rouwrituelen binnen verschillende culturen met kinderen bespreekbaar willen maken.

Jong verlies | Riet Fiddelaers-Jaspers
Een boek dat steun biedt aan volwassenen die jonge, rouwende kinderen opvangen en begeleiden. Riet Fiddelaers-Jaspers benadrukt dat het verdriet van jonge kinderen serieus genomen moet worden en het goed is om ze bij de dood te betrekken. Ze geeft advies over de belangrijkste vragen waar volwassenen mee zitten.

Mijn troostende ik | Riet Fiddelaers-Jaspers
In dit boek focust Riet Fiddelaers-Jaspers op rouwende jongeren. Hun kwetsbaarheid, maar ook hun kracht die door een pakkend verlies naar boven komt. Een neergepend advies voor de volwassenen hoe ze jongeren gepast ondersteunen.

Kinderen in spagaat | Leoniek van der Maarel
De omgeving waar een kind in terecht komt speelt een belangrijke rol in het rouwproces. De auteur vertelt vanuit haar ervaring als begeleider hoe je kinderen kunt leren omgaan met het rouwproces. Ook komen kinderen zelf aan het woord. Dit geeft een praktisch inzicht wat hen hielp en wat niet.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 0-8 jaar

Dag lieve oma | Vrouwke Klapwijk, Marcella Bos
In dit prentenboek worden prachtige illustraties en tekst gecombineerd. Het richt zicht tot jonge kinderen. Het verhaal: De oma van Marte is ernstig ziek en sterft uiteindelijk.

Lieve oma Pluis | Dick Bruna
Dick Bruna en zijn Nijntje vertellen in dit voorleesboek dat Oma Pluis is doodgegaan. Het verhaal beschrijft alles vanaf de opbaring tot de begrafenis en maakt het voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar begrijpelijk.

Doodgaan is geen feest | Riet Fiddelaers-Jaspers
Een kinderboek dat het onderwerp crematie voor jonge kinderen verduidelijkt. Met dit voorleesverhaal over de vader van Julia en Stijn kunnen volwassenen aan kinderen uitleggen wat cremeren is.

Als een engel je komt halen | Leonie Troost & Ivo van den Berg De lichte en positieve toon van dit boek beschrijft voor kinderen wat er gebeurt als iemand overlijdt. De auteur schreef het samen met haar vijfjarige zoon Ivo en zo wordt het ook in het boek verwoord: een moeder legt het aan haar zoon uit.

Een boom vol herinneringen | Britta Teckentrup
Een verhaal over het gemis en het koesteren van herinneringen. In het boek valt Vos voor altijd in slaap op een 
mooi plekje in het bos. Toch missen de andere dieren in het bos hun vriend, ze komen bij elkaar om herinneringen op te halen.

Kijk oma, een ster! | Nicolien Groeneveld
Een boekje over het verlies van een opa, het verdriet van een oma, over een uitvaart en kinderlogica. Het boekje is op een kindvriendelijke manier uitgelegd. Geheel in rijmvorm geschreven en voorzien van mooie tekeningen.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 8-12 jaar

Ik ga dood! Wat nu? | Susanne Dietvorst
Een werkboek voor kinderen die het lastig vinden om hun gevoelens te uiten. Door te tekenen, kleuren en schrijven kunnen kinderen hun emoties laten zien of de vragen stellen waar ze mee zitten.

Dag, lieve papa | Kirstin Rozema & Sandy Wijsbeek
Dit verhaal geeft inzicht hoe een gezin om kan gaan met de plotselinge dood van een ouder. Met verschillende tips van een professioneel uitvaartbegeleider wordt omschreven 
hoe de dagen van het overlijden tot de begrafenis eruit kunnen zien.

Lexiland | Suzi Moore
Als Emma haar tweelingzus verliest, wordt alles anders. Haar ouders ruziën vaak, haar broertje krijgt veel aandacht. Emma voelt zich eenzaam en mist haar zus. Op een dag ontmoet ze Lexi en wordt er een bijzondere vriendschap gevormd. Ze verloren allebei iemand en helpen elkaar door het rouwproces heen waarin veel geheimen worden ontrafeld.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 12-18 jaar

Verder zonder jou | Daan Westerink
In dit boek zijn 28 jongeren aan het woord. Ze vertellen over hun leven na het verlies van een familielid. Ze praten niet alleen over wat het met hen en hun omgeving deed, maar geven ook tips over hoe je als jongere kunt omgaan met verlies.

Een weeffout in onze sterren | John Green
Het liefdesverhaal van Hazel en Gus, die allebei te maken kregen met kanker. Hazel leeft nog door een nieuw medicijn. Ook Gus overleefde de ziekte, maar verloor wel zijn been. Als ze elkaar ontmoeten, is het meteen raak, alleen wilt Hazel niet dat iemand zich aan haar hecht. Als Hazel Gus haar lievelingsboek met een mysterieus open einde laat lezen, besluiten ze de schrijver op te zoeken. Een verhaal met een onverwachte wending en hartverscheurende momenten, die je aan het denken zetten.

In de RememberMe webshop vind je meer boeken over rouwen en de dood voor kinderen én volwassenen.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van mooie uitvaartkisten.nl op 21 aug. 2022 12:06
"Van alle boeken over kinderen en rouw vind ik deze wel het allermooist: `altijd dichtbij` van Mark Janssen. Het is in zwart-wit getekend en gaat over een jongen die zijn oma erg mist en haar vindt in alle kleine ontmoetingen met de natuur."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje