0
Terug naar overzicht

Hoe herdenk je een overleden dierbare tijdens de feestdagen?

13/10/2023
Redactie
Delen:
Hoe herdenk je een overleden dierbare tijdens de feestdagen?

Eerder las je in het artikel Hoe ga je om met rouw tijdens de feestdagen? al een aantal algemene tips om het gemis tijdens de feestdagen wat draaglijker te maken. Bij het verlies van een dierbare zijn herinneringen je meest waardevolle bezit, omdat herinneringen ervoor zorgen dat je voor altijd verbonden blijft. Maar hoe sta je op bijzondere dagen stil bij mensen die er niet meer zijn? Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen en speciale gelegenheden kan op verschillende manieren. Hieronder noemen we een aantal feestdagen en ook wat je dan kunt doen. Uiteraard kun je deze ideeën ook toepassen op andere bijzondere dagen.

Exact één jaar na het overlijden

Het herdenken van een overleden dierbare op de dag dat er precies één jaar voorbij is gegaan, is vaak erg moeilijk. Veel mensen staan op deze dag extra stil bij de overleden persoon. Je denkt namelijk terug aan het voorbije jaar zonder hem of haar. Een creatieve manier om de overledene op deze dag te herdenken, is door het maken van een persoonlijk herdenkingsplekje in huis. Hiermee sluit je het eerste jaar van verdriet af en creëer je een mooi plekje waarbij je de overleden persoon dichtbij je voelt. Dat kan al heel eenvoudig door een foto te plaatsen die een mooie herinnering aan de overledene naar boven brengt en hier een mooie kaars bij te zetten die je regelmatig aansteekt. In het artikel herdenkgebaren voor thuis vind je nog veel meer voorbeelden om iemand in huis te herinneren.

Verjaardagen

Verjaardagen vieren van jezelf of van bijvoorbeeld je kinderen zonder die ene dierbare erbij kan een dubbel gevoel geven. Op deze dag hoor je blij te zijn, maar je mist hem of haar op deze dag wellicht meer. Je kunt wat kleine dingen doen waardoor je die ene persoon toch een beetje dichter bij je voelt. Bak misschien de favoriete taart van de overledene of serveer zijn of haar favoriete drankjes. Ook kan het fijn zijn om de favoriete muziek van de overledene te draaien op verjaardagen. Wil je stilstaan bij de geboortedag van de overledene? Dan is het misschien een goed idee om iets kleins te organiseren voor een select gezelschap. Ga een glas drinken in haar of zijn favoriete café of ga met elkaar uit eten. Aansluitend zou je een bezoek kunnen brengen aan zijn of haar graf indien de overledene begraven is. 

Bruiloft

Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen zoals een trouwdag en het trouwfeest kan je op een creatieve manier doen. Je trouwdag is één van de mooiste dagen uit je leven. Maar helaas voor sommigen ontbreken er een of meerdere belangrijke personen. Je mag daar best even bij stilstaan als je daar nood aan hebt. Dat kan heel subtiel. Ben je van plan om bijvoorbeeld witte ballonnen te gebruiken? Waarom dan geen ballonnen in de lievelingskleur van de overledene. Door deze tegelijk op te laten, creëer je een mooi moment met een knipoog naar de overledene. Geef je een speech? Dan zou je hierin ook aandacht kunnen geven aan de overledene. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je hem of haar juist op dit bijzondere moment heel erg mist en dit graag met hem of haar gedeeld zou hebben. Ook kan het een idee zijn om de lievelingshapjes van de overledene te serveren op de bruiloft.

Huwelijksjubileum

Was de overleden dierbare je partner? Dan heb je jaarlijks weer die moeilijke dag; jullie huwelijksjubileum of de dag waarop jullie elkaar ontmoetten. Pak die dag misschien het trouwalbum erbij of het fotoboek met jullie leukste foto's. Ontsteek een kaarsje bij een foto van de overledene en herleef in gedachten de dag dat jullie huwden of iets bijzonders meemaakten. Je kunt er zelf voor kiezen of je dit liever alleen doet of in gezelschap van familie. Als je het samen met anderen doet, kun je ervoor kiezen om samen mooie herinneringen aan hem of haar te delen.

Pasen

Pasen valt vaak samen met het begin van de lente. Als het droog is en er misschien een zwak lentezonnetje komt piepen, is een wandeling maken langs plekken waar hij of zij graag kwam, misschien wel een leuk idee. Zo ben je er even tussenuit en kun je fijne herinneringen ophalen. Daarnaast vinden er rond Pasen ook herdenkingsdiensten plaats. Deze diensten geven nabestaanden de kans om mensen te herdenken die het jaar ervoor zijn overleden. Tijdens deze ceremonies worden de namen genoemd van de overledenen en is er de gelegenheid om een kaarsje aan te steken voor die personen.

Kerst

Kerst vier je het liefst met de mensen die je liefhebt. Een overleden dierbare gedenken tijdens de eindejaarsperiode kan op verschillende manieren. Een mooie manier om herinneringen op te halen, is door iedereen te vragen om iets mee te nemen dat hem of haar herinnert aan de persoon die er niet meer is. Het kan gaan om een voorwerp dat de overledene ooit heeft gegeven of simpelweg een leuke herinnering samen die je nooit meer zal vergeten en graag wilt delen.

Oud en nieuw

De feestdagen aan het eind van het jaar staan vooral in het teken van familie en vrienden die bij elkaar komen en elkaar het beste wensen voor het komende jaar. Een unieke en passende manier om een overledene te herdenken op oud en nieuw is door gezamenlijk een wensballon op te laten gaan op een van de favoriete plekken van de overledene. Fluister om de beurt een wens voor de overledene in de wensballon en laat die dan los. Kijk samen toe hoe de wensballon langzaam opstijgt. Let op: wensballonnen brengen enkele risico's met zich mee. Lees hier meer over.

Uit het oog, maar nooit uit het hart

Het is fijn om op feestdagen en belangrijke momenten samen te zijn met je dierbaren. Op deze dagen mis je iemand die er niet meer is vaak het meest. Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen en speciale gelegenheden kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat diegene er toch een beetje bij is. Een overleden dierbare herdenken tijdens feestdagen kan natuurlijk op meerdere manieren. Heb jij nog een idee dat wij aan deze lijst kunnen toevoegen? Laat het achter in de comments!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje