0
Terug naar overzicht

Waarom wordt het Hunza-volk zo oud?

18/09/2018
Redactie
Delen:
Gezond oud worden

Gezond oud worden, dat willen we allemaal wel. Maar wat is het geheim? Het antwoord voor dit vraagstuk ligt misschien wel in de afgelegen Hunza-vallei in het Himalaya-gebergte. Het volk dat hier eeuwenlang woont tikt met gemak de leeftijd van honderd aan, met (onofficiële) uitschieters naar 140.

Nooit verkouden

De Hunza's worden al meer dan een eeuw door wetenschappers onderzocht, en dat is niet zomaar. Want dit bergvolk staat bekend als een van de meest gezonde volkeren ter wereld. Buiten hun abnormaal hoge leeftijd blaken de Hunza's van gezondheid. Verkouden worden ze niet en (kinder) ziekten komen nauwelijks voor. De volksstam bestaat uit ongeveer 30.000 mensen en leeft vrij geïsoleerd in het Pakistaanse gedeelte van het immense Himalaya-gebergte, op de grens met China. Een schotse arts, Sir Robert McGarrison, verbleef in de jaren twintig van de vorige eeuw zo'n zeven jaar bij het bergvolk en deed onderzoek naar hun hoge leeftijd. Hem viel een aantal dingen op.

Agrarisch bergvolk

Allereerst is daar de levensstijl van de Hunza's die de goede gezondheid lijkt te bevorderen. De Hunza's zijn veelal agrariërs, en zowel de mannen als de vrouwen leveren een grote inspanning. Ook eten ze uitsluitend lokaal voedsel en overwegend vegetarisch, met een focus op granen en gedroogd fruit, en een klein beetje zuivel. Het volk moet bovendien rekening houden met de natuurlijke oogstcyclus. Tussen een aangelegde hoeveelheid voedsel en een nieuwe oogst zit een korte periode waarin de voorraad opraakt en de Hunza's verplicht op rantsoen moeten, een soort vastenperiode dus. Een vastenperiode reinigt het lichaam, zodat de Hunza's er in de volgende maanden weer volop tegenaan kunnen.

Test op ratten

Klinkt allemaal heel aannemelijk, maar dat alleen is natuurlijk niet genoeg. Daarom zijn bovengenoemde bevindingen van McGarrison ook wetenschappelijk getest. In een laboratorium kregen 1189 ratten vanaf hun geboorte gedurende 27 maanden een heus Hunza-dieet voorgeschoteld. Deze periode staat in mensenjaren gelijk aan zo'n 45 jaar. En de resultaten van het onderzoek waren verbluffend. In de periode van het onderzoek werd geen enkele rat ziek en er was geen sterfte. Toen een andere groep ratten daarentegen het in die tijd gangbare dieet van de Amerikaanse working class voorgeschoteld kreeg (veel vlees, witbrood en blikvoer), werden ze fysiek veel minder fit, kregen ze ziektes en vielen ze op een zeker moment zelfs de andere ratten aan.

Levensstijl en gezonde voeding

Wat de tests van Robert McGarrisson dus vooral aantonen is dat een gezonde levensstijl in combinatie met goede voeding een enorme impact hebben op onze gezondheid, en dat onze Westerse levensstijl daar zeker niet superieur in is. Overtuigd? Dan zijn er twee oplossingen: verhuizen naar het noorden van Pakistan om tussen dit fascinerende volk te gaan wonen, of -en dat is wellicht iets haalbaarder- de dieet-en levensstijllessen van de Hunza's ter harte nemen voor een lang en gezond leven.

Bron: holistik.nl Bron: gedachtenvoer.nl

Delen:

Reacties (2)

Reactie van margot verkoren op 16 jan. 2022 21:30
"dankbaarheid voor alle goede dingen die het leven gegeven heeft, doorgeven van liefde en hoop en vertrouwen maakt het leven levenswaard."
Reactie van Jos op 22 mrt. 2020 18:43
"De vraag is dus eigenlijk de keuze tussen " hoe oud je wordt en hoe je oud wordt". Ben tevreden met wat je hebt, helpt daarbij enorm."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje