0
Terug naar overzicht

Diverse soorten grafbedekking

23/05/2023
Redactie
Delen:
grafbedekking

Grafbedekking is een algemene term die verwijst naar de verschillende soorten materialen en structuren die worden gebruikt om het liggende gedeelte van het graf te bedekken. Grafbedekking kan dienen als eerbetoon aan de overledene en als een herkenningspunt op de begraafplaats. Er bestaan verschillende soorten grafbedekking. Wij praten je bij!

Soorten grafbedekking:

Tijdelijke grafbedekking

Tijdelijke grafbedekkingen zijn bedoeld als een tijdelijke oplossing en worden later vervangen door een definitieve grafbedekking. Een tijdelijke grafbedenking biedt een fijne uitkomst voor nabestaanden die nog geen keuze hebben gemaakt voor de grafbedekking of als de definitieve grafbedekking nog niet klaar is. Dit kan namelijk maanden duren. Het is dan fijn als je het graf van je dierbare tot die tijd kunt bedekken met bijvoorbeeld een grafdoek. Deze tijdelijke en relatief goedkope oplossing maakt het graf persoonlijk, herkenbaar en vertrouwd.

Grafmonumenten

Grafmonumenten kunnen verschillende vormen en afmetingen hebben. Een grafmonument draagt bij om de herinnering aan de overledene levend te houden. Grafmonumenten kunnen worden gepersonaliseerd met inscripties, afbeeldingen en symbolen die belangrijk zijn voor de overledene of de nabestaanden. Een grafmonument kan worden geplaatst op het graf zelf, of naast het graf als een aparte steen of marker. Grafmonumenten kunnen ook worden gecombineerd met andere soorten grafbedekking, zoals bloemen of sierstenen.

Gesloten dekplaat

Een gesloten dekplaat is een platte, massieve plaat en is meestal gemaakt van steen, zoals graniet of marmer. Gesloten dekplaten zijn duurzaam en bieden bescherming tegen weersinvloeden, vandalisme en andere schade. Een gesloten dekplaat bedekt het hele graf en heeft meestal geen inscripties of afbeeldingen. In plaats daarvan kan de dekplaat worden gepolijst om een glad, uniform oppervlak te creëren dat past bij de esthetiek van het graf en de omgeving. Sommige gesloten dekplaten kunnen worden voorzien van een kleine uitsparing of slot om toegang te bieden tot het graf eronder. Bijvoorbeeld om bloemen te plaatsen of andere decoratie. Over het algemeen worden gesloten dekplaten gebruikt in combinatie met andere vormen van grafbedekking, zoals grafstenen, grafplaten of bloemen, om een compleet beeld te creëren van de persoon die er ligt begraven.

Grafzerken

Grafzerken zijn grote rechthoekige platen die liggend op het graf worden geplaatst en het hele graf bedekken. Vaak staan de namen en data van meerdere familieleden erop. Voorheen kon je alleen kiezen voor grafzerken met een klassieke vorm. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk en heb je de optie om voor een meer moderne look te kiezen. Dit komt door de vele nieuwe materiaalsoorten en bewerkingstechnieken.

Bloemen en/of planten

Een andere optie zijn bloemen en/of planten als grafbedekking. Het is niet alleen heel mooi, maar ook een passend eerbetoon aan een dierbare die bijvoorbeeld van tuinieren hield. Denk aan kleine bloemen, zoals madeliefjes of viooltjes, of kleine struiken of heesters. Je kunt er ook voor kiezen om het graf volledig te laten beplanten. Denk aan een seizoens- of vaste beplanting, of een combinatie daarvan. Het is echter goed om eraan te denken dat bloemen en planten onderhoud en verzorging nodig hebben om mooi en gezond te blijven. Het is wel belangrijk om vooraf te informeren bij de begraafplaats of er bepaalde regels zijn met betrekking tot het plaatsen van bloemen en planten als grafbedekking. Sommige begraafplaatsen staan bijvoorbeeld alleen bepaalde soorten planten toe, terwijl andere beperkingen kunnen hebben op de grootte of het aantal bloemen en planten dat op het graf is toegestaan. Ook met betrekking tot het soort grafbedekking kunnen begraafplaatsen regels hebben. Lees hier meer over.

Sierstenen of keien

Door het natuurlijke karakter van sierstenen en keien zijn deze mooi te combineren met bovengenoemde vormen van grafbedekking. Er zijn verschillende soorten sierstenen en keien die geschikt zijn voor grafbedekking, waaronder grind, kiezelstenen, graniet, marmer, leisteen en andere natuurlijke stenen. Sierstenen en keien kunnen worden gebruikt om het hele graf te bedekken of om decoratieve elementen toe te voegen aan andere soorten grafbedekking. Een voordeel van het gebruik van sierstenen en keien als grafbedekking is dat ze weinig onderhoud vereisen en relatief duurzaam zijn, waardoor ze geschikt zijn voor langdurig gebruik.

Siergrind

Siergrind is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en kan net zoals sierstenen en keien gebruikt worden voor de gehele grafbedekking of als decoratieve accenten. Eén van de voordelen van het gebruik van siergrind als grafbedekking is dat het relatief goedkoop is in vergelijking met andere soorten grafbedekking. Bovendien kan siergrind gemakkelijk worden geplaatst en aangevuld worden als het na verloop van tijd verzakt.

Boomschors

Boomschors als grafbedekking zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Het is immers een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van de bast van bomen. Het kan worden gebruikt om een decoratieve en duurzame laag te creëren die het graf bedekt. Boomschors kan ook helpen om het vocht in de grond vast te houden en bijdragen aan een gezonde groei van planten en bloemen op en rond het graf.

Welke soort grafbedekking kies jij?

De keuze voor grafbedekking is vaak afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, religieuze overtuigingen, culturele tradities en het beschikbare budget. Sommige mensen kiezen voor een eenvoudige grafzerk of grafsteen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een groter en meer opvallend grafmonument. Wat de keuze ook is, grafbedekking kan dienen als een blijvend eerbetoon aan de overledene. Ten slotte is het ook mogelijk om verschillende grafbedekking met elkaar te combineren. Onze partners kunnen je helpen bij je keuze en aan al jouw wensen voldoen. Heb jij al een voorkeur voor het soort grafbedekking?

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje