0
Terug naar overzicht

Dingen die helpen bij het rouwen

23/04/2024
Redactie
Delen:
Dingen die je kunnen helpen bij het rouwen

Je bent een dierbare verloren en nu moet je de rest van je leven verder zonder hem of haar. Om iemand rouwen blijft moeilijk. Vooral omdat het iets heel persoonlijks is. Wij hebben een lijstje opgesteld met dingen die je helpen bij het rouwen. Misschien zit er wel iets voor jou tussen. Al is het maar om heel even die glimlach terug op je gezicht te toveren.

Reserveer elke dag vijftien minuutjes voor jezelf

En dan bedoelen we ook echt voor jezelf. Even geen mensen om je heen en je gedachten leegmaken. Deze vijftien minuten gebruik je om tot jezelf te komen. Maak bijvoorbeeld een wandeling op het strand of ga op een picknickdeken op dat mooie veld zitten.

Schrijf een brief naar hem of haar

Dat hij of zij er niet meer is, wil niet zeggen dat je hem of haar niets meer te zeggen hebt, toch? Wil je wat kwijt? Schrijf hem of haar een persoonlijke brief. Tip: bewaar al jouw brieven in een mooi kistje, zodat je ze altijd kunt herlezen.

Andermans miserie als afleiding...

En nee, dan bedoelen we natuurlijk niet de problemen van echte mensen. We hebben het over de problemen en drama’s in films en televisiereeksen. Duik bijvoorbeeld eens een dag lang in een dramatische soap en vergaap je aan de ellende die zich daarin afspeelt. Dingen die je helpen bij het rouwen zijn soms simpeler dan je denkt. Een goede dosis leedvermaak is daar een van.

Woon een lotgenotengroep bij

Wil je graag over je gevoelens praten, maar weet je niet met wie? Denk dan eens aan een lotgenotengroep voor nabestaanden. Als er érgens mensen zijn die je begrijpen, dan is het daar wel.

Vind een hobby waar je gelukkig van wordt

Dat kan van alles zijn. Van wandelen en tekenen tot klussen en koken. Het belangrijkste is dat je afleiding vindt in iets wat je leuk vindt om te doen.

Draag de kleding/juwelen van de overledene

Dat zijn namelijk de dingen waar jouw dierbare zich goed in of bij voelde. Had hij bijvoorbeeld een favoriete trui? Geef hem een waardevolle plek in jouw kleerkast. Had zij een ring die ze altijd, maar echt áltijd droeg? Draag deze ring dan aan jouw vinger.

Schrijf een mooi gedicht

Nog een mooie manier om je gevoelens te uiten: schrijf een gedicht. Dat is een prachtige manier om je gevoelens op een creatieve manier te bundelen. Tip: geef je favoriete gedicht een plek in huis door hem in te kaderen en op te hangen. We hebben trouwens een lijst met nog meer gebaren om iemand in huis te herdenken. Is zeker het bekijken waard.

Accepteer hoe je je voelt

Je zult je regelmatig echt rot voelen. Soms ellendig lang verdrietig. Vervolgens verbaas je je er weer over dat je een namiddag heel hard hebt gelachen met je beste vriend(in). Accepteer je gevoelens en voel je niet schuldig. Tijdens het rouwproces krijg je te maken met allerlei emoties. En dat is oké. Als je het maar toelaat.

Even weg van alles: ga op reis

Soms is het nodig om je vertrouwde omgeving even achter je te laten, om echt tot jezelf te kunnen komen. Heb je bijvoorbeeld weleens aan backpacken gedacht? Of aan die citytrip, waarvan je al zolang droomt?

Houd gekke gewoontes in leven

Had hij of zij van die typische gewoontes die je niet begreep, maar waar je stiekem hard om moest lachen? Houd deze gewoontes dan in leven! Het is een waardevolle manier om bezig te zijn met iemand die er niet meer is.

Maak een playlist met nummers die herinneringen oproepen

Er zijn altijd muzieknummers die je onmiddellijk aan hem of haar doen denken. Het ene nummer laat je lachen, terwijl het andere misschien eerder verdriet bij je oproept. Toch zijn het allemaal nummers die iets voor je betekenen; dat is het allerbelangrijkste. Bundel al deze songs in een playlist zodat je deze kunt beluisteren wanneer jij dat wilt.

Vier het leven wanneer je het nodig hebt

Want het is helemaal niet erg om eens naar een feestje te gaan als je daar ein-de-lijk weer zin in hebt. Echt niet!

Last but not least: doe alles op je eigen tempo

Inderdaad, je EIGEN tempo. En dat kun alleen jij bepalen. Laat je niet ophitsen door mensen om je heen, maar gebruik je gevoel als leidraad voor de dingen die je juist wel of niet wilt doen. Alleen dan zul je  merken dat je alles langzaam een plek geeft.

Weet jij nog dingen die je helpen bij het rouwen?

Weet jij nog goede dingen die je helpen bij het rouwen? Omdat je hier ervaring mee hebt, bijvoorbeeld? Je tips zijn meer dan welkom in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties (8)

Reactie van Anna Sikkel de Ruiter op 11 mrt. 2024 15:45
"Schrijven helpt inderdaad bij het Rouwen. Dat heb ik ook gedaan na het overlijden van mijn Man,ruim 23 jaar geleden. Er waren toen ook de Kinderen en heel veel Vrienden die me " op vingen!" Het heeft me toen enorm geholpen!! Nu zijn alle Vrienden overleden en ben ik verhuisd,heb weer een Lieve Partner. Maar....nu heb ik bijna 2 jaar geleden mijn Lieve Dochter verloren! Vreselijk wat een lijden de Arme Lieverd! Het was een Lieve vrolijke Vrouw,63 was Zij bijna 65! Ik mis Haar vreselijk,ben nog steeds in diepe Rouw! Met Niemand behalve mijn Partner en mijn Zoon en Schoonzoon ( die hier niet wonen ik woon in Den Helder) kan ik er met met echt niemand over praten hier! De Familie heeft Haar niet goed gekend,alleen van af en toe bij een gelegenheid. Toch zijn Ze met 4 naar de Uitvaart gekomen! Dat werd zeer gewaardeerd! Zo lief! De andere Familie reageert er verder niet meer op,niemand heeft het er meer over! Dat doet pijn!! Eigenlijk moet ik het alleen verwerken,al begrijpt mijn Partner het heel goed hij heeft Haar 18 jaar mee gemaakt en...ze mochten elkaar graag! Ook mijn Zoon is erg lief en zorgzaam. Maar...ja ik zit er mee en zit dikwijls in een Depressie! Nu dan tóch maar hulp zoeken? Dacht dat ik het wel zou redden,maar Tóch Niet!"
Reactie van Yvonne op 2 jan. 2024 19:57
"Hallo rememberme-team, mijn man is 4 maanden geleden overleden, mijn allerliefst, we waren elkaars grote liefde en ik mis hem zo ontzettend... Het verlamd me , soms ben ik niet vooruit te branden en al mijn goede voornemens zet ik dan aan de kant en ga op de bank en kijk films.. Het verdriet is zo overweldigend, zo knagend, zo hard.. Nu klinkt het alsof ik alleen maar op de bank lig, zo is het ook weer niet hoor, ik geloof dat ik het helemaal niet zo "slecht" doe; ik doe dingen met vrienden, zoek afleiding (ik heb bijv. net de woonkamer omgezet en alles schoongemaakt. ), ga ook af en toe wandelen enz enz. Ik geloof dat ik het gewoon even tegen iemand wilde zeggen.. Hartelijke groet, Yvonne"
Reactie van Jacqueline op 20 nov. 2023 10:00
"Graag zou ik nog mijn ‘tip’ toevoegen die mij liefdevol helpt na het overlijden van mijn man 2,5 jr geleden op net 57-jarige leeftijd. Ook toen hij ziek was schreef ik al elke dag ‘s-avonds 5 dingen in een mooi schrift op waar ik Dankbaar voor was en dat ben ik blijven doen ! Elke dag vinden er bijzondere, mooie, liefdevolle , dierbare , ‘gewone’ dingen waar ik Dankbaar voor kan zijn plaats en die op schrijven met de hand doet wat in je hoofd merk ik . Je bent je er meer bewust van om er over na te denken hoe de dag verlopen is , om dat dan op te schrijven ….soms ontstaat er een soort dagboekvorm . Als ik alleen op reis ga is dat zeker het geval , dan schrijf ik nog meer."
Reactie van Jan op 7 okt. 2017 16:17
"Iemand vroeg mij: Hoe kan ik een ander helpen om mij te helpen in mijn rouwproces? Vaak weten mensen niet wat ze moeten zeggen of doen, maar staan met hun mond vol tanden. en lijken het nooit goed te doen, of het juiste te zeggen. Niemand begrijpt wat er echt door je heen gaat. Hoe kun je ze daarbij helpen?"
Reactie van Britt Leenaarts op 3 feb. 2016 15:00
"Beste Marie, dankjewel voor je ontroerende reactie. Allereerst wil ik zeggen dat we hier op de redactie heel erg met je meeleven en -voelen. Het is heel mooi om te horen dat je je heil hebt kunnen vinden in schrijven. Ikzelf ben in 2014 mijn zus verloren -en mijn moeder daarmee haar dochter-. Mijn moeder schrijft zelf dagelijks gedichten en ook zij vindt hier een enorme troost in. Mooi om te zien dat er meer mensen zijn die hun verdriet kwijt kunnen op papier :) En je hebt helemaal gelijk: ook al is het 5 jaar geleden, de pijn wordt niet minder en de gevoelens waarmee je kampt ook niet. Zolang jij je prettig voelt bij het schrijven van boeken, moet je dat zeker blijven doen! Het is onderdeel van jouw verwerkingsproces en dat proces mag jij invullen zoals jij dat zelf wilt. Nogmaals dank voor het delen van je waardevolle tip en ik wens je veel sterkte en kracht toe voor de toekomst. Warme groet, Britt - RememberMe.nl"
Reactie van marie vandamme op 3 feb. 2016 14:54
"Ik ben na het plotse overlijden van onze zoon de derde dag begonnen met te schrijven wat ik voelde en dacht en ik doe het nog steeds ook al is het ondertussen bijna 5 jaar geleden ,ik heb het nodig om er alles op te zetten ,mooie en mindere dingen alleen aan hem ,hoeveel boeken ik al heb weet ik niet maar ze liggen allemaal in de kamer van onze zoon , herlezen doe ik niet er zit teveel pijn in . Ik zou het wel iedereen aanraden om dat ook te doen ,het helpt echt ,"
Reactie van Britt Leenaarts op 30 dec. 2015 15:05
"Hi Carla, dankjewel, dat is fijn om te horen! We zijn blij dat we je -ondanks de situatie- toch een beetje tot steun kunnen zijn. Enne... Mocht er nog een onderwerp zijn waarvan je het fijn zou vinden als wij er wat over schrijven, laat het ons dan weten. Alle feedback is welkom! Liefs, het RememberMe.nl team"
Reactie van Carla op 30 dec. 2015 14:30
"Waardevolle tips zeg hebben we allemaal zo keihard nodig. Hele mooie site en zo natuurlijk. Een site zoals mensen zijn elk mens is uniek. Heel veel succes met jullie prachtige werk"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje