Helaas gebeurt het weleens: een overlijden in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Wat moet je doen als je reisgenoot plots overlijdt? Waarop moet je letten? En waar ben je welkom voor hulp? Op dat moment hebt je al verdriet en kopzorgen genoeg. Daarom deze handige leidraad.
Je staat er niet alleen voor
Je mag er niet aan denken: je reisgenoot of familielid overlijdt in het buitenland. Plots bevind je je in crisissituatie. Hoe pak je die aan? Gelukkig staan jij en de nabestaanden er niet alleen voor: neem onmiddellijk contact op met de Belgische ambassade. Zij helpen je met alle belangrijke zaken en geven je advies.
Advies op maat
Bij een overlijden in het buitenland verschilt het per situatie wat je moet regelen én in welke volgorde. Er zijn drie mogelijke situaties:
-
Overlijden in het ziekenhuis: Overlijdt je reisgenoot in een ziekenhuis in het buitenland? Dan bezorgt de arts in het ziekenhuis je een verklaring van overlijden. Het is belangrijk dat je het overlijden zo snel mogelijk registreert bij een lokale gemeente, zoals een gemeentehuis. Pas nadien volgt de registratie in België waar de overledene woonde. Na de registratie bij de lokale autoriteit ontvang je de overlijdensakte en een laissez-passer. Die documenten zijn nodig voor de repatriëring naar België. Is de overledene verzekerd (denk aan reisverzekering en uitvaartverzekering)? Neem dan contact op met de alarmcentrale van zijn verzekeringsmaatschappij.
-
Overlijden buiten het ziekenhuis (natuurlijke dood):
Bij een overlijden buiten het ziekenhuis gebeurt hetzelfde als bij een overlijden in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat een arts het overlijden vaststelt en dat je de situatie meldt bij een lokaal gemeentehuis. Neem contact op met de verzekeringsmaatschappij van je overleden reisgenoot. Zij helpen je verder. -
Niet-natuurlijke dood:
Bij een niet-natuurlijke dood, zoals een overlijden na een ongeluk of misdrijf, bel je meteen de politie. Je moet ook de ambassade zo snel mogelijk inlichten. Het lichaam wordt beschikbaar gesteld voor onderzoek door politie en artsen. Pas na een grondig onderzoek (en autopsie) van het lichaam, wordt het weer vrijgegeven. Dan kun je starten met de repatriëring. De Belgische ambassade vraagt soms een kopie van verschillende rapporten. Denk maar aan een medisch, sectie- of politierapport. Hou er rekening mee dat hieraan kosten zijn verbonden.
De repatriëring
Als iemand vanuit het buitenland terugkeert naar België (omwille van ziekte of een overlijden) spreken we van een repatriëring. Zo kan de afscheidsdienst in de vertrouwde gemeente plaatsvinden en kunnen de nabestaanden afscheid nemen. Maar hoe regel je een repatriëring?
Verzekering
Ga na of de overledene een reis- of uitvaartverzekering had. Is dat het geval? Neem dan contact op met de verzekeraar(s) en vraag of de repatriëring wordt vergoed. Is dat het geval? Dan regelt de verzekeraar het vervoer van het lichaam naar België – kosteloos. Verbleef je reisgenoot voor een lange tijd in het buitenland voor zijn job? Dan betaalt zijn werkgever normaal gezien de repatriëringskosten.
Géén verzekering
Heeft je reisgenoot geen reis- of uitvaartverzekering? Dan betalen de nabestaanden de repatriëringskosten. De Belgische ambassade of het consulaat betalen geen kosten en staan niet garant. Wel kan de ambassade voor een tolk zorgen. Dat is een grote hulp voor alle communicatie ter plaatse.
Ons advies? Neem contact op met een professioneel repatriëringsbedrijf. Die zijn 24 op 7 bereikbaar en helpen je meteen verder. Let erop dat je niet te snel documenten ondertekent: wacht altijd op het advies van het repatriëringsbedrijf.
Begrafenis of crematie in het buitenland
Helaas is de repatriëringskost soms te hoog voor de nabestaanden. Om die reden kiest de familie dan voor een begrafenis of crematie in het buitenland. Bij een crematie is het meestal mogelijk om de as terug mee te nemen naar België. Dat kan via een professioneel repatriëringsbedrijf, maar je mag dat ook zelf doen (met de auto of in je handbagage). Voor het transport van de as heb je geen speciale invoerdocumenten nodig. Zorg wel voor een verklaring van overlijden en een verklaring van crematie.
Bijkomende informatie
Hou er rekening mee dat elk land zijn eigen wetgeving en cultuur hanteert. Beide hebben een invloed op de repatriëringsprocedure. Denk maar aan de laatste verzorging van de overledene. Dat verloopt soms anders dan we gewend zijn in België. Hou er ook rekening mee dat de hele procedure soms lang duurt – zeker bij een niet-natuurlijke dood. Informeer je dus goed. Zo weet je perfect wat er van jou wordt verwacht en hoe alles zal verlopen. Vraag gerust aan een vriend of familielid om af te reizen naar het land waar je bent. Je kunt de steun gebruiken.
Bron: Nederland Wereldwijd, EU2004
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.